Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 08:52

Sparta Gourmet: Το πρώτο λάδι από την πρότυπη μονάδα Βαλιώτη στη Σπάρτη (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, ο ομογενής Ευστάθιος Βαλιώτης επένδυσε 50 εκ. ευρώ και δημιούργησε τη Sparta Gourmet, τη νέα μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς κι ελαιολάδου στη Λακωνία.

Ο κ. Βαλιώτης, έχοντας διανύσει μια σπουδαία πορεία στην Αμερική κι έχοντας αφήσει το στίγμα του στον επιχειρηματικό τομέα, προχώρησε σ’ αυτή τη σημαντική επένδυση στη Λακωνία, θέλοντας να βάλει και το λιθαράκι του στην αναγνώριση του λακωνικού προϊόντος, στην τυποποίηση και την προώθησή του. Μιλώντας στα εγκαίνια της μονάδας του, λίγο πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, ο ίδιος είχε τονίσει: «Εχουμε την καλύτερη ελιά κι ένα από τα καλύτερα λάδια» υπογραμμίζοντας πως το προϊόν θα πρέπει να φεύγει 100% τυποποιημένο. Θυμάται μάλιστα πως όταν ήταν παιδί, αγροτόπαιδο όπως λέει, είχε κεντρώσει πάρα πολλές ελιές. Τότε, είχε επιλέξει να φοιτήσει στην Εκκλησιαστική Σχολή στη Μεσσηνία και στη συνέχεια ακολούθησε τη Θεολογία. Λίγο αργότερα η διαδρομή του τον οδήγησε στην Αμερική όπου εργάστηκε σε αρκετούς κλάδους δίνοντας βαρύτητα τα επόμενα χρόνια στο real estate και τα χρηματοπιστωτικά.

Ο Ευστάθιος Βαλιώτης με τη σύζυγό του Σταματική και τα παιδιά τους βρίσκονταν συχνά και τα προηγούμενα χρόνια στα πάτρια εδάφη. Ο ομογενής επιχειρηματίας έχει συμβάλλει με αρκετές χορηγίες στη γενέτειρά του, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση του ΤΕΙ στον Κλαδά.

Τελευταία αποφάσισε να προχωρήσει και σε μια επένδυση, επιλέγοντας τον πρωτογενή τομέα, πιστεύοντας στο προϊόν και θέλοντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου του. Στις πρώην εγκαταστάσεις της «Ηλιοφρούτ», έξω από τη Σπάρτη, έγινε η επένδυση κι έχουν ήδη «ανάψει οι μηχανές» καθώς ξεκίνησε η επεξεργασία και τυποποίηση ελιάς κι ελαιολάδου. Συγκεκριμένα για το ελαιοτριβείο, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται, μειώνει στον μισό τον χρόνο επεξεργασίας του ελαιοκάρπου για εξαιρετικό ποιοτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιάννη Παπαγιαννόπουλο, εφαρμόζεται το σύστημα contherm, σύστημα ταχυθέρμανσης της ζύμης που δίνει τη δυνατότητα γρηγορότερης επεξεργασίας με ελάχιστη παρουσία οξυγόνου και περισσότερες πολυφαινόλες στο τελικό προϊόν. Η δυναμικότητα της μονάδας υπολογίζεται στους 4.000 τόνους ελαιολάδου και 4.000 τόνους βρώσιμης ελιάς στη βάρδια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννόπουλο, δεν αποκλείεται ο κ. Βαλιώτης σύντομα να μας εκπλήξει και πάλι, ενδεχομένως με νέες επενδύσεις.