Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 08:42

Μέχρι τη Δευτέρα η απόφαση για Open Mall στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον
Μέχρι τη Δευτέρα η απόφαση για Open Mall στην Κυπαρισσία

 

Ενημέρωση του εμπορικού κόσμου της Κυπαρισσίας για τη σχεδιαζόμενη υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” έγινε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, καθώς μέχρι τέλος του μήνα πρέπει να υποβληθεί η πρόταση.

Στην ενημέρωση και συζήτηση που έγινε, πέρα από τις απόψεις που ήταν υπέρ της πρότασης με το αιτιολογικό ότι θα αναβαθμιστεί η πόλη, εκφράστηκαν και αρκετοί προβληματισμοί για το συγκεκριμένο εγχείρημα και αρκετοί ήταν αυτοί που ζήτησαν αναλυτικότερη και πληρέστερη ενημέρωση.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ανάπλασης που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εμπορικό κέντρο πιο καλαίσθητο, θελκτικό για τους καταναλωτές και επισκέπτες της πόλης, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, μεγαλύτερα πεζοδρόμια, ομοιόμορφα εμπορικά μαγαζιά, νέες υποδομές δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων, ηλεκτρισμού. Προσδοκά σε μια αισθητική αναβάθμιση που θα τονώσει την τοπική αγορά μένοντας παράλληλα κοντά στον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης.

Ωστόσο αρκετοί από τους εμπόρους και τους επαγγελματίες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το πόσο λειτουργικό θα είναι και αν τελικά θα φέρει όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Τερζής επισήμανε πάντως ότι πρέπει να συλλογιστούν όλοι αν θέλουν μια πόλη στο ‘50 ή 50 χρόνια μπροστά. Αυτό που μένει είναι να εκδηλωθεί και το ανάλογο ενδιαφέρον των εμπόρων που βρίσκονται στη σχεδιαζόμενη περιοχή ανάπλασης, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η πρόταση υποβολής. Οπως είπε ο κ. Τερζής, για να γίνει αυτό χρειάζεται να συμμετέχουν 50 επιχειρήσεις ή το 70% των καταστημάτων που βρίσκονται στην περιοχή αυτή, ενώ η απόφαση πρέπει να παρθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Η περιοχή που έχει μπει στην πρόταση είναι η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, από το ύψος της Πονηροπούλου μέχρι τη Μέλιου, η οδός 25ης Μαρτίου, από την Αναστασοπούλου μέχρι το ύψος της Μητρόπολης, η οδός Καλαντζάκου, από τη Μέλιου μέχρι την 25 Μαρτίου και ο πεζόδρομος από την πλατεία μέχρι τη Μέλιου, όπως και τα τμήματα των οδών Πονηροπούλου και Χριστιανουπόλεως, από την Αλεξοπούλου μέχρι και τη Βενιζέλου. Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην κυκλοφοριακή κατεύθυνση των οχημάτων, θα μεγαλώσουν όμως τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι θα είναι ήπιας κυκλοφορίας με κυβόλιθους, θα αλλάξουν όλες οι υποδομές ύδρευσης-αποχέτευσης και θα τοποθετηθούν smart παγκάκια. Η χρηματοδότηση που αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο είναι 400.000 ευρώ και το δήμο 1,5 εκ. ευρώ.

Αναλυτικότερη ενημέρωση υπήρξε από τον μηχανικό του δήμου Αγγελή Πετρακόπουλο που σημείωσε ότι στόχος της ανάπλασης είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα η αγορά με ανάδειξη των χαρακτηριστικών της περιοχής. Μίλησε για τα έργα που θα γίνουν αλλά και τις παρεμβάσεις στα εμπορικά κτήρια, προκειμένου να έχουν ενιαία αισθητική. Οσον αφορά τους προβληματισμούς για το πάρκινγκ, επισήμανε ότι προβλέπονται εσοχές για στάθμευση, αλλά και δημιουργία τριών χώρων πάρκινγκ, δύο στο Δημαρχείο και ενός στον ΟΣΕ.

Από την εταιρεία συμβούλων με την οποία συνεργάζεται ο Εμπορικός Σύλλογος και ο δήμος για την υποστήριξη του φακέλου, ο Θανάσης Κυριαζόπουλος επισήμανε ότι η επιλογή της Κυπαρισσίας έγινε καθώς αποτελεί ένα κέντρο μιας αρκετά μεγάλης περιοχής συνολικού πληθυσμού 40.000 κατοίκων. Τόνισε ότι ο συνολικός χώρος που θα γίνουν οι παρεμβάσεις είναι πολύ μικρός για να δυσκολέψει κάποιον να τον περπατήσει, αναφέροντας μάλιστα παραδείγματα πόλεων όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοια προγράμματα και τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER