Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 18:16

Βροχή και αγριογούρουνα κατέστρεψαν τη σταφίδα

Γράφτηκε από τον
Βροχή και αγριογούρουνα κατέστρεψαν τη σταφίδα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς σε αρκετές περιοχές υπάρχει σοβαρή ζημιά στην παραγωγής ενώ δε γίνεται καμία κουβέντα για τιμή... και οι ενδείξεις είναι απαισιόδοξες. Είναι τόσο απογοητευτική η κατάσταση, που γίνεται λόγος για εγκατάλειψη της καλλιέργειας της σταφίδας.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Λαζόγιαννης, παραγωγός από το Κυνηγού της Πυλίας, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης και της ΣΚΟΣ, παρατήρησε στην "Ε" ότι: «Η ζημιά είναι από 40% μέχρι και πάνω από 50%. Εβρεχε 10 μέρες συνέχεια, πέρασε ένας πάγος το Μάρτη, κι έχουμε και τα αγριογούρουνα. Αυτή η εικόνα υπάρχει σε όλη την περιοχή, σε Κυνηγού, Καλλιθέα, Χανδρινού, Σουληνάρι, Μεσοπόταμο και Κρεμμύδια. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Κάνουμε αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση».

Για τις τιμές επεσήμανε: «Θα δούμε αρχικά τι αποθέματα υπάρχουν. Μέχρι και προχθές παραγωγοί είχαν σταφίδες. Στις 24 του μήνα σε Συμβούλιο στη ΣΚΟΣ θα συζητήσουμε και θα μάθουμε τι εικόνα έχουμε από παραγωγή και δεδομένα αγοράς. Θα το παλέψουμε. Στα 74 λεπτά ήταν πέρσι η τιμή των συνεταιριστικών οργανώσεων. Αγοράστηκαν όμως σταφίδες με 60 και 50 λεπτά. Είναι φθηνή η σταφίδα». 

Παραδέχθηκε πως «με αυτές τιμές δε βγαίνει. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση» και σημείωσε: «Αν κατρακυλήσει και η στρεμματική ενίσχυση, θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια. Είναι μεγάλο το κόστος καλλιέργειας της σταφίδας. Και φέτος που λόγω του καιρού, ραντίζαμε συνέχεια για να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε, ήταν ακόμα χειρότερα. Υπάρχει αβεβαιότητα και ανησυχία».

Ο Πάνος Παγάνης, από τους Γαργαλιάνους, μας ενημέρωσε ότι «και στην περιοχή μας έχουν γίνει κάποιες ζημιές» ενώ σημείωσε με απογοήτευση: «Το κέφι είναι μηδέν, με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Με τις περσινές τιμές και τις φετινές που ακούγονται, θα εγκαταλειφθούν οι σταφίδες. Πέρσι ήταν 75 λεπτά, ακριβώς πάνω στο κόστος. Εδώ και 4-5 χρόνια έχουμε αποδέσμευση της στρεμματικής ενίσχυσης και αν δε σου δίνει και μεροκάματο η τιμή, ποιος ο λόγος να καλλιεργούμε; Και αν η παραγωγή είναι κάτω από 450 κιλά το στρέμμα, έχεις μπει μέσα κανονικά».

Αναγνώρισε πως «έχουμε απογοητευτεί» και επεσήμανε: «Ισως είναι η τελευταία χρονιά της σταφίδας. Δε θα μείνει τίποτα, δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε. Ούτε συνεταιριστές ούτε ιδιώτες μιλούν για τιμή. Τα προηγούμενα χρόνια αυτή την περίοδο γίνονταν ζυμώσεις, ξέραμε πού πάει η τιμή».


NEWSLETTER