Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023 09:05

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην Τριφυλία: Καλές τιμές αλλά μειωμένη παραγωγή καρπουζιού

 

Ολοκληρώθηκε η φετινή συγκομιδή του πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις καλές τιμές αλλά και από τη μείωση της παραγωγής.

Η μείωση οφείλεται τόσο στη μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων όσο και στις μειωμένες αποδόσεις που παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, όπως μας είπε ο διευθυντής Αντώνης Παρασκευόπουλος, η φετινή παραγωγή κυμάνθηκε στους 35.000 τόνους. Τόνισε ακόμα πως παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις στις αποδόσεις ανά στρέμμα, αφού σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ικανοποιητικές ενώ σε άλλες όχι. Από εκεί και πέρα η ποιότητα ήταν πολύ καλή παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ σταθερή ήταν και η τιμή.

Υπογράμμισε ότι όλα κύλησαν ομαλά και αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στην καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή των εξαγωγικών φορέων, των παραγωγών, των γεωπόνων και της υπηρεσίας της ΔΑΟΚ.

Πάντως από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο μέχρι και τη συγκομιδή αναδείχθηκαν δύο βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν και με το μέλλον της καλλιέργειας, η έλλειψη από εργατικά χέρια και το υψηλό κόστος καλλιέργειας, καθώς οι τιμές στα αγροτικά εφόδια έχουν έντονα ανοδική πορεία.

Κ.Μπ.