Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016 09:56

Και εφέτος παροχές - ρεκόρ ύψους 3 εκατ. στο προσωπικό του Καρέλια (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Και εφέτος παροχές - ρεκόρ ύψους 3 εκατ. στο προσωπικό του Καρέλια (βίντεο-φωτογραφίες)

Εκτακτες παροχές ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους ανακοίνωσε για μία ακόμα χρονιά χθες ο διευθύνων σύμβουλος της “Καρέλια Α.Ε.” Ανδρέας Καρέλιας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης γιορτής στις εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας στην Καλαμάτα.

“Είχα πει πέρσι ότι το 2016 θα ήταν μία χρονιά δύσκολη με προκλήσεις και εμπόδια” είπε ο κ. Καρέλιας - σημειώνοντας όμως ότι “καταφέραμε τους περισσότερους από τους στόχους μας” και αναφέροντας ως κυριότερες δυσκολίες της χρονιάς που φεύγει την προσαρμογή στην νέα κοινοτική οδηγία, η οποία επέβαλε αλλαγές στην εμφάνιση των πακέτων αλλά και ενίοτε στην περιεκτικότητα, καθώς και την υψηλή φορολόγηση. Διευκρίνισε μάλιστα ότι από τη λιανική τιμή του πακέτου, που πληρώνει ο καταναλωτής, σχεδόν το 90% πηγαίνει στη φορολογία, είτε μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης είτε μέσω του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Καρέλιας, στην αγορά του τσιγάρου η εταιρεία στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 4,6% αυξάνοντας έτσι το μερίδιό της στο 15% και ανεβαίνοντας κατά μία θέση στη λίστα των καπνοβιομηχανιών στη χώρα.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η "Καρέλια" σημείωσε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 11% με ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία, ενώ ικανοποιητικές ήταν οι πωλήσεις στη Γαλλία και στις υπόλοιπες χώρες. Ειδική αναφορά έγινε στην αγορά της Βουλγαρίας, όπου η “Καρέλια” κατάφερε να φτάσει το μερίδιό της στο 20% και να ανέβει στην 1η θέση των διεθνών καπνοβιομηχανιών στη γειτονική χώρα.

Αύξηση 5% σημειώθηκε και στην υπόλοιπη αγορά των Βαλκανίων, ενώ περιορίστηκε η πτωτική πορεία στην Απω Ανατολή.

Αυξητική ήταν η τάση μετά από αρκετά χρόνια στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και μάλιστα της τάξεως του 7,7%. Παράλληλα, δυσκολίες υπήρξαν στη Βόρεια Αφρική, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτικοκοινωνική αστάθεια αλλά και στη μείωση των συναλλαγματικών συναλλαγών, που δεν ευνοούσαν τις εισαγωγές.

Σημαντική ήταν η επιρροή των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς η αύξηση της τρομοκρατίας και η δραματική μείωση του τουρισμού είχαν αρνητική επίδραση και στις πωλήσεις της “Καρέλια”.

Συνοψίζοντας τις επιδόσεις της μεσσηνιακής καπνοβιομηχανίας στις διεθνείς αγορές, συνολικά σημειώθηκε μείωση 8%, αλλά όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, “σε όσες αγορές δόθηκε βάση, υπήρξε αύξηση και συνολικά ιδιαίτερη ικανοποίηση”.

 

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Ιδιαίτερα επιτυχείς ήταν οι επιδόσεις της “Καρέλια” και στην αγορά του λεπτοκομμένου καπνού που προορίζεται για την κατασκευή στριφτών τσιγάρων, καθώς στην Ελλάδα πλέον οι ετικέτες της καταλαμβάνουν το 20% της αγοράς σημειώνοντας αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 12%, ενώ ξεπέρασε το 38% η αντίστοιχη αύξηση στη διεθνή αγορά. Συνολικά μάλιστα διατέθηκαν 650 τόνοι καπνού το 2016, έναντι 550 τόνων το 2015.

Η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, σε συνδυασμό με τους παραπάνω δείκτες, οδήγησαν συνολικά σε υψηλότερη κερδοφορία την "Καρέλια" τη χρονιά που φεύγει, σε σχέση με την προηγούμενη.

 

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Οσον αφορά τη συμβολή της “Καρέλια” στα κρατικά ταμεία, η εταιρεία μέσα στο 2016 συνεισέφερε 532 εκατ. ευρώ (+12% από το 2015) από άμεσους και έμμεσους φόρους, και ακόμα 7 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι συναλλαγματικές της συναλλαγές έφθασαν τα 185 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, για μία ακόμα χρονιά σε υψηλό επίπεδο κινήθηκαν οι επενδύσεις της εταιρείας, καθώς επενδύθηκαν 14 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των αναγκών προσαρμογής στην κοινοτική οδηγία, αλλά και για την αναβάθμιση των μηχανών κοπής κ.ά. 

Για το 2017 η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει την επένδυση επιπλέον 10 εκατ. ευρώ, με σκοπό, όχι μόνο την αναβάθμιση των προϊόντων της, αλλά και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της.

 

ΜΕΓΑΛΗ “ΠΛΗΓΗ” ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

Το λαθρεμπόριο παραμένει ένας από τους πιο μεγάλους εχθρούς της ελληνικής καπνοβιομηχανίας. Εχει μάλιστα ξεπεράσει το 23% της ελληνικής αγοράς, επιβεβαιώνοντας τις άκρως δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν γίνει πέρυσι. 

“Ο κλάδος μας και η καπνοβιομηχανία "Καρέλια" κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί αυτό το πρόβλημα, Δυστυχώς όμως, για λόγους που αδυνατώ να καταλάβω, προφανώς το μήνυμα δεν περνάει εκεί που πρέπει να περάσει. Οπως ξέρετε από 1η Ιανουαρίου έχουμε νέα αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Είναι γνωστό στους πάντες και όλοι το αποδέχονται, ότι αυτές οι απανωτές αυξήσεις έχουν οδηγήσει το λαθρεμπόριο σε δυσθεώρητα ύψη, έχουν οδηγήσει τη νόμιμη αγορά σε κορεσμό και τα σημεία λιανικής κοντά στον αφανισμό. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι κυβερνήσεις -κι όχι μόνο η ελληνική- συνεχίζουν σε μια συνταγή που δεν αποδίδει καρπούς. Το γεγονός ότι κάτι γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν σημαίνει ότι πλέον γίνεται και τώρα” σημείωσε ο Ανδρέας Καρέλιας και συνέχισε: 

“Κάποιοι λένε ότι τα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι ακόμα φθηνά και τα συγκρίνουν με άλλες χώρες της Ε.Ε., ξεχνώντας όμως ότι η φορολόγηση στην Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και φθάνει το 90% της τιμής (βλ. παραπάνω). Σε άλλες χώρες μπορεί μεν οι τιμές να είναι πιο αυξημένες, αλλά τα τσιγάρα δεν φορολογούνται τόσο πολύ - και βεβαίως πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του και την τεράστια διαφορά του βιοτικού επιπέδου. Δεν μπορεί να κάνει σύγκριση με τη Βρετανία, όπου το κόστος ζωής στο Λονδίνο είναι 80-90% παραπάνω από ό,τι στην Αθήνα, και να πει ότι εκεί τα τσιγάρα έχουν 12 ευρώ το πακέτο (μετατρέποντας τη λίρα σε ευρώ) και στην Ελλάδα έχουν 3,5 - 4 ευρώ. Οι διαφορές είναι χαώδεις. Δυστυχώς κάθε χρόνο σε αυτόν τον τομέα επιβεβαιωνόμαστε και παρά τις προσπάθειές μας το μήνυμα μας δεν έχει περάσει".

 

"ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ"

Στα όποια σενάρια κάνουν λόγο κατά καιρούς για πιθανή αποχώρηση της δραστηριότητας της “Καρέλια” από την Καλαμάτα και την Ελλάδα γενικότερα, λόγω της υψηλής φορολόγησης και άλλων οικονομικών παραγόντων, έβαλε τέλος ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Στάθης Καρέλιας, σημειώνοντας ότι οι φορολογικές δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την έδρα της εταιρείας ή τον τόπο παραγωγής του προϊόντος, αλλά με την αγορά όπου κυκλοφορούν. 

“Εφόσον τα προϊόντα της εταιρείας κυκλοφορούν σε μία αγορά, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι ο ίδιος είτε τα παράγεις στην Καλαμάτα, είτε στη Λισσαβόνα, είτε στο Βερολίνο, είτε οπουδήποτε αλλού. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πρέπει να υποχωρήσει. Τότε τα έσοδα του κράτους θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα”, επεσήμανε ο Στάθης Καρέλιας, με τον αδερφό του Ανδρέα να συμπληρώνει: “Κανείς δεν επενδύει σε μία χώρα απ' όπου έχει αποφασίσει να σηκωθεί να φύγει” - θυμίζοντας ξανά τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν το 2016 και αυτές που προγραμματίζονται ήδη για το 2017. 

Τέλος, έγινε γνωστό ότι μέσα στο 2017 αναμένεται η κυκλοφορία νέων σημάτων, χωρίς φυσικά να δοθούν επιπλέον λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, ενώ ο Στάθης Καρέλιας προέβλεψε ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολή για την Ελλάδα σε συνδυασμό με ορισμένα γεγονότα της διεθνούς πολιτικοικονομικής σκηνής.

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Λίγο αργότερα ακολούθησε, ως είθισται, η γιορτή των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία, όπου παραδοσιακά η οικογένεια Καρέλια ανακοινώνει παροχές και δώρα προς το προσωπικό, που και φέτος ξεπέρασαν συνολικά τα 3 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας νέο ρεκόρ.

Αρχικά προβλήθηκε και φέτος ένα χαρούμενο βίντεο με πολλούς από τους εργαζόμενους της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε εορταστικό κλίμα, και ακολούθησε η συνοπτική αποτίμηση της δραστηριότητας της εταιρείας το 2016 από τον Ανδρέα Καρέλια προς το προσωπικό, εκφράζοντας γενικά την ικανοποίησή του για την προσπάθειά τους, αλλά στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα: “Είναι πολύ σημαντικό ότι στο εργοστάσιο μας στην Καλαμάτα παράγονται 3 από τις 10 δημοφιλέστερες ετικέτες στην ελληνική αγορά. Είναι πολύ σημαντικό όλοι σας να καταλάβετε ότι πρέπει να έχετε αυξημένη αυτοπεποίθηση και να γνωρίζετε, όπως γνωρίζουμε και εμείς, ότι είστε και ικανοί και έξυπνοι και μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν, και γι' αυτό έχετε επιλεγεί να είστε εδώ. Δεχόμαστε συνεχώς πάρα πολλές πιέσεις από γνωστούς και μη για να προσλάβουμε άτομα, που σας θεωρούν τυχερούς που εργάζεστε στην “Καρέλια”. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης”, είπε ο Ανδρέας Καρέλιας - αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων από την παραγωγική διαδικασία.

 

ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΡΟΧΕΣ

Ενθουσιασμό προκάλεσαν και φέτος στους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας οι παροχές που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Η ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος 200 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο.

2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι και φέτος 800 ευρώ καθαρά. Αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το ποσό αυτό το έλαβε το 84% των εργαζομένων.

3. Ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά τα οποία σπουδάζουν σε κρατικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ καθαρά.

4. Οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω ιδρύματα μέσα στο 2016, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά.

5. Παράλληλα, η “Καρέλια” θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2016.

6. Από 1ης Ιανουαρίου 2017, όλοι οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.500 ευρώ θα πάρουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους κατά 100 ευρώ μικτά.

7. Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 2.501 ευρώ και πάνω, θα λάβουν πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ καθαρά.

8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.500 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά.

9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.201 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ καθαρά.

10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.200 ευρώ και κάτω, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.700 ευρώ καθαρά

11. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και 1.200 ευρώ και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450 ευρώ καθαρά για κάθε ανήλικο παιδί.

Οπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν καθαρές, με εξαίρεση την αύξηση των 100 ευρώ μηνιαίως η οποία είναι μικτή. Δηλαδή, για τις υπόλοιπες παροχές, η “Καρέλια” θα καλύψει με δικά της χρήματα όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους.

Μεγάλος τυχερός της χθεσινής γιορτής ήταν ο Δημήτρης Ντάκουρης, που εργάζεται ως ηλεκτρολόγος στο εργοστάσιο της Καλαμάτας και ο οποίος κέρδισε τον “χρυσό” λαχνό των 8.500 ευρώ.

Τους υπόλοιπους τυχερούς λαχνούς, που καθένας αντιστοιχεί σε 800 ευρώ κέρδισαν οι: Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, Ηλίας Ψαρρέας, Παναγιώτης Λύρας, Χρήστος Χιουρέας, Πέτρος Μπουρίκας, Μάριος Γεωργίκος, Κωνσταντίνος Τσούσης, Αντώνης Μπαϊρακτάρης, Βασίλης Αθανασόπουλος, Βασίλης Μπάλλας, Πολυχρόνης Καραμπίλας, Ιωάννης Καρανικολόπουλος, Γιάννης Μπουσούνης, Νικόλαος Αγγελόπουλος, Σοφία Σιδηροπούλου, Ηλέκτρα Πλεματιά, Χαρίκλεια Σμυρλή, Χρήστος Ράλλης, Δημήτρης Αθανασάκης, Ηλίας Ασκαρίδης, Γαρυφαλλιά Γαλέα, Ελένη Ηλιοπούλου, Ελένη Ναθαναήλ, Παναγιώτα Πατσέα, Μαρία Κουρούπη, Βασίλης Τσαγκλής, Αλέξανδρος Λεχαρέας, Ζαχαρίας Μήνης, Βασίλης Καλογερόπουλος, Γρηγόρης Πουλακίδας, Διονύσης Σπηλιόπουλος, Σταύρος Δεληγιάννης, Γιώργος Κόντες, Βασίλης Μαστοράκης, Παγώνα Τυλλιανάκη, Νέστωρ Δημητρόπουλος, Μαρία Παπατσίμπα, Ιωάννης Τραχανάς, Ιωάννης Παναγιωτίδης και Κωνσταντίνος Γιαννουλάκης. 


NEWSLETTER