Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 16:27

Επιστολή Κρανιώτη στον πρωθυπουργό: "Σε πλήρη αδιέξοδο ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις"

Eίναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ζώντας σε περιβάλλον μηδενικής ρευστότητας οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ακόμα και οι επιχειρήσεις που άντεξαν την τελευταία εξαετία της κρίσης και συγκράτησαν μισθούς και υπαλλήλους, αντεπεξήλθαν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, πλήρωναν εγκαίρως τους προμηθευτές τους, για την αγορά εμπορευμάτων και πρώτων υλών, τις ανελαστικές τους δαπάνες ΔΕΚΟ, ενοίκια κ.λπ., τώρα πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους και τα λουκέτα σε πολλές από αυτές είναι θέμα χρόνου. 

 

Η κατάσταση αυτή δυστυχώς επιδεινώνεται από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη διάθεσης για οποιαδήποτε κατανάλωση, τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τον τραπεζικό δανεισμό, την απαίτηση των προμηθευτών του εξωτερικού για την εκτέλεση παραγγελιών (κυρίως σε υλικά συσκευασίας) μόνο μετρητοίς, την αδυναμία των επιχειρήσεων να εισπράξουν εγκαίρως τις απαιτήσεις τους από εγχώριους πελάτες ή το Δημόσιο.

Σ' αυτό το περιβάλλον και σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αιμορραγία των τραπεζών, τον θάνατο της οικοδομής και όλων των επαγγελμάτων που επιβίωναν χάριν αυτής, περιορίζονται και οι ελπίδες μας για νέες επενδύσεις, προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Φυσικά υπάρχει ο τουριστικός τομέας και η παροχή υπηρεσιών που από μόνοι τους όμως, είναι αδύνατον να εξασφαλίσουν το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα που θα μπορούσε να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, τις δημόσιες επενδύσεις αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας μας που στην πλειοψηφία της ζει πλέον κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Εάν τώρα σ' όλα αυτά προσθέσουμε και το φαινόμενο της ανεργίας - αποτέλεσμα όλων των παραπάνω - ιδιαίτερα στους νέους και στους άνω των 50 ετών (πρώην επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες) αντιλαμβάνεται κανείς ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας μας με ό,τι αυτό σημαίνει για την δημοκρατία και την εύρυθμο λειτουργία του κράτους.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, η επιχειρηματική κοινότητα της Μεσσηνίας κάνει έκκληση στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον κ. πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για να διώξει το φόβο και την ανασφάλεια από την ψυχή των Ελλήνων. 

Κύριε πρωθυπουργέ,

Πριν είναι αργά, σταματήστε την εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες πάρτε μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, δημιουργήστε σταθερό φορολογικό και αναπτυξιακό περιβάλλον για να προσελκύσουμε επενδύσεις, ανοίξτε τις στρόφιγγες των τραπεζών στις υγιείς επιχειρήσεις, κάντε ένα έντιμο συμβιβασμό όσο ακόμα είναι νωρίς διαφορετικά όσο καθυστερούμε οδηγούμαστε σε πλήρη αδιέξοδο με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία μας.

Με εκτίμηση

Παύλος Κρανιώτης

Πρόεδρος ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας