Κυριακή, 22 Μαϊος 2016 19:02

Μανιάτης: "Σε λίγο θα πληρώνουμε φόρο και για τον αέρα που αναπνέουμε"

«Από το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή και θα ψηφιστεί άρον άρον την Κυριακή, προκύπτει ότι σε λίγο θα υποχρεωθούμε να πληρώνουμε φόρο και για τον αέρα που αναπνέουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Δ. Μανιάτης, αφού σημειώνει ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις», ζητεί: «α) μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, β) περιορισμό συντελεστή με βάση το τζίρο που να μην υπερβαίνει το 35%, γ) μείωση κατά 50% των ποσοστών προκαταβολής φόρου».

Οπως παρατηρεί, μάλιστα, «οι φορολογικές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις δεν προτείνονται για να μειωθεί η συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου, αντίθετα θα λειτουργήσουν σαν κίνητρο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας».

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνει στην ανακοίνωσή του:

«Εάν οι συνθήκες άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν βελτιωθούν, με άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία, οι συνέπειες για την οικονομία και την απασχόληση θα είναι ανεξέλεγκτες με χαμένες θέσεις εργασίας, μείωση φορολογικών εσόδων και εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, αποδυνάμωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ζητούμε, α) Μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, β) Περιορισμό συντελεστή με βάση το τζίρο που να μην υπερβαίνει το 35%, γ) Μείωση κατά 50% των ποσοστών προκαταβολής φόρου.

Οι φορολογικές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις δεν προτείνονται για να μειωθεί η συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου, αντίθετα θα λειτουργήσουν σαν κίνητρο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας.

Η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Η υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και τα εμπόδια που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, δημιουργεί περιβάλλον ασφυξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο και άλλες αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα ή τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν.

Ο φορολογικός συντελεστής, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ και η φορολογική επιβάρυνση που επιβάλλονται στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

Από το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή και θα ψηφιστεί άρον άρον την Κυριακή, προκύπτει ότι σε λίγο θα υποχρεωθούμε να πληρώνουμε φόρο και για τον αέρα που αναπνέουμε.

Με τις επιβαρύνσεις σε όλα και φόρους παντού, γεννάται το κρίσιμο ερώτημα για τις εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς αδυνατούσαν να επιβιώσουν, τώρα πως θα τα καταφέρουν;

Πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και το ερώτημα που τίθεται είναι:

Ποιος διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα και δεν συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων;».