Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 14:45

Η θέση 4 αγροτικών συλλόγων για τις υψηλές τιμές προϊόντων

«Για την αισχροκέρδεια και τις υψηλές τιμές των προϊόντων δεν φταίνε οι αγρότες που δεινοπαθούν» τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων Καστοριάς, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Ιεράπετρας σχετικά με τις ανακοινώσεις του προέδρου ΣΕΛΠΕ για την ακρίβεια.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται: « Σήμερα το πρωί ακούσαμε τον κύριο Αντώνη Μακρη πρόεδρο συνδέσμου επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (ΣΕΛΠΕ) στην ΕΡΤ να υμνεί το καλάθι της νοικοκυράς και το market pass κατηγορώντας όμως για την ακρίβεια τους αγρότες διότι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «παίρνουν αυτό που θέλουν σε τιμή και στην ζωή και την οικονομία όταν κάποιος περνάει καλά, κάποιος άλλος δεν περνάει καλά», συμβουλεύοντας μάλιστα την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν στις τιμές των αγροτών και μεταποιητών όπως έχει η λιανική πώληση.

Συμπολίτες μας και κύριε Μακρη να σας ενημερώσουμε αρχικά ότι οι αγρότες είμαστε ο μόνος κλάδος που αγοράζει την πρώτη ύλη σε τιμές λιανικής και πουλάει την παραγωγή του σε τιμές χονδρικής εκμηδενίζοντας ουσιαστικά το ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεων μας.

Εδώ και δυο χρόνια τα θεσμικά όργανα των αγροτών έχουμε προειδοποιήσει για την ακρίβεια λόγω εκτόξευσης του κόστους παραγωγης. Αναλογιστείτε ότι κάθε χρόνο το market pass στοιχίζει στην κυβέρνηση 650 εκατομμύρια ευρώ ενώ η ενίσχυση στην αγροτική παραγωγή συνολικά δεν ξεπέρασε τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Αν η κυβέρνηση επιδοτούσε τους αγρότες με επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ για το κόστος παραγωγής τότε η τιμή των προϊόντων θα ήταν αισθητά μικρότερη αφού όπως καταλαβαίνετε θα διαμορφώνονταν αναλογικά με τα κέρδη που θέτει ο κάθε μεσάζοντας.

Βέβαια αυτό δεν θα συνέφερε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ καθώς όταν το ποσοστό κέρδους είναι υποτίθεται 20-30% στην λιανική, αν ένα κατάστημα αγοράσει προϊόν με 100 ευρώ θα το πουλήσει 120-130 αν όμως αγοράσει το ίδιο προϊόν στην τιμή των 200 ευρώ τότε θα το πουλήσει 240-260 διπλασιάζοντας έτσι τα κέρδη του εξού άλλωστε και οι δηλώσεις για τις τεράστιες αυξήσεις κερδών των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Να ενημερώσουμε επίσης ότι όταν ο κύριος Μάκρης αναφέρεται στο κονδύλι του μάρκετινγκ εννοεί την χρέωση των σούπερ μάρκετ στον παραγωγό τάξεως 15-20% για προώθηση και προβολή στο ράφι, αν συμπεριλάβουμε αυτό το ποσοστό στο «νόμιμο» ποσοστό κέρδους τότε οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αυξάνουν «νόμιμα» το κέρδος τους στο 45-50%.

Άρα για την αισχροκέρδεια και τις υψηλές τιμές των προϊόντων δεν φταίνε οι αγρότες που δεινοπαθούν είναι άλλωστε προφανές αφού οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια μειώθηκαν κατά 20-48% όπως άλλωστε και τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Για αυτόν τον λόγο παρακαλούμε τον κύριο Μακρη να αναθεωρήσει τις δηλώσεις του σχετικά με τους αγρότες και να συμβουλεύσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο και τους ελέγχους στους ομοίους του ώστε να καταπολεμηθεί η ακρίβεια που μαστίζει την χώρα μας ώστε «να περνάμε όλοι καλά»».