Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 08:47

Κοινή απόφαση του αγροτικού κόσμου της Μεσσηνίας: Εως 45 ευρώ το ημερομίσθιο για τη συγκομιδή ελιάς

 

Το ανώτατο ημερομίσθιο για τη συγκομιδή της ελιάς να είναι στα 45 ευρώ αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα Φιλιατρά.

Το Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο κατακλύστηκε από κόσμο και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, σε μία από τις πολυπληθέστερες συνελεύσεις που έχουν γίνει,  καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα του όλου ζητήματος.

Από όλους επισημάνθηκε πως όποια απόφαση παρθεί θα πρέπει να τηρηθεί από όλους για να συγκρατηθεί το μεροκάματο σε λογικά πλαίσια. Τονίστηκε ότι το ημερομίσθιο θα πρέπει να διαμορφωθεί τόσο με τις ανάγκες των εργατών και την ακρίβεια που αντιμετωπίζουν όσο και σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος της καλλιέργειας και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Τονίστηκε επίσης η αδράνεια της πολιτείας, παρά τις συνεχείς επαφές και προτάσεις των αγροτικών συλλόγων, να δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στην αντιμετώπιση μιας σειράς άλλων προβλημάτων. Ακόμη υπογραμμίστηκε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να δείχνουν ψυχραιμία και να μην ανεβάζουν το μεροκάματο από μόνοι τους για να εξασφαλίσουν εργάτες, αφού φέτος και η παραγωγή είναι μειωμένη στο 50% (που σημαίνει λιγότερες μέρες εργασίας) αλλά και εργάτες ήδη υπάρχουν, αφού και άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μειωμένη παραγωγή.

Η γενική συνέλευση των αγροτών εξέδωσε το εξής ψήφισμα: «Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών συγκάλεσε σε γενική συνέλευση /κάλεσμα τα μέλη του, αλλά και αντιπροσωπείες άλλων αγροτικών συλλόγων της Μεσσηνίας. Παραβρέθηκαν μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Πυλίας, Οιχαλίας, Μελιγαλά, μέλη του ΕΑΣ Μεσσηνίας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, καθώς και συνάδελφοι αγρότες από τις όμορες περιοχές. Το θέμα της συνέλευσης ήταν: «Η ελαιοσυγκομιδή και τα ημερομίσθια των εργατών γης». Αφού προλόγισε και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, το λόγο πήραν μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, αλλά και των άλλων συλλόγων της Μεσσηνίας και έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ελαιοκαλλιέργεια, όπως τα αυξημένα κόστη καλλιέργειας, η μειωμένη  απόδοση, οι ακραίες καιρικές συνθήκες κ.λπ., αλλά και στην ελαιοσυγκομιδή, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών και η μη εξειδίκευσή τους. Τέθηκε ως ψήφισμα το εξής θέμα: Να υπάρξει ένα ενιαίο ημερομίσθιο για όλους τους ελαιοκαλλιεργητές, το οποίο θα είναι και το ανώτατο ύψος ημερομισθίου και το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί από όλους τους παραγωγούς και συμφωνήθηκε κατά πλειοψηφία. Κατόπιν έλαβαν το λόγο ελαιοπαραγωγοί, ανέλυσαν τα προβλήματα της ελαιοσυγκομιδής και ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 50%, με αποτέλεσμα να προτείνουν ως βιώσιμη λύση για τους ελαιοπαραγωγούς, το ανώτατο ημερομίσθιο να είναι στα 45 ευρώ».

 

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελή Κοροβίλα επισημάνθηκε ότι το ζήτημα των εργατών είναι σοβαρό και παρά τις κοινές προσπάθειες που έχουν γίνει και με άλλους συλλόγους προς το υπουργείο δεν έχει βρεθεί λύση. Τόνισε την ανάγκη να τηρηθεί ενιαία γραμμή από όλους τους παραγωγούς, λέγοντας πως χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός που φέρνει τα μεροκάματα σε εξωφρενικά επίπεδα. Ζήτησε από τη συνέλευση να εκφραστεί για το πού θα πρέπει να διαμορφωθεί το μεροκάματο.

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος από το σύλλογο της Μεσσήνης και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, σημείωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή είναι πολύ ενθαρρυντική και τόνισε πως το ζήτημα των εργατών  είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να το λύσει η πολιτεία.

Ο Ασημάκης Ντεμερούκας πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων επισήμανε ότι τα 60-70 ευρώ που έχουν ακουστεί δε νοούνται, υπογραμμίζοντας πως όταν τα μεροκάματα πάνε πολύ ψηλά χάνεται και ο ποιοτικός διαχωρισμός των εργατών. «Πρέπει να είναι ένα μεροκάματο που να είναι βιώσιμο και για τους εργάτες και για τον αγρότη. Φέτος το λάδι είναι ακριβό, του χρόνου θα είναι; Το θέμα είναι σύνθετο και πρέπει να λυθεί από την κυβέρνηση» είπε, σημειώνοντας πως φέτος φαίνεται να υπάρχουν εργάτες.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Μελιγαλά Παναγιώτης Θλιμμένος ανέφερε πως το θέμα με τους εργάτες είναι πολύ σοβαρό.

Ο Σπύρος Νικολόπουλος γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης επισήμανε πως από τη μια υπάρχει το τεράστιο κόστος καλλιέργειας και από την άλλη το μεροκάματο των εργατών, υπογραμμίζοντας ότι η ακρίβεια έχει επηρεάσει και τους εργάτες: «Αν η τιμή στο λάδι δεν ήταν αυτή που είναι δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε 50 ευρώ μεροκάματο. Αλλά δε μου φταίει και ο εργάτης όταν μια τσάντα σούπερ μάρκετ κοστίζει 50 ευρώ. Φταίει η ακρίβεια ουσιαστικά».

Στις τοποθετήσεις που έγιναν από αγρότες, ο Παναγιώτης Παγάνης είπε: «Θέλουμε συνεργάτες όχι συνεταίρους, δεν μπορεί το μεροκάματο να εξαρτάται από τον τζίρο του εργοδότη, ένα μεροκάματο 45 ευρώ είναι καλό». Ο Τάκης Αλεξανδρόπουλος επισήμανε πως «με τους ήδη υπάρχοντες εργάτες τα 40 ευρώ είναι αρκετά, φέτος δεν υπάρχουν ελιές και είναι ανειδίκευτοι».

Ο Κώστας Δημητρακόπουλος τόνισε πως επειδή τα έξοδα είναι πολλά και για εργάτες ταβάνι να είναι τα 50 ευρώ.

Ο Τέλης Κανναβός ανέφερε πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση και ο άλλος για να μαζέψει τις ελιές θα δώσει και παραπάνω. Το θέμα των εργατών είναι μεγάλο, δεν είναι εδώ ούτε η πολιτεία ούτε η Περιφέρεια. Καταρχήν να οργανωθούμε όσο μπορούμε στους συλλόγους μας».

Ο Γιώργος Ουζούνι είπε ότι «το πρόβλημα ξεκινάει από τους παραγωγούς  που για να πάρουν τους εργάτες από τον άλλον δίνουν παραπάνω, αλλά να λέμε και τι ζητάμε από τους εργάτες σχετικά με τα ενοίκια. Το λάθος ωστόσο έγινε πέρυσι που έδιναν ό,τι ζητούσαν».

Ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος σημείωσε ότι «φέτος είναι μειωμένη η παραγωγή, ενώ το μεροκάματο στις ελιές πάντα ήταν αυξημένο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Περίπου στα 50 ευρώ είναι λογικό και για τους εργάτες και για τον παραγωγό».

Ο Τάσος Γαβρίλης τόνισε πως «φέτος είναι πολύ μικρή η παραγωγή και χρειάζεται ψυχραιμία να κρατήσουμε τα μεροκάματα».

Ο Ηλίας Γεωργίου ανέφερε πως το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι δεν πληρώνονται με εργόσημο.

Ο Γεώργιος Φράγκος μεταφέροντας τη φετινή του εμπειρία είπε ότι του ζήτησαν 60 ευρώ.

Ο Βασίλης Κοροβίλας τόνισε πως «πρέπει να κρατήσουμε όλοι το μεροκάματο σταθερό».

Ο Γιάννης Πλακονούρης σημείωσε πως «οι ελιές θα μαζευτούν ό,τι και να γίνει, μην τρέχουμε».

Τέλος ο Παναγιώτης Τσεκούρας είπε πως «πρέπει να βγει ένα ψήφισμα και να αποκτήσουν όλοι ψυχραιμία. Υπάρχουν εργάτες φέτος αλλά και να σφίξουμε τα λουριά στους κυβερνώντες, να κάνουμε κοινοποιήσεις, πού είναι οι βουλευτές και οι περιφερειάρχες;». 

Κ.Μπ.