Κυριακή, 07 Απριλίου 2024 09:08

10-15 Μαΐου τα πρώτα καρπούζια στην Τριφυλία, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένονται τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια από την περιοχή της Τριφυλίας, νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του ήπιου χειμώνα και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που έχουν επικρατήσει μέχρι τώρα. Στην περιοχή της Τριφυλίας αυτή την περίοδο υπάρχει οργασμός εργασιών στα καρπουζοχώραφα, καθώς γίνεται το ξεσκέπασμα από τα νάιλον χαμηλής και μεσαίας κάλυψης. Σε μια χρονιά η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται θα είναι πιο πρώιμη από προηγούμενα χρόνια και σίγουρα από πέρυσι.

Η εξέλιξη της καλλιέργειας μέχρι τώρα έχει εξελιχθεί ομαλά με τους παραγωγούς να έχουν να κάνουν με μια ζεστή χρονιά που ευνοεί την καλλιέργεια, αλλά χρειάζεται και προσοχή από την πλευρά τους. Υπολογίζεται ότι έχει ξεσκεπαστεί το μεγαλύτερο μέρος των καρπουζιών και σε λίγες ημέρες το σύνολό τους όταν αυτό άλλες χρονιές γινόταν περίπου στις 10 Απριλίου. Ενώ αν δεν υπάρξουν προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες τα πρώτα καρπούζια αναμένεται να κοπούν τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα από πέρυσι.

Χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε: «Ήδη έχει ξεσκεπαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών, νωρίτερα από άλλα χρόνια, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών από άποψη θερμοκρασιών. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους παραγωγούς καθώς έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Για τα φυτά που είναι ακόμη σε κάλυψη χρειάζονται μεγαλύτερες τρύπες στα πλαστικά για τον καλύτερο αερισμό τους και για αυτά που έχουν ξεσκεπαστεί αρδεύσεις με τις σωστές ποσότητες ώστε να μην υπάρξει έλλειψη νερού. Στόχος είναι να αναπτυχθούν δυνατά και υγιή φυτά που θα δώσουν καλή παραγωγή.

Οι καιρικές συνθήκες φέτος έφεραν νωρίτερα το ξεσκέπασμα αφού άλλη χρονιά γινόταν στις 10 με 15 Απριλίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πρώιμη χρονιά και έτσι αναμένουμε τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια περίπου στις 10 Μαΐου, δηλαδή 7 με 10 ημέρες πιο νωρίς σε σχέση με πέρυσι.

Η χρονιά έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα χωρίς προβλήματα, ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος και τα φυτά δεν ταλαιπωρήθηκαν. Επειδή όμως έχουμε υψηλές θερμοκρασίες οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές από ωίδιο (θειαφασθένεια) και τετράνυχο, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους. Όπου διαπιστώνονται προσβολές θα πρέπει να γίνονται επεμβάσεις με τα κατάλληλα σκευάσματα σε συνεργασία με τους γεωπόνους συμβούλους τους».

Την εκτίμηση ότι λόγω των καιρικών συνθηκών θα υπάρχει μια πρώιμη χρονιά έκανε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας, τονίζοντας: «Αυτές τις ημέρες όλοι οι παραγωγοί είναι στα κτήματά τους για το ξεσκέπασμα των καρπουζιών, αν και τα στρέμματα καλλιέργειας έχουν μειωθεί σε σχέση με παλιότερα χρόνια. Θα έχουμε μια πιο πρώιμη χρονιά λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε, τουλάχιστον μια εβδομάδα σε σχέση με πέρυσι. Υπολογίζουμε ότι 10-15 Μαΐου θα έχουμε τα πρώτα καρπούζια.

Ο καιρός είναι ευνοϊκός μέχρι τώρα, έχει βοηθήσει την καλλιέργεια η οποία έχει προχωρήσει χωρίς να έχουμε προβλήματα. Αλλά κρίσιμο είναι να έχουμε σύμμαχο τον καιρό και την περίοδο της συγκομιδής, αφού αυτός θα καθορίσει και τις τιμές ώστε να πουληθούν σε καλά επίπεδα τα προϊόντα, για να έχουν και οι παραγωγοί ένα κέρδος».