Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 20:14

Ξεκινά αύριο η 2η Filiatra Agro Vision

 

Τις πύλες της ανοίγει την Παρασκευή το απόγευμα η 2η Filiatra Agro Vision 2023 Έκθεση γεωργικών μηχανημάτων εξοπλισμού και εφοδίων.

Μια έκθεση που μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του , ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για πολλά ακόμη ζητήματα , καθώς θα πραγματοποιούν πολλές σημαντικές ομιλίες για πληθώρα θεμάτων που άπτονται του αγροτικού κόσμου.

Χθες το πρωί στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών που είναι ο πρωτεργάτης αυτής της έκθεσης δόθηκε συνέντευξη Τύπου.

Χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επεσήμανε: «Τα Φιλιατρά είναι ένα κέντρο παραγωγής, πολύ σημαντικό για το νομό, τη Πελοπόννησο, τη χώρα. Είναι το 3ο κέντρο θερμοκηπίων, στην ευρύτερη περιοχή παράγεται το 10% του λαδιού της χώρας, έχουμε ένα μεγάλο αμπελοτόπι με 20 σύγχρονα οινοποιεία, έχουμε νέες τεχνολογίες, έχουμε εγκαταστήσει ευφυή θερμοκήπια, έχουμε παραγωγούς προοδευτικούς με ανοιχτά μυαλά, ένα επιστημονικό προσωπικό στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με πολύ καλή συνεργασία και υψηλό επίπεδο. Όμως το δυνατό μας χαρτί είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Σε αυτή την ιστορική πόλη, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο πρόεδρος του αξίζουν συγχαρητηρίων, οι συλλογικοί φορείς όλοι, οι παραγωγοί, αλλά και οι υπηρεσίες όπως η ΔΑΟΚ θα εγκαινιάσουμε μια έκθεση μοναδική, σε ένα τόπο που το αξίζει, όπου θα γίνει επισκέψιμος από εταιρείες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε περίπτερα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον παγκόσμιο χώρο. Όσοι θα έρθουν εδώ θα έχουν την τύχη να ανταλλάξουν απόψεις, να δουν τις νέες τεχνολογίες, να αξιοποιήσουν την παρουσία όλων των εταιρειών.

Παράλληλα με το πρόγραμμα στα πλαίσια μιας καινοτομίας βιώσιμης γεωργίας, εκεί θα υπάρχουν πάρα πολλές ομιλίες. Όλη η ευρύτερη περιοχή θα είναι σε μια έντονη δραστηριότητα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Λεωνίδας Ράλλης σημείωσε: «Ευχαριστούμε τον κ. Παρασκευόπουλο για την στήριξη και υποστήριξη σε αυτή τη προσπάθεια να καταφέρουμε να οργανώσουμε με επιτυχία και τη 2η έκθεση Φιλιατρά Agro Vision 2023, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια σαν συνδιοργανωτή, τον Δήμο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, για την υποστήριξη, όπως και τους υπόλοιπους παραγωγούς.

Έχουμε δέκα κατασκευαστές αγροτικών ελκυστήρων, εταιρείες με drone, εταιρείες με νέο εξοπλισμό και ότι μπορεί να χρειαστεί ένας σύγχρονος αγρότης. Επίσης έχουμε τις μεγαλύτερες εταιρείες στη φυτοπροστασία και τη θρέψη και γενικότερα σε ότι χρειάζεται ένας αγρότης για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις καλλιέργειες του».

Για τις παράλληλες εκδηλώσεις μίλησε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ιωάννα Δημητρακοπούλου τονίζοντας: «Φέτος στα πλαίσια της Filiatra Agro Vision έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα με παράλληλες ομιλίες που θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Λυκείου Φιλιατρών και θα γίνονται κάθε απόγευμα. Εχουν ένα ευρύ φάσμα ενημέρωσης των αγροτών από τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, έως τη σωστή διαχείριση των φαρμάκων και των νέων τεχνολογιών. Παράλληλη δράση είναι και η επιστημονική διημερίδα με θέμα το αγρόκτημα ως περιβάλλον προαγωγής υγείας, που θα πραγματοποιηθεί στο Βορρέειο. Βασικός σκοπός της είναι να παρουσιαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι παραγωγοί με τις εργασίες. Θα μιλήσουν επιστήμονες υγείας, πανεπιστημιακοί καθηγητές από τα Πανεπιστήμια, Πατρών, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, το Γεωπονικό της Αθήνας και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τη Κυριακή θα γίνουν μετρήσεις και αξιολογήσεις σε όσους πάρουν μέρος στη διημερίδα για την κατάσταση τους».

Τέλος ο ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Θανάσης Καππής αναφέρθηκε στους χορηγούς και αυτούς που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η έκθεση: «Στην έκθεση που κάναμε πριν 4 χρόνια είχα αναφέρει, ότι φυτέψαμε ένα δέντρο, το δέντρο αυτό έφερε καρπούς μετά από 4 χρόνια με τη βοήθεια του κ. Παρασκευόπουλου, της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου. Έχουμε τις μεγάλες χορηγίες που μας βοήθησαν και αυτοί ήταν η Περιφέρεια , το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Δήμος Τριφυλίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, ο κ. Διαμαντόπουλος, το ΚΑΕΜ, ο Αθανάσιος Ηλιάδης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός».

Κ.Μπ.