Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 08:48

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία» Γ. Αλεξανδρόπουλος στην «Ε»: «Οι τιμές μειώνουν την ζήτηση στα κηπευτικά»

Μικρότερη από την αναμενόμενη είναι η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού που ο τουρισμός βρίσκεται στο αποκορύφωμα του.

Και όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Ε» ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος πρόεδρος του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία», η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα δεν είναι αυτή που θα περίμεναν και σίγουρα μικρότερη από πέρυσι. Σημειώνοντας πως εν μέρει αυτό οφείλετε και στις υψηλές τιμές λιανικής που φτάνουν τα προϊόντα στους καταναλωτές.  Την ίδια στιγμή που όπως μας αναφέρει για τους παραγωγούς  οι τιμές κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα με μικρή ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες παρότι η παραγωγή δεν είναι  μεγάλη , λόγω του καύσωνα που προηγήθηκε και επηρέασε σημαντικά τις καλλιέργειες , αλλά και από το γεγονός ότι αυτή την περίοδο τα περισσότερα θερμοκήπια βρίσκονται στα στάδιο της μετάβασης στη δεύτερη καλλιέργεια και δεν συγκομίζουν. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτή την περίοδο είναι από υπαίθριες καλλιέργειες που και αυτές τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί λόγω του υψηλού κόστους.

Σχετικά με τη ζήτηση που υπάρχει αυτή την περίοδο εν μέσω καλοκαιριού ο κ. Αλεξανδρόπουλος επισήμανε «Η ζήτηση είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν σε όλα τα προϊόντα , παρότι οι παραγωγές δεν είναι μεγάλες αυτή την εποχή. Αυτή η μείωση της ζήτησης από τη μια έχει να κάνει με την υψηλή τιμή που φτάνει το προϊόν στον καταναλωτή. Υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας στη τιμή από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να μην έχουν την αγοραστική δύναμη να πάρουν τα προϊόντα, αφού τα οικονομικά στα έσοδα ενός νοικοκυριού είναι δεδομένα.

Από την άλλη μιλώντας με συνεργάτες μας στην Αθήνα που στέλνουμε τα προϊόντα μας λένε ότι και η ζήτηση από τα νησιά είναι μειωμένη , καθώς όπως μας μεταφέρουν και ο τουρισμός είναι μειωμένος. Αυτός ο συνδυασμός πιστεύω έχει φέρει μείωση στη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων».

Σχετικά με τις τιμές ο κ. Αλεξανδρόπουλος επισήμανε ότι έχουν κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα για τους παραγωγούς και μόλις την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια μικρή άνοδος τους.

Σε σχέση με τις καλλιέργειες και την παραγωγή επισήμανε «Αυτή την εποχή έχουμε κυρίως υπαίθριες καλλιέργειες και λίγες θερμοκηπιακές σε αγγούρια που φυτεύτηκαν νωρίς και έχει αρχίσει η παραγωγή και σε αυτά. Οι καιρικές συνθήκες όμως του τελευταίου διαστήματος δεν βοήθησαν τους παραγωγούς, καθώς ο καύσωνας και όχι τόσο το ύψος της θερμοκρασίας αλλά και η παρατεταμένη περίοδος, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ζημιές στην παραγωγή. Ζημιές από εγκαύματα που έπαθαν τα προϊόντα – και κατά συνέπεια υποβάθμιση της ποιότητας τους - , πιπεριές, μελιτζάνες  ντομάτες, αλλά και μείωση της παραγωγής αφού το φυτό δεν μπορεί να αποδώσει με αυτές τις συνθήκες.

Σίγουρα έχουν επηρεαστεί και οι νέες φυτεύσεις που έχουν γίνει στα θερμοκήπια καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Οι υπαίθριες καλλιέργειες στην περιοχή είναι συγκεκριμένες και όχι σε πολύ μεγάλες εκτάσεις καθώς υπάρχει το ζήτημα με το κόστος. Όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία σε κάποιον να καλλιεργήσει.»

Όπως δε εκτίμησε στη περιοχή σε υπαίθριες καλλιέργειες κυρίως μελιτζάνας, πιπεριάς, ντομάτας και άλλων προϊόντων είναι περίπου 700 στρέμματα και περίπου άλλα 250-300 στρέμματα είναι αγγούρια που όμως καλλιεργούνται μόνο σε θερμοκηπιακές μονάδες.

Κ.Μπ.