Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 09:04

Ξεκινά η συγκομιδή σύκων στη Μεσσηνία

 

Από το Σαββατοκύριακο και μετά θα ξεκινήσει η συγκομιδή των σύκων στη Μεσσηνία, καθώς φέτος η παραγωγή είναι πιο όψιμη κατά 10 με 15 ημέρες.

Αυτό σημείωσε στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου κι επεσήμανε πως έχει αλλάξει ο καιρός τις τελευταίες ημέρες κι ευνοεί την παραγωγή και, για την ώρα, δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ανέβουν οι τιμές, όσο είναι δυνατόν.

Ειδικότερα, ο Κ. Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι “μέσα στον Σεπτέμβρη θα έχουμε τα πολλά σύκα. Εχουμε πάει πίσω 10 με 15 ημέρες. Πέρσι στις 9 Αυγούστου, είχα ξερά σύκα στην αποθήκη”.

Μας ενημέρωσε πως “άλλαξε ο καιρός και όσες συκιές δεν έχουν επηρεαστεί από τον καύσωνα θα δώσουν σύκα” και πρόσθεσε: “Δεν μπορώ τώρα να υπολογίσω τη ζημιά. Εχουν γίνει ζημιές στα υψώματα και αλλού, αλλά τα γερά δέντρα έχουν κρατήσει”.

Ο πρόεδρος της Συκικής εξήγησε ότι “αυτός ο καιρός είναι καλός. Εχει δροσιά τη νύχτα, να μην ανέβει, όμως, από τους 37 βαθμούς και πάνω”.

Οσον αφορά τον καθορισμό τιμών στα φετινά σύκα πληροφόρησε ότι μετά τις 20 του μήνα θα αποφασίσουν, ενώ σήμερα πρόκειται να επισκεφθεί τη Λακωνία.

“Μιλάμε με πελάτες μας, κοιτάζουμε την αγορά και τι έχει γίνει στην Τουρκία, που είναι ο βασικός μας ανταγωνιστής. Εκεί δεν είχαν καύσωνες και θα είναι στην αγορά με μεγάλες ποσότητες”, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε: “Προσπαθούμε κάθε χρόνο να αυξάνουμε τις τιμές. Και φέτος θα ανεβάσουμε όσο μπορούμε. Εχει ανέβει το κόστος παραγωγής και πρέπει να ανέβουν οι τιμές, για να στηρίξουν τους παραγωγούς”.

Τέλος, για τον χρόνο που θα ανοίξουν τα απεντομωτήρια, ο κ. Παπαγεωργίου εκτίμησε πως αυτό θα γίνει “προς το τέλος του μήνα, αλλά αν χρειαστεί, θα ανοίξουμε νωρίτερα 1-2 απεντομωτήρια, για να πάρουμε τα σύκα των παραγωγών”.

Γ.Σ.