Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011 15:30

Σε περιπέτειες η ΕΑΣ από «φέσι» 6,5 εκ. ευρώ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σε περιπέτειες η ΕΑΣ από «φέσι» 6,5 εκ. ευρώ

"Φέσι" ύψους 6,5 εκ. ευρώ, που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και για τα οποία υπάρχουν ευθύνες εργαζομένων, αντιμετωπίζει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Αυτό αποκαλύφθηκε στο προχθεσινοβραδινό Δ.Σ. της ΕΑΣ, όπου σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής που θα διερευνήσει την κατάσταση. Ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης τόνισε πως θα αποδοθούν ευθύνες -και ποινικές-  και θα καταλογιστούν συγκεκριμένα ποσά σε όσους ευθύνονται, από τον γενικό διευθυντή μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο.

Ο κ. Κοζομπόλης υπολόγισε ότι γύρω στο 1 εκ. ευρώ είναι το ποσό που δε θα εισπραχθεί και, επιρρίπτοντας ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες, είπε στην "Ε" ότι «το πιο ύποπτο ήταν ότι υπήρχαν επιταγές που δε σφραγίστηκαν. Και αυτό αποκρύφτηκε». Παρατήρησε δε πως «οι απαντήσεις δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα ερωτηματικά που έχουμε».

Εντονα αντέδρασαν 5 μέλη του Δ.Σ. που δεν ψήφισαν τη συγκρότηση της επιτροπής θεωρώντας την ανεπαρκή, ενώ κατηγόρησαν τον πρόεδρο γιατί υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για τη σοβαρή αυτή κατάσταση μόλις τις προηγούμενες μέρες, πριν το Πάσχα. Στη συνεδρίαση προτάθηκε η διαθεσιμότητα του γενικού διευθυντή και της οικονομικής διευθύντριας, αλλά η πρόταση δεν πέρασε. Ακούστηκε όμως επανειλημμένα ότι δε σφραγίστηκαν επιταγές οφειλετών, όπως έπρεπε, ή πως αλλάχθηκαν με γραμμάτια.

Στην τριμελή επιτροπή διερεύνησης που συγκροτήθηκε μετέχουν οι σύμβουλοι Πάνος Παγάνης, Φώτης Δημητρόπουλος και Γιώργος Λαζόγιαννης. Τη συγκρότησή της καταψήφισαν οι Νίκος Κοτταρίδης, Κώστας Κατσούλης, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Αριστείδης Γιαννακόπουλος και Κώστας Μαντζούνης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης δήλωσε στην "Ε" ότι «έχουν γίνει άστοχες πωλήσεις από κάποιους υπεύθυνους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επεσαν στην αντίληψή μου τελευταία, πριν από το Πάσχα, και όφειλα να ενημερώσω το Συμβούλιο. Κάποιες ήταν επισφαλείς από την αρχή. Το πιο ύποπτο ήταν ότι υπήρχαν επιταγές που δε σφραγίστηκαν. Και αυτό αποκρύφτηκε. Κάποιοι δεν ήθελαν να φτάσει η ενημέρωση στο Δ.Σ. και στο προεδρείο. Υπήρξαν περιπτώσεις κραυγαλέες, που "βγάζουν μάτι", που ήταν πολύ τραβηγμένες. Οφειλα να ενημερώσω το Συμβούλιο. Οι απαντήσεις δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα ερωτηματικά που έχουμε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο κ. Κοζομπόλης είπε ότι «μας ενδιαφέρει πώς θα μπορέσουμε να στοιχειοθετήσουμε νομικά τις ευθύνες. Γι’ αυτό συγκροτήσαμε τριμελή επιτροπή. Να δούμε πώς πουλούσαν στο βρόντο, χωρίς να λάβουν υπόψη τους βασικούς κανόνες διασφάλισης των προϊόντων». Εξήγησε ότι «αν χρειαστεί η επιτροπή μπορεί να πάρει και ορκωτούς λογιστές, που θα τη διευκολύνουν στο έργο της» και σημείωσε: «Ζήτησα να γίνει έρευνα σε βάθος. Υπάρχει η βούληση, η κοινή θέση, με βάση τα στοιχεία που θα έχουμε, να καταλογιστούν τα ποσά. Οποιος φταίει θα πληρώσει, θα αποδοθούν και ποινικές ευθύνες. Η βούληση όλων στο Δ.Σ. είναι να αποδοθούν ευθύνες και καταλογισμοί, όπου αναλογούν, από τον γενικό διευθυντή μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο».

Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι «το πρόβλημα είναι να δούμε ποια είναι τα επισφαλή ποσά, αυτά που δε θα μπορούν να εισπραχθούν» - και υπολόγισε ότι «από τα 6,5 εκ. ευρώ κινδυνεύει ένα ποσό γύρω στο 1 εκατομμύριο». Ανέφερε στη συνέχεια πως «πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, κυρίως τώρα με την κρίση. Να μειωθεί ο χρόνος αποπληρωμής. Δεν μπορεί να είναι 15 και 18 μήνες. Το πρόβλημα είναι στη διασφάλιση των χρημάτων. Υπήρχε χαλαρότητα στην πιστωτική πολιτική. Ο κάθε διευθυντής έκανε τη δική του πολιτική. Γι’ αυτό και πήραμε απόφαση να μην συνεχιστεί πια το να πουλάνε πράγματα και τα χρήματα να εισπράττονται μετά από 15 μήνες».

Ο κ. Κοζομπόλης παραδέχτηκε ότι το... φέσι αυτό «σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα. Τα μισά να είχαμε... Υπάρχει μια καθυστέρηση στην καταβολή μισθών των εργαζομένων αυτό το μήνα. Πάντως, θα πάρουμε χρήματα από ΦΠΑ κι επιταγές. Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση, δεν είναι εφιαλτική». Και καταλήγοντας ανέφερε: «Μόνος μου δεν μπορώ να βγάλω ένα τέτοιο φορτίο. Απαιτείται η συμμετοχή και άλλων ανθρώπων για να υπάρχει διαφάνεια. Ολα στο φως. Οποιος έχει φταίξει να πληρώσει».

Ο σύμβουλος Νίκος Κοτταρίδης σχολίασε ότι «δυστυχώς ο πρόεδρος δεν ήξερε για τα "φέσια" και τα έμαθε προχθές... Εριξε τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς. Οι ευθύνες όμως είναι δικές του και της πλειοψηφίας. Δε γνωρίζει τι διοικεί». Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πλάνο, οργανόγραμμα, στόχοι στην Ενωση. Βαδίζουμε στο πουθενά. Εγώ τους τα λέω εδώ και 5 χρόνια. Το καράβι βούλιαξε και φαίνεται μόνο η πλώρη του. Τα έβλεπε η γενική συνέλευση και σωστά τα καταψήφισε. Ζήτησα τη διαθεσιμότητα του γενικού διευθυντή και της διευθύντριας Οικονομικών, καθώς και ορκωτούς ελεγκτές για να διερευνήσουν την κατάσταση. Αποφάσισαν και συγκρότησαν τριμελή επιτροπή, που δε θα μπορεί να κάνει τίποτα και θα χρειαστεί τη βοήθεια λογιστών. Μέχρι πριν από 1 μήνα μάς έλεγαν ότι χρωστούσαν στην Ενωση 4,5 εκ. ευρώ και τώρα πήγαν στα 6,5 εκατομμύρια. Μας έδιναν ελλειπή στοιχεία».

Επικριτικός ήταν και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος που επεσήμανε: «Τα μέλη της επιτροπής δε θα μπορούν να ελέγξουν, δεν έχουν γνώση οικονομικών. Γι’ αυτό δε συμφώνησα με την επιτροπή. Η Ενωση πρέπει να κάνει αναδιάρθρωση της λειτουργίας της, αφού πρώτα κάνει την αποτίμηση της κατάστασης. Κάθε φορά μας δίνουν διαφορετικά στοιχεία. Κανείς δεν ξέρει την πραγματική κατάσταση. Πρέπει να γίνει πλήρης και ουσιαστική αποτίμηση από ορκωτούς λογιστές, για να δούμε τις υποχρεώσεις σε ορίζοντα 6 μηνών κι έπειτα να συζητήσουμε για το μέλλον της οργάνωσης. Από καιρό τα ξέραμε. Φαινόταν ότι δεν πάει καλά η κατάσταση, γι’ αυτό και καταψηφίσαμε τον ισολογισμό και πήγαμε στα δικαστήρια. Τότε μας έλεγαν ότι πάει καλά η Ενωση». Σημείωσε επίσης πως «η ΕΑΣ είναι στο κατώφλι της χρεωκοπίας. Ο πρόεδρος προσπάθησε να δώσει άφεση αμαρτιών κι έλεγε πως δε γνώριζε. Εμείς γνωρίζαμε -όχι με συγκεκριμένα στοιχεία- ότι δεν πάει καλά, γι’ αυτό και καταψηφίσαμε».

 

Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER