Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 16:11

Η Μεσσηνία έχασε την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας - Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ

 

Τίτλοι τέλους μπαίνουν στην Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε νόμιμη την απόφαση Γεωργαντά με τον οποία η ποικιλία «Ελιά Καλαμών» χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της «Ελιάς Καλαμάτας». Μετά την απόφαση του ΣτΕ η Ονομασία Προέλευσης Καλαμάτα ουσιαστικά είναι… απροστάτευτη αφού τόσο στη διεθνή όσο και στην τοπική αγορά είναι νόμιμη η πώληση «Κalamata olives” από όλο τον κόσμο.

Τυπικά μπορούν να πωλούνται ακόμα και στην λαϊκή της Καλαμάτας, «Κalamata olives” από την Τουρκία δίπλα στις “PDO Κalamata olives”. Ουσιαστικά όμως η «Ελιά Καλαμάτας» από την Τουρκία και την Αίγυπτο λόγω χαμηλότερου κόστους παραγωγής και άρα χαμηλότερης τιμής θα απομακρύνει από τα ράφια την απροστάτευτη πλέον ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Μακροπρόθεσμα χαμένοι θα είναι και οι παραγωγοί της «ποικιλίας Καλαμών» από τους νομούς Λακωνίας, Φθιώτιδος και Αιτωλοακαρνανίας καθώς η ευρωπαϊκή αγορά θα κατακλυστεί από φθηνές «Κalamata olives” Αιγύπτου, Τουρκίας και Μαρόκου με συνέπεια να συμπιεστούν οι τιμές των Ελλήνων παραγωγών. Περισσότερο ωφελημένοι είναι οι έμποροι «Κalamata olives” από χώρες εκτός ΕΕ που μπορούν πλέον να πωλούν νόμιμα το προϊόν τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η Μεσσηνία έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει μια παγκοσμίως γνωστή ονομασία ενώ στη διεθνή αγορά επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί πληρώνουν δισεκατομμύρια για να γίνουν αναγνωρίσιμα τα προϊόντα τους και οι υπηρεσίες τους. Στην πραγματικότητα ο νομός δεν πίστεψε στις δυνατότητες του προϊόντος ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και της σύνδεσης του με τον ταξιδιωτικό προορισμό της Μεσσηνίας και της Νοτιάς Ελλάδας. Για αυτό χάρισε αμαχητί ουσιαστικά το παγκοσμίως αναγνωρισμένο όνομα «Κalamata olives” στους ανταγωνιστές της χωρίς να αποκοιμίσει έστω ένα μικρό αντάλλαγμα.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΣ: «Ανοίγει πλέον ο ασκός του Αιόλου...»

«Ανοίγει πλέον ο ασκός του Αιόλου» δηλώνει ο βουλευτής Περικλής Μαντάς σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μαντά: «Παρά τον αγώνα μας, τις προειδοποιήσεις και τις αιτιάσεις μας, δυστυχώς σήμερα το ΣτΕ νομιμοποίησε τις υπουργικές αποφάσεις που επιτρέπουν σε κάθε ελιά Καλαμών να ονομάζεται "Ελιά Καλαμάτας". Η απόφαση αυτή ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε κάθε Τούρκο, σε κάθε Τυνήσιο, σε κάθε Αιγύπτιο ή άλλον παραγωγό ή μεταποιητή, να μπορεί πλέον νόμιμα να πουλά τα προϊόντα του με την ονομασία «Καλαμάτα» στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προφανώς στην Ελλάδα υπάρχει Κράτος Δικαίου και προφανώς οφείλουμε να σεβόμαστε κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε όμως ότι η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική προς το συμφέρον των αγροτών μας. Διότι με τον τρόπο αυτό εκχωρείται δωρεάν και αμαχητί μια κατοχυρωμένη και προστατευόμενη ονομασία. Και διότι με δικές μας ενέργειες, αντί να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, επιλέξαμε να ανοίξουμε τον «ασκό του Αιόλου» και να μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες.

Υποσχέθηκα ότι δεν θα πάψω ποτέ να υπερασπίζομαι τα δίκαια των παραγωγών του τόπου μας. Διότι πιστεύω βαθιά ότι κάθε εργαζόμενος, κάθε αγρότης δικαιούται να καρπώνεται τα αποτελέσματα των κόπων του και της δουλειάς του. Γι’ αυτό ως Έλληνας και ως Μεσσήνιος, εύχομαι να κάνω λάθος. Και να μην χρειαστεί κάποτε να πούμε ότι σήμερα με τα ίδια μας τα χέρια βγάλαμε τα μάτια μας.

Πλέον οφείλουμε να κοιτάξουμε μόνο μπροστά και να αναλογιστούμε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Διότι παρά ελαχίστων παραφωνιών, σύσσωμη η Μεσσηνία ενώθηκε πίσω από το αίτημα για ειλικρινή διάλογο και δίκαιη λύση, παρότι αυτή δεν ήρθε. Πρέπει να χτίσουμε επάνω σε αυτήν την παρακαταθήκη, να εργαστούμε μαζί για τον «αγώνα τον καλό» με γνώμονα το αληθινό, το δίκαιο και το σωστό. Και με την ίδια πίστη, την ίδια αφοσίωση και την ίδια μαχητικότητα, να δώσουμε το παρόν στις επόμενες «μάχες» για το καλό των ανθρώπων και του τόπου μας, ώστε να είναι εκείνες οι νικηφόρες».

Πανηγυρίζουν για την απόφαση ΠΕΜΕΤΕ και ΔΟΕΠΕΛ

Πανηγυρίζουν με ανακοινώσεις για την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Η ανακοίνωση της ΠΕΜΕΤΕ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και την χώρα, καθώς αποτελεί ημέρα δικαίωσης για χιλιάδες Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητικές-τυποποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος της χώρας.

Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος και Πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Εισηγήτρια την κα Κωνσταντίνα Κονιδιτσώτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “Καλαμών/Καλαμάτα” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “Kalamata Olives” από τις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαγωγές που η αξία τους ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σήμερα το ƩτΕ έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία “Kalamata Olives” που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”.

Η απόφαση του ΣτΕ έβαλε οριστικά́ τέλος σε μια εποχή καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών επιτραπέζιων ελιών “Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata”, αβεβαιότητας, συκοφαντίας, διασυρμού και σε πολλές περιπτώσεις βιωσιμότητας των Ελληνικών μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων και τέλος της ίδιας της χώρας, καθώς κινδύνευαν οι εξαγωγές του προϊόντος (€250 εκατ ετησίως).

Οι ελληνικές ελιές με την ονομασία “Kalamata”, μετά από “παρεμβάσεις”, αποσυρθήκαν/εκτοπίστηκαν από τα ράφια των Supermarkets (S/Ms) της Ιταλίας, Ʃλοβενίας, Γερμανίας κ.α. προς όφελος ελιών τρίτων χωρών που αντικατέστησαν στα ράφια τις ελληνικές. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα επειδή κάποιες ΔΑΟΚ μετά από υποδείξεις υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥπΑΑΤ συστηματικά δημιουργούσαν εμπόδια στις εξαγωγές ελιών ποικιλίας Καλαμών (Kalamata olives).

Μετά από 20 και πλέον χρόνια υπομονής και προσπαθειών των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διάσωσης των εξαγωγών του προϊόντος απέναντι σε τοπικιστικές εμμονές, με τις Αποφάσεις “Απόστολου” το 2018 και “Γεωργαντά” το 2022, δόθηκε από το ΣτΕ η δίκαιη λύση που επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας “Καλαματα/Kalamata” (85.000 τον. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas” (277 τον. μέσο όρο ετησίως).

Η απόφαση του ΣτΕ ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος (“Kalamata olives”) και παράλληλα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, χωρίς να εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την παραγωγή, παρασκευή και εµπορία του προϊόντος ΠΟΠ. Δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εθνική θωράκιση του προϊόντος”.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕΠΕΛ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επιτέλους μετά 12 μήνες από την εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης φορέων της Μεσσηνίας κατά της 1773/251445/1.9.2022 Απόφασης του ΥΠΑΑΤ γνωστής και ως “Απόφασης Γεωργαντά”, πρυτάνευσε η λογική και εκδόθηκε σήμερα η 428/2024 Απόφαση του ΣτΕ η οποία απέρριψε την ως άνω Αίτηση Ακύρωσης και δέχτηκε τις Παρεμβάσεις μας, δικαιώνοντας την “Απόφαση Γεωργαντά”.

Η απόφαση του ΣτΕ:

Βάζει οριστικό τέλος στο τραγικό αδιέξοδο της παρ’ ολίγον απώλειας των εξαγωγών των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που:

παράγονται από: 27.000+ ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλες τις παραγωγικές Περιφέρειες της χώρας, μεταποιούνται και συσκευάζονται από: 150+ μεταποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις, εξάγονται: 80.000+ τόνοι σήμερα με το ελληνικό παγκόσμιο brand name “Kalamata olives” και 120.000 τόνοι “αύριο” με την είσοδο στην καρποφορία νέων φυτεύσεων εκατομμυρίων δενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που εισέρχονται συνεχώς στην παραγωγή, σε: 100+ χώρες, που αποφέρουν: 250+ εκατ. ευρώ σήμερα και 400+ εκατ. ευρώ “αύριο”.

Καθησυχάζει και ομαλοποιεί την εξαγωγική αγορά των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, Δεν εμποδίζει καθόλου την διάθεση του εμπορικού τύπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα με την εμπορική ονομασία της προέλευσης ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas”, Παρέχει την χρονική ευχέρεια -χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας των εξαγωγών και της οικονομικής καταστροφής των ελαιοπαραγωγών και των μεταποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων- να συνεννοηθούν όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών για την δημιουργία προστατευόμενης ονομασίας για όλο το παραγόμενο προϊόν της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας”.

Θ.Λ.