Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 09:04

Ηχηρό ξεκίνημα κινητοποιήσεων χθες από τη Μεσσήνη: Ζεστοί οι αγρότες παρά την κακοκαιρία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ηχηρό ξεκίνημα κινητοποιήσεων χθες από τη Μεσσήνη: Ζεστοί οι αγρότες παρά την κακοκαιρία

Στους δρόμους και τις πλατείες βγάζουν τα τρακτέρ τους και οι αγρότες της Μεσσηνίας αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό. Χθες αγρότες από τους συλλόγους της Μεσσήνης, των Γαργαλιάνων, του Χανδρινού και των Φιλιατρών προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της Μεσσήνης.

Ενώ από την Παρασκευή 22 του μήνα παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στις 11 το πρωί στην πλατεία της Μεσσήνης και τις πλατείες των χωριών όλης της Μεσσηνίας. Παράλληλα κλιμακώνουν τον αγώνα τους με παμμεσηνιακό μπλόκο και τη συμμετοχή όλων των αγροτικών συλλόγων του νομού και επίσης προχωρούν σε κοινή δράση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων.
Τις παραπάνω αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων τις πήραν οι αγρότες των προαναφερόμενων συλλόγων χθες στη συγκέντρωση που έγινε στη Μεσσήνη. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, η συμμετοχή των Μεσσήνιων αγροτών ήτανε μαζική και συμμετείχαν αγρότες από όλο το νομό.
Είχε προηγηθεί την περασμένη Τετάρτη σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων της Πυλίας στο Χανδρινού για “τα νομοσχέδια κυβέρνησης και Ε.Ε. που μας ξεκληρίζουν και οδηγούν την ύπαιθρο στην ερημοποίηση”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Στην εν λόγω σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση κινητοποίηση των αγροτών και στη Μεσσηνία, με τη δημιουργία μπλόκων που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα σε Χανδρινού και Πύλο. Εν τω μεταξύ μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πυλίας θα περιοδεύουν στα χωριά και θα ενημερώνουν σχετικά τον αγροτικό κόσμο.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι αγρότες διεκδικούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
Οχι στο νέο ασφαλιστικό – σφαγείο για τους αγρότες. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Αμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.α). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER