Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 08:30

Επιστολή Μανιάτη για την προμήθεια στις κάρτες  

Η προμήθεια που κρατούν οι τράπεζες στις συναλλαγές με κάρτες είναι υπερβολική, και αυτή τους η πρακτική στραγγαλίζει ακόμη περισσότερο την ελλιπή ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας: Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Αναλυτικά η επιστολή του Δημήτρη Μανιάτη έχει ως εξής:

«Ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29 Απριλίου του 2015 αναφορικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, έχουν καθορίσει από 9/12/2015 ως ανώτατο όριο χρέωσης για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστά 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.

Οι χρεώσεις που σήμερα επιβάλλονται από τις τράπεζες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το όριο, με αποτέλεσμα ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να πληρώνει προμήθεια στην τράπεζα από 2% - 3,5%.

Η πρακτική αυτή των τραπεζικών ιδρυμάτων στραγγαλίζει ακόμη περισσότερο την ελλιπή ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, εμποδίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνει πολίτες και επιχειρήσεις από την υιοθέτηση της χρήσης του "πλαστικού χρήματος".

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την προσαρμογή των υπερβολικών χρεώσεων, με την άμεση εφαρμογή του σχετικού κανονισμού της Κομισιόν και την διαμόρφωση του ποσοστού στο 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.

Επίσης πιστεύουμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην απαιτείται ή χρήση διαφορικού τερματικού (POS), ανάλογα με το ποια τράπεζα είναι εκδότης της κάρτας.

Οι υπέρογκες προμήθειες που επιβάλλονται για την χρήση web banking πρέπει να εξορθολογιστούν ειδικότερα όταν αφορούν πληρωμές προμηθευτών, Δημοσίου, λογαριασμών ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΤΕ - ΔΕΗ - ΓΕΜΗ.

Επειδή η χρήση των καρτών στις συναλλαγές με του επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην πάταξη τις φοροδιαφυγής, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την υλοποίηση του αιτήματός μας».