Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 09:25

Τι εκτιμούν επαγγελματίες της Καλαμάτας για την αύξηση στον καφέ

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Προ των πυλών είναι οι μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά. Οι τιμές πρόκειται να πάρουν την ανιούσα σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τις τσέπες τους και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι πρώτες συνέπειες θα αποτυπωθούν τις ερχόμενες ημέρες, όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει καύσιμα και βασικά είδη διατροφής δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την τιμή του καφέ. Όπως ειπώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τα 5 ευρώ, πρόβλεψη που φαντάζει αδύνατη σύμφωνα με επαγγελματίες της Καλαμάτας στο χώρο του καφέ. Οπως είπαν στην «Ε», πράγματι θα προκύψει το επόμενο διάστημα μια αύξηση στην τιμή του καφέ, χωρίς όμως αυτή να φτάσει στο προαναφερόμενο νούμερο. Διεθνώς η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου κατά 50% λόγω κυρίως των χαμηλών θερμοκρασιών στη Βραζιλία.

 

Γιώργος Σπίνος (Spinos Coffee)

«Η αύξηση της πρώτης ύλης του καφέ είναι δεδομένη. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση στο 20%, εξέλιξη που οφείλεται αρχικά στην περίοδο παγετώνων της Βραζιλίας αλλά και κατά δεύτερον στην αύξηση των ναύλων που έχει “χτυπήσει” και άλλες πρώτες ύλες. Για εταιρείες σαν τη δική μας που παρασκευάζουν, καβουρδίζουν και συσκευάζουν τον ελληνικό καφέ και τον εσπρέσο, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε μια αύξηση προς την εκάστοτε καφετέρια της τάξεως του 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για ένα ποσοστό που πιστεύω πως δεν θα το απορροφήσουν οι εταιρείες, καθώς είναι αρκετά μεγάλο. Ηδη γνωρίζω πως μεγάλες εταιρείες όσον αφορά τον ελληνικό καφέ αλλά και τον εσπρέσο από την Ιταλία ανακοινώνουν σταδιακά αυξήσεις. Συμπερασματικά θεωρώ υπερβολή τα 5 ευρώ που ακούστηκαν, αλλά σίγουρα θα δούμε μια άνοδο στον καφέ γύρω στα 60 λεπτά στα μαγαζιά. Το αν μια επιχείρηση θα περάσει το 20% στους καφέδες της ή το 10% θα είναι στη δική της ευχέρεια. Κατά τη γνώμη μου, τονίστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης η τιμή των 5 ευρώ, ούτως ώστε να καταστεί σαφές πως υπάρχει σοβαρή ανατίμηση. Η αύξηση του 20% είναι σημαντική. Σαφώς δεν θα απαγορεύσει σε κάποιον να πάρει τον καφέ του, αλλά σίγουρα θα τον βάλει σε σκέψεις να αγοράσει τον δεύτερο ή τον τρίτο στην καθημερινότητά του».

 

Μάριος Στρογγύλης (Coffee Island) 

«Εχοντας μιλήσει με την εταιρεία μου η οποία έχει εισαγωγή απευθείας από Βραζιλία, ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη των τιμών. Πολλές εκτάσεις στη Βραζιλία έχουν καταστραφεί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, γι’ αυτό έχει προκύψει αυτή η φημολογία γύρω από τον καφέ. Κατά τη γνώμη μου η αύξηση που μπορεί να ανακοινωθεί θα είναι στα take away 20 με 30 λεπτά και στους καθήμενους κοντά στα 50 λεπτά. Τα σενάρια για 4 και 5 ευρώ είναι λίγο υπερβολικά».

 

Σταύρος Γεωργιόπουλος (Ballers) 

«Ως επιχείρηση δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για την αύξηση που θα πάρει ο καφές. Ωστόσο σε κάποια είδη αρτοποιίας που συνδέονται με το επάγγελμά μας έχω παρατηρήσει από τη Δευτέρα κάποια αύξηση. Οσο για τις φήμες που ακούστηκαν για πώληση του καφέ με τιμή στα 4 και 5 ευρώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκ των πραγμάτων. Αν γίνει κάτι τέτοιο αναπόφευκτα θα κλείσουμε. Θα προκύψει κάποια αύξηση, αλλά όχι σε αυτά τα νούμερα προφανώς. Προσωπικά θέλω να βγάλω νέους καταλόγους και δεν το κάνω για την ώρα, αναμένοντας τις εξελίξεις. Μια σκέψη που μπορεί να ισχύσει είναι ο καφές των 1,80 ευρώ με δώρο το νερό να πάει στα 2 ευρώ και το μπουκαλάκι νερού αν θέλει κάποιος πλέον να το αγοράζει εξτρά, εφόσον ισχύσει μια αύξηση της τάξεως του 10%. Κάθε μαγαζί θα πράξει ανάλογα με τις δυνατότητές του και τα έξοδα που “τρέχει”».

 

Παναγιώτης Καρύγιαννης (Petit-four)

«Εχοντας μιλήσει με τον προμηθευτή μου για το θέμα δεν μπορώ να πω πως έχω ξεκάθαρη εικόνα, ωστόσο οι φήμες για 4 και 5 ευρώ στην τιμή του καφέ είναι υπερβολικές. Στις εποχές που ζούμε και με τον καφέ να είναι είδος ανάγκης δεν νοείται να τον αγοράζει κανείς σε αυτή την τιμή. Από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι μπορώ έτσι ώστε το ποσό που θα ζητηθεί από τον καταναλωτή να είναι το ελάχιστο δυνατό. Πιστεύω πως από τη στιγμή που θα ισχύσει η όποια αύξηση, θα προκύψει μείωση στον τζίρο μας, το πρώτο διάστημα τουλάχιστον. Ακούγοντας για αύξηση ο κόσμος θα είναι λογικό από εκεί που έπινε 2-3 καφέδες να πιεί έναν λιγότερο μέσα στη μέρα του».

 

Ηλίας Βασιλάκος (Alla Svelta) 

«Πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες για την τιμή του καφέ, αλλά καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι. Πιο υψηλές τιμές θα δούμε λογικά στον σερβιριζόμενο καφέ, αλλά όχι στο take away και στο delivery. O καφές σε πακέτο θα δει μια μικρή αύξηση, την οποία άλλα μαγαζιά θα απορροφήσουν και άλλα όχι, ανάλογα με τον ανταγωνισμό. Η όποια αλλαγή στις τιμές θα προκύψει από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές στις εταιρείες. Το αρμόδιο υπουργείο από την πλευρά του προσανατολίζεται μήπως μειώσει τον φόρο του καφέ με σκοπό να ισορροπήσουν κάπως οι τιμές. Θεωρώ πως όσα μαγαζιά έχουν καλή και ποιοτική ποικιλία καφέ δεν θα μειωθεί η πελατεία τους. Το αντίθετο μάλιστα, μιας και αν είναι κάποιος να δώσει από 2,50, 3 ή 4 ευρώ για να πιει έναν καφέ, δεν θα μπει στη διαδικασία να τα “πετάξει”, θα πάει κάπου στα σίγουρα επιλέγοντας το καλύτερο αποτέλεσμα». 

 

Παναγιώτης Μιχαλόπουλος (Nombre): «Η είδηση για αύξηση έχει γίνει λίγο πολύ γνωστή, ωστόσο αναμένουμε την οριστική απόφαση. Η λογική λέει πως θα προκύψει κάποια αύξηση στην τιμή του καφέ, αλλά δεν θα είναι τόσο υψηλή όπως ακούστηκε τις προηγούμενες μέρες».