Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 08:27

Μεσσηνία: Εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από τους "Βrothers in Farms"

Δύο αδέρφια από την Κυπαρισσία δημιούργησαν την εταιρεία "Βrothers in Farms", με έμπνευση από το άλμπουμ "Brothers in Arms" των Dire Straits, και εξάγουν φρούτα και λαχανικά σε Ολλανδία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του agronews.gr για τους «Βrothers in Farms»:

«Η αναζήτηση μίας διαφορετικής πορείας ή πιο συγκεκριμένα μίας επαγγελματικής ζωής πιο κοντά στον πρωτογενή τομέα, έφερε δύο αδέρφια, τον Νίκο και τον Πάνο Αδαμόπουλο, κοντά στην πατρογονική γη της Κυπαρισσίας. Αμφότεροι προερχόμενοι από επαγγελματικά λύκεια, είχαν επιλέξει να δραστηριοποιηθούν στη μουσική, παίζοντας ντραμς. Ο μικρότερος, ο Νίκος, συνεχίζει ακόμα και σήμερα συμμετέχοντας σε μεγάλες σκηνές, κυνηγώντας το όνειρό του, ενώ υπηρετεί ταυτόχρονα την οικογενειακή επιχείρηση που δημιούργησαν με τον αδελφό του, Πάνο, πριν από 11 χρόνια. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Ευρυδίκη, ο Δημήτρης Κοργιαλάς ή και ο Τόνι Σφήνος, ενώ διατηρεί καθήκοντα στην επιχείρηση στον τομέα των πωλήσεων και του μάρκετινγκ.

Ο Πάνος, έχοντας όπως ο ίδιος λέει στενότερη σχέση από μικρό παιδί με τη γη, την οποία γνώριζε καλά και ήξερε να τη δουλεύει, αφοσιώθηκε σε αυτήν και ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή. “Η προσπάθεια ξεκίνησε από τη στιγμή που είδαμε ότι η Αθήνα αποτελεί μία ‘νεκρή’ πόλη για κάποιον που θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά εκεί. Έτσι, έγινε μία προσπάθεια με τη βοήθεια της γιαγιάς μου πριν από 11 χρόνια, για να εγκλιματιστώ στις συνθήκες του πρωτογενούς τομέα. Είχα ήδη αποκομίσει αρκετές εμπειρίες, δουλεύοντας για πολλά χρόνια μαζί με τον παππού μου, ο οποίος καλλιεργούσε καρπούζι και πατάτα από την δεκαετία του ’70”, αφηγείται ο Πάνος Αδαμόπουλος .Ο πρότερος βίος που είχαν και τα δύο αδέρφια στη μουσική και κυρίως τα ακούσματα που είχε ο Νίκος από το ροκ συγκρότημα των Dire Straits, τον οδήγησαν να ονομάσει την εταιρεία που δημιουργήθηκε “Βrothers in Farms”, με έμπνευση από το άλμπουμ “Brothers in Arms”.

 

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οι “Βrothers in Farms”, o Πάνος και ο Νίκος, επέλεξαν κάποια στιγμή να αποτραβηχτούν από συνεργασίες που είχαν με μεγάλες επιχειρήσεις επεξεργασίας λαχανικών, αλλά και με αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας πλέον το ενδιαφέρον τους στις εξαγωγές. Έγινε ένα πρώτο βήμα με την εξαγωγή iceberg στην Ολλανδία, καρπουζιού στη Γερμανία, και πρόσφατα ίδρυσαν θυγατρική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω της οποίας θα προχωρήσουν προσεχώς στην εξαγωγή νωπών λαχανικών στη βρετανική αγορά, σε επιλεγμένη επιχείρηση που διαθέτει delicatessen προϊόντα. “Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια κατά την τελευταία διετία στον τομέα των εξαγωγών, με το πρώτο βήμα να υλοποιείται στην Ολλανδία, κίνηση η οποία εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχημένη”, εξηγεί ο κύριος Αδαμόπουλος.

Πρόσφατο βήμα των δύο αδερφών ήταν να δημιουργήσουν κουτιά με φρέσκα λαχανικά, τα οποία συγκομίζονται το Σαββατοκύριακο και αποστέλλονται στους αποδέκτες -σε πρώτη φάση στο λεκανοπέδιο Αττικής- κάθε Δευτέρα. “Αυτό που προσφέρουμε στα συγκεκριμένα κουτιά είναι η δυνατότητα να καταναλώσει κάποιος προϊόντα μίας ημέρας συγκομιδής, όπως για παράδειγμα μπρόκολο, μαρούλι, κολοκυθάκια, ντομάτες”.

Το κτήμα των “Brothers in Farms” έχει συνολική έκταση 100 στρέμματα. Καλλιεργούνται αρκετά διαφορετικά αγαθά περιορισμένης παραγωγής όπως μαρούλι, μπρόκολο, πατάτες, γλυκοπατάτες, σέλερι, κρεμμύδι, καρότο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (με οξύτητα 0,2 και 0,3), λεμόνια, πορτοκάλια, iceberg, σαλάτες και λόλες.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διατίθενται μεταξύ άλλων καρπούζια, μελιτζάνες, πιπεριές, πεπόνια, κολοκυθάκια. Η επιχείρηση εκτός από υπαίθριες καλλιέργειες διαθέτει και στεγασμένες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και το σύνολο της συγκομιδής προέρχεται από ιδιοπαραγωγή. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για καρπούζι, iceberg, μαρούλι, μπρόκολο και πατάτες».