Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 08:04

10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς: Αναγκαία η χρήση ορθών πρακτικών στην καλλιέργεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς στο Elysian Luxury Hotel and Spa στην Καλαμάτα.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του Φεστιβάλ οι ομιλητές τόνισαν την συνεισφορά του ελαιόλαδου, της ελιάς  και των παράγωγων τους στη μεσσηνιακή οικονομία, επεσήμαναν την ανάγκη χρήσης των προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ και ορθών πρακτικών στην καλλιέργεια της ελιάς. Επίσης τονίστηκε η περιβαλλοντική διάσταση των ελαιώνων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και διατυπώθηκαν προτάσεις για τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

Στο 1ο Αγροτοοικονομικό Φόρουμ για την παγκοσμιοποίηση των τροφίμων, την κλιματική αλλαγή και την διαχείριση των υδάτινων πόρων αναπτύχθηκαν θέματα όπως «Παγκοσμιοποίηση και τοπικότητα τροφίμων»,  «Οι περιβαλλοντολογικές εξελίξεις της ελαιοκαλλιέργειας  στη Μεσόγειο», «Στρατηγική ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα». «Τα φράγματα στην κλίνη του Προκρούστη – Ευεργετήματα και προβληματισμοί» και «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, στον τομέα της γεωργίας».