Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 09:03

Εκτός σούπερ μάρκετ η ανοιξιάτικη πατάτα - Πρόβλημα διάθεσης πιέζει την τιμή

 

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει με τη διάθεση της φρέσκιας πατάτας της Μεσσηνίας στην ελληνική αγορά, καθώς τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Αθήνας την έχουν αποκλείσει και προωθούν σχεδόν αποκλειστικά τις Αιγυπτιακές πατάτες.

Το πρόβλημα αυτό μας επεσήμανε ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, επισημαίνοντας ότι αν δεν παρέμβει η Πολιτεία, το αδιέξοδο θα είναι τεράστιο για τους παραγωγούς. “Αντί να λύνεται το πρόβλημα, μεγαλώνει και δυσχεραίνεται η θέση των παραγωγών”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, ο Γ. Γκούμας μας ενημέρωσε ότι η συγκομιδή της παραγωγής της φετινής ανοιξιάτικης πατάτας έχει ξεπεράσει το 50% και ανέφερε πως “οι καιρικές συνθήκες είναι αρνητικές, έχουν δυσκολέψει τη συγκομιδή, ενώ βρισκόμαστε στην έντασή της. Δεν μπορούσαμε να προωθήσουμε προϊόν στην αγορά”.

Παρατήρησε πως “η ποιότητα είναι σχετικά καλή, ενώ παρατηρήθηκε μικροκαρπία σε κάποια χωράφια” και πρόσθεσε: “Την προηγούμενη εβδομάδα οι φορτώσεις για το εξωτερικό σταμάτησαν λόγω του Πάσχα των Καθολικών, ενώ αυτή θα σταματήσουν τη Μεγάλη Πέμπτη, λόγω του δικού μας Πάσχα. Ενδιαφέρον υπάρχει από το εξωτερικό, κυρίως από την Πολωνία”.

Οσον αφορά τις τιμές είπε ότι 45 λεπτά οι χοντρές και 35 οι ψιλές.

Ο Γ. Γκούμας τόνισε ότι “υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, που προμοτάρουν τις Αιγυπτιακές. Εφαρμόζουν πολιτική τοποθέτησης των Αιγυπτιακών στο ράφι, αποκλείοντας τις δικές μας φρέσκες. Είναι πολλοί που δεν βρίσκουν πατάτα φρέσκια στα σούπερ μάρκετ της Αθήνας. Το πρόβλημα που έχει καταγραφεί, παραμένει και αν δεν παρέμβει η Πολιτεία, θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι παραγωγοί”.

Παρατήρησε ότι “ξεκίνησαν να βγαίνουν οι πρώτες πατάτες και στην Αχαΐα και μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ενταθούν τα προβλήματα” και πρόσθεσε με φανερή ανησυχία: “Αν τα σούπερ μάρκετ επιμείνουν στις Αιγυπτιακές, το αδιέξοδο θα είναι τεράστιο. Είναι τραγικό, είτε αποκλείονται οι δικές μας φρέσκες είτε είναι λίγες. Είναι οι συμφωνίες που έχουν κάνει τα σούπερ μάρκετ με τους εισαγωγές Αιγυπτιακής πατάτας. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των μεσσηνίων παραγωγών. Αν δεν υπήρχαν και οι λαϊκές αγορές, ποιος θα έπαιρνε τις φρέσκες πατάτες της Μεσσηνίας στην Αθήνα; Αντί να λύνεται το πρόβλημα, μεγαλώνει και δυσχεραίνεται η θέση των παραγωγών”.

Γ.Σ.