Κυριακή, 08 Μαϊος 2016 08:24

Δημήτρης Μανιάτης: «Τα νέα μέτρα αυξάνουν την παραοικονομία»

«Η οικονομία της χώρας έχει ανάγκη και την παραμικρή αύξηση της επιχειρηματικότητας, μέτρα που κατ’ ουσίαν συρρικνώνουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων και αυξάνουν διαρκώς το μέγεθος της παραοικονομίας, πλήττουν τα έσοδα του κράτους και την αναπτυξιακή προοπτική που είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε»: Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης διατυπώνοντας της θέσεις του για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης με αφορμή την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρει:

«Για μια ακόμη φορά επιχειρείται να δοθεί λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας με μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα που αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα, αλλά αντίθετα το οξύνουν. 

Κάθε αύξηση φόρου στην ήδη υπέρμετρη φορολόγηση που υφίσταται οι επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καλλιεργεί το έδαφος για αύξηση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. 

Οι επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις δεν σταματούν μόνο στο φορολογικό, αφού με τις διατάξεις που αφορούν στο ασφαλιστικό, αυξάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. 

Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό αποσκοπεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης με ανώτερο στόχο την διευθέτηση του δημόσιου χρέους. 

Η τακτοποίηση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των υγιέστερων στοιχείων και δομών της ελληνικής οικονομίας, διότι υπάρχει κίνδυνος με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίζουν την οικονομία.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να πραγματοποιηθεί με ωριμότητα και ρεαλισμό, με βάση τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα βιωσιμότητας και όχι με όρους αμιγώς δημοσιονομικούς. 

Σε μία διαφορετική προσέγγιση εκβιασμού της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης υπάρχει κίνδυνος μια διπλής αποτυχίας, επίτευξης βιωσιμότητας και βελτίωσης των βραχυπρόθεσμων δεικτών δημοσιονομικής απόδοσης, με αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση. 

Η κυβέρνηση οφείλει έστω και την τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσει κάτω από διαφορετική οπτική γωνία τα ζητήματα αυτά και να προωθήσει μέτρα που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ενός δίκαιου αλλά ταυτόχρονα και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο να λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλευση επενδύσεων και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων που αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο κατά της ύφεσης. 

Σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας έχει ανάγκη και την παραμικρή αύξηση της επιχειρηματικότητας, μέτρα που κατ’ ουσίαν συρρικνώνουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων και αυξάνουν διαρκώς το μέγεθος της παραοικονομίας, πλήττουν τα έσοδα του κράτους και την αναπτυξιακή προοπτική που είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. 

Στις σημερινές δυσχερείς συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία, οι στρατηγικές  επενδύσεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης και σε αυτό το πλαίσιο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας τάσσεται θετικά σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, η οποία κινείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των κινήτρων των επενδυτών».