Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 07:54

Τα ίντερνετ καφέ έλειψαν στους Καλαματιανούς - Στις 15 Ιουλίου η επανεκκίνηση του κλάδου

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Αν τα μέτρα κατά της πανδημίας στέρησαν κάτι από τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, αυτό ήταν η ψυχαγωγία σε χώρους που είναι συνυφασμένοι με την εναλλακτική διασκέδαση της τεχνολογίας. Σε αυτούς αναμφίβολα ανήκουν τα ίντερνετ καφέ, οι επιχειρήσεις που παρότι βρισκόμαστε σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού, εντούτοις παραμένουν κλειστές, τη στιγμή που σε άλλους εσωτερικούς χώρους έχει δοθεί το «πράσινο φως» να επανεκκινήσουν προ πολλού. Τα ίντερνετ καφέ είχαν υπαχθεί -σύμφωνα με την ΚΥΑ- στις δραστηριότητες της εστίασης για άνοιγμα μόνο σε εξωτερικό χώρο, πράγμα αδύνατο για ένα κατάστημα με βασική παροχή υπηρεσιών εντός του καταστήματος, ενώ όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης το άνοιγμά τους προορίζεται για τις 15 Ιουλίου. Επαγγελματίες του χώρου που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα μίλησαν στην «Ε» για τις δυσκολίες που έχουν βιώσει λόγω της πανδημίας, επισήμαναν την αγάπη του κόσμου για τον “κόσμο του gaming” καθώς και για τα PS5 τα οποία μικροί και μεγάλοι αναμένουν με ανυπομονησία να δουν και να ανακαλύψουν από κοντά. 

Παναγιώτης Αυρηλιώνης (INSPOT, BattleGrounds)

«Οντας κλειστοί συνεχόμενα από τον περασμένο Νοέμβριο, πήραμε κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές, ωστόσο τα νούμερα που μας δόθηκαν είναι αστεία. Τα έσοδα των καταστημάτων που χάθηκαν λόγω lockdown, το 60% του ενοικίου για ένα διάστημα, το ίντερνετ που δεν κόπηκε ποτέ λόγω συμβάσεων και όλα τα άλλα πάγια έξοδα δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό για το επάγγελμά μας. Παράλληλα, στον συγκεκριμένο κλάδο, υπάρχει η απαξίωση του εξοπλισμού. Οταν εγώ φερ’ ειπείν παίρνω κάρτες που κοστίζουν από 1.000 έως 2.000 ευρώ ή υπολογιστές που κάνουν 4.000 με 5.000 χιλιάδες ευρώ, οι συσκευές αυτές έχουν ένα προσδόκιμο ζωής 4 χρόνων, ενώ για 1,5 χρόνο ή το πολύ 2 είναι σε τοπ επίπεδο, ανεξαρτήτως χρήσης. Εχοντας περάσει ήδη δύο lockdown καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως απόσβεση για τις όποιες αγορές έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια δεν θα γίνει ποτέ. Κάθε χρόνο βγαίνουν καινούργιες γενιές καρτών, οπότε όσο δεν αξιοποιείται κάτι στο χώρο μας, μένει πίσω. Επιπλέον, με αυτή την εξέλιξη δεν μπορείς να εξυπηρετείς τους πελάτες σου, καθώς τα καινούργια παιχνίδια που βγαίνουν έχουν περισσότερες απαιτήσεις, ζητώντας νέο εξοπλισμό. Σε ό,τι έχει να κάνει με το PlayStation 5 έχω προμηθευτεί κονσόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σε ένα βαθμό από πλευράς προσέλευσης πελατών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα μας κάνει να επιστρέψουμε στην προ Covid εποχή. Το 2004 τα ίντερνετ καφέ της Καλαμάτας ήταν 13 ενώ πλέον μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σίγουρα έχει μικρύνει η “πίτα”, όμως το γεγονός αυτό δεν μεταφράζεται και απαραίτητα σε μεγάλους τζίρους. Ο Έλληνας είναι εξωστρεφής άνθρωπος, όπως για καφέ θα πάει έξω παρότι τον έχει σπίτι του, έτσι αντίστοιχα θα μεταβεί στο ίντερνετ καφέ ακόμα και αν έχει διαδίκτυο στο σπίτι. Εξάλλου, όπως διαφέρει η ποιότητα ενός ροφήματος έξω από τη σπιτική, άλλο τόσο διαφέρει η επίσκεψη στο χώρο μας, από άποψη ταχυτήτων, επιλογών, άνεσης, παρέας και πολλών άλλων. Από πλευράς ενίσχυσης των επιχειρήσεων θεωρώ πως η στήριξη σε επιχειρήσεις όπως η δική μου, ή σε κλάδους που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, θα μπορούσε να ήταν διαφορετική και ενδεχομένως πιο δίκαιη. ΚΑΔ που ναι μεν έκλεισαν τον χειμώνα αλλά δουλεύουν στη βασική τους σεζόν, θα έπρεπε να πάρουν λιγότερα χρήματα από αυτά που εντέλει τους δόθηκαν. Κάποιοι πολίτες ουσιαστικά στάθηκαν ευνοημένοι από αυτή την ανισότητα, μιας και οι πόροι της ενίσχυσης δεν αξιοποιήθηκαν σωστά. Για να αλλάξει πλέον η κατάσταση στην αγορά πρέπει να δοθεί βάση πέρα από την υγεία και στην ψυχολογία του κόσμου, αν θέλουμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα». 

Μιχάλης Κουλούρης (The New Post)

«Οι αίθουσες ψυχαγωγίας σε κλειστούς χώρους, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το κομμάτι του διαδικτύου, ήταν από τις επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν όσο λίγες. Μπορεί να ήμασταν κλειστοί όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο τα πάγια έξοδα δεν σταμάτησαν να τρέχουν, δυσκολεύοντας τη βιωσιμότητά μας. Στον κόσμο έχει λείψει πολύ αυτό το είδος διασκέδασης, μας παίρνει τηλέφωνο για να μάθει πότε θα ανοίξουμε, σε ένα χώρο απόλυτα ελεγχόμενο από πλευράς ατόμων και αποστάσεων, τη στιγμή που παρόμοιοι άλλων κλάδων δουλεύουν εδώ και καιρό. Φτάνουμε στο σημείο να διώχνουμε κόσμο που θέλει να παίξει κάποιο παιχνίδι τους τελευταίους μήνες. Οι πιο νεαρές ηλικίες παιδιών ιδίως, που έκαναν όλο αυτό το διάστημα self test στα σχολεία τους, θα μπορούσαν να έρθουν με ασφάλεια σε εμάς, γνωρίζοντας πως είναι υγιή. Μπορεί τα ιντερνετικά παιχνίδια να μεταφέρθηκαν στο σπίτι λόγω πανδημίας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν στους χώρους μας, παρέα με φίλους, έχοντας κανείς μια πληθώρα επιλογών μπροστά του να διαλέξει για να περάσει όμορφα χωρίς να διαθέσει πολλά χρήματα. Σε ένα παιχνίδι VR για παράδειγμα είναι δύσκολο οικονομικά να φτιαχτεί το κομπιούτερ και να υποστηρίξει αυτό το game, ενώ σε ένα ίντερνετ καφέ κάποιος μπορεί να το παίξει με όλες του τις αναβαθμίσεις, και όταν το βαρεθεί να προχωρήσει σε άλλο. Για να μπορέσουμε να σταθούμε μερικώς στα πόδια μας, μια σχετική οικονομική στήριξη εν μέσω περιορισμών μας έχουν δώσει τα ηλεκτρονικά πατίνια. Σε μια επίπεδη πόλη όπως η Καλαμάτα, τα συγκεκριμένα μεταφορικά μέσα ενδείκνυνται, μιας και σε πέντε λεπτά μπορεί να πάει κανείς στην Παραλία ή στο Ιστορικό Κέντρο αντίστοιχα. Η όλη διαδικασία γίνεται με νομιμότητα ως προς τα χιλιόμετρα και σεβασμό στον ΚΟΚ. Τέλος, έχουμε προμηθευτεί ήδη κονσόλες PS5 με σκοπό οι πελάτες μας να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά του και τον τρόπο που αποδίδει στα παιχνίδια». 

Λάμπρος Παπαγεωργίου (Link Gaming Lounge)

«Η ανάγκη του κόσμου να επιστρέψει σε αυτόν τον τρόπο διασκέδασης ήταν τεράστια. Καθημερινά είχαμε κλήσεις αλλά και μηνύματα στα social media για το πότε θα ανοίξουμε. Μπορεί στην περίοδο της καραντίνας ο κόσμος να στράφηκε αναπόφευκτα στο διαδίκτυο του σπιτιού του, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να συγκριθεί με την παραμονή του σε ένα ίντερνετ καφέ. Η παρέα, οι ταχύτητες, η πληθώρα παιχνιδιών και το γενικότερο κλίμα που αποπνέει ο χώρος μας έλειψε στους πελάτες μας όλο αυτό το διάστημα. Πλέον στα σχέδιά μας είναι να τοποθετήσουμε στην επιχείρησή μας και κονσόλες PS5 ούτως ώστε ο κόσμος μας να γνωρίσει τη νέα τεχνολογία της Sony από κοντά. Η επαφή που έχει ο κάθε πελάτης με την παρέα του σε αντίθεση με τη μοναξιά του σπιτιού, η επικοινωνία του προσωπικού μαζί του, η βοήθεια, οι λύσεις που μπορεί να του δώσει, τα τουρνουά, όπως και οι προσφορές που μπορεί να βρει, διατηρούν τα ίντερνετ καφέ που έχουν παραμείνει στον χάρτη της Καλαμάτας στη συνείδηση του κόσμου, ως μια όμορφη και ευχάριστη διέξοδο. Η αναμονή του κόσμου ήταν μεγάλη λόγω του lockdown οπότε αισιοδοξούμε πως η εκκίνησή μας θα έχει την ανταπόκριση που της πρέπει. Με τον κλάδο μας να παραμένει κλειστός από τον περασμένο Νοέμβριο αισθανόμαστε αδικημένοι, τη στιγμή που έχει δοθεί το “πράσινο φως” σε άλλες κλειστές επιχειρήσεις να δουλέψουν. Με τα προβλεπόμενα μέτρα θα μπορούσαμε να έχουμε ανοίξει εδώ και καιρό, και όχι να φτάσουμε σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού να συζητάμε πότε θα επανεκκινήσουμε».