Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 16:23

Μόνο εμπορικές αλυσίδες ήταν ανοικτές την Κυριακή στην Καλαμάτα

Να "ρεφάρουν" τη χασούρα του χειμώνα περιμένουν οι έμποροι της Καλαμάτας στις καλοκαιρινές εκπτώσεις, αν και προχθές πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου με τα καταστήματα ανοιχτά, η κίνηση δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, ενώ μετρημένοι ήταν οι έμποροι εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, εκτός των μεγάλων αλυσίδων. 

 

Μετρημένες ήταν και οι αγορές που έκαναν οι καταναλωτές την Κυριακή στα καταστήματα της Καλαμάτας. Οπως είπε μιλώντας στην "Ε" ο γραμματέας του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Φώτης Μπουγάς, η εικόνα που έχει από τους συναδέλφους του είναι ότι λειτούργησαν πολυκαταστήματα και γνωστές αλυσίδες. Αντίθετα πολλοί Καλαματιανοί έμποροι κράτησαν κλειστά τα μαγαζιά τους, ενώ λειτούργησαν κυρίως τα καταστήματα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους -στην πλειοψηφία τους στον πεζόδρομο και την οδό Αριστομένους. Εν τω μεταξύ όπως επεσήμανε ο κ. Μπουγάς, οι κακοί αγοραστικά μήνες που προηγήθηκαν αλλά και τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού (δημοψήφισμα, capital controls), μεταθέτουν τις ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς την περίοδο των θερινών εκπτώσεων. «Περάσαμε δύσκολα και περιμένουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος· έχει χτυπηθεί ο εμπορικός κόσμος ειδικά πέρυσι με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, και φέτος που υπάρχει μια σχετική ηρεμία περιμένουμε ο κόσμος να ψωνίσει», αναφέρει. Προσθέτει δε πως οι καιροί έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτη γι' αυτούς φορολογία. Επιπρόσθετα, και η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Ειδικότερα για την αγορά της Καλαμάτας επισημαίνει ότι «η αγοραστική πίτα μικραίνει εξαιτίας της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και κεντρικών αλυσίδων franchise, που είναι δυσανάλογα πολλά για τις δυνατότητες της τοπικής αγοράς». 

Οσον αφορά την πορεία μέχρι τώρα των εκπτώσεων, λέει ότι η κίνηση είναι ακόμα υποτονική. «Ο κόσμος κάνει ακόμα έρευνα αγοράς και περιμένει· άλλωστε έχει περάσει μια μόνο εβδομάδα από την έναρξη των εκπτώσεων και δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπέρασμα», σημειώνει. Και προσθέτει ότι πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η αγορά θα έχει ο εμπορικός κόσμος από την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας συνιστά πάντως στα μέλη του «να είναι σωστοί επαγγελματίες και να πουλάνε σωστά προϊόντα ποιοτικά, στη σωστή τιμή». Καταλήγοντας ο κ. Μπουγάς και με την ευκαιρία της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την περασμένη Κυριακή, υπενθυμίζει ότι πάγια θέση του συλλόγου είναι «ποτέ την Κυριακή».

Ν.Κ.