Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 07:54

«Χαριστική βολή» τα νέα μέτρα για την εστίαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου καταστημάτων Νίκο Μαλαπέτσα

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με νέους κανόνες και μέτρα λειτουργεί επίσημα από τη Δευτέρα η εστίαση, με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας και του 4ου κύματος. Από τη Δευτέρα και για τους επόμενους έξι μήνες, μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, οι πολίτες που έχουν ανοσία, φυσική διά της νόσησης ή μέσω του εμβολιασμού, θα απολαμβάνουν την καθημερινότητα χωρίς ελέγχους, έχοντας ελεύθερη είσοδο σε κλειστούς χώρους (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης). “Διαβατήριο” για την ελεύθερη πρόσβαση παντού αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή νόσησης). Το νέο πλαίσιο λειτουργίας που τέθηκε σε ισχύ έρχεται να δοκιμάσει τις αντοχές ενός κλάδου που έχει χτυπηθεί ήδη τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των παρατάσεων που έχει πάρει το μίνι lockdown στη Μεσσηνία. Και μπορεί η Καλαμάτα όπως και άλλες περιοχές του νομού για την ώρα να έχουν σύμμαχο τον καιρό, με τους θαμώνες να κάθονται άνετα έξω, ωστόσο ο χειμώνας προβλέπεται δυσοίωνος για τα καταστήματα εστίασης, πόσο μάλλον για αυτά που διαθέτουν αμιγώς κλειστούς χώρους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας μιλώντας στην «Ε» σημείωσε πως η εστίαση ήταν έτσι και αλλιώς χτυπημένη από τα μέτρα και τους περιορισμούς που είχε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είτε αυτά είχαν να κάνουν με τις αποστάσεις και τη μουσική είτε με το ωράριο. «Πλέον εφαρμόζεται το πιο σκληρό μέτρο το οποίο περιλαμβάνει την είσοδο μόνο σε συγκεκριμένα άτομα, σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή όσους έχουν νοσήσει πρόσφατα. Αυτό σημαίνει πως περιορίζεται η δυναμικότητα κάθε καταστήματος στο 50%. Από τη στιγμή που το ποσοστό των εμβολιασμένων -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- στις ηλικίες από 18 έως 35 δεν ξεπερνά το 40% σημαίνει πως μιλάμε για τον μισό πληθυσμό που μπορεί να μπει σε εσωτερικούς χώρους. Επί της ουσίας πρόκειται για τη χαριστική βολή στην εστίαση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα μικρά μαγαζιά τα οποία έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους θα πληγούν περισσότερο, ενώ αυτά που έχουν εξωτερικούς όπως οι ταβέρνες στη μαρίνα ή κάποια άλλα καταστήματα στο κέντρο θα έχουν λιγότερο πρόβλημα. «Το πλήγμα για μένα θα αφορά και το ποτό αλλά και το φαγητό κυρίως» σχολίασε.

 

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Από πλευράς υποχρεωτικότητας στην εστίαση, μέτρο που για την ώρα μπήκε στον “πάγο” διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Μαλαπέτσας δήλωσε τα εξής: «Προσωπικά αλλά και γενικά σαν εστίαση έχουμε πει πως είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, γιατί θέλουμε την ελευθερία κινήσεων και να επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητα. Από εκεί και πέρα η “υποχρεωτικότητα” είναι μια λέξη που επιβάλλεται δύσκολα. Δεν ξέρω αν είναι η πιο σωστή έκφραση που έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ή αν θα έπρεπε να επιλεχτεί μια άλλη έννοια. Το υποχρεωτικό και εμένα δεν μου αρέσει. Πρέπει να εξηγηθεί γιατί πρέπει να το κάνει κάποιος, να δοθούν επιχειρήματα, ειδάλλως η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αποδώσει. Η εστίαση έχει χρησιμοποιηθεί ως μέτρο πίεσης για να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού από την πρώτη στιγμή. Νομίζω πως μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η τακτική αυτή μέσω του εν λόγω κλάδου δεν έχει προσφέρει τα μέγιστα. Εμείς συνεχίζουμε να λέμε στην κυβέρνηση πως πρέπει να προσπαθήσει να βρει και άλλους τρόπους και όχι μόνο να κινείται μέσω της εστίασης, μιας και η πλειοψηφία του κόσμου αντιδρά».

 

ΑΔΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΙΝΙ LOCKDOWN

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μίνι lockdown που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσσηνία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας υπογράμμισε πως τα μέτρα που απορρέουν από αυτό είναι άδικα για την εστίαση, μιας και πλήττεται μεμονωμένα ένας κλάδος. «Ο περιορισμός της μουσικής σε ό,τι έχει να κάνει με τη διασκέδαση και έναν πιθανό συνωστισμό δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μουσική που είναι συνοδευτική του φαγητού ή σε ένα χώρο γενικότερα. Δεν μπορεί να απαγορεύεται, είναι λάθος στην περίπτωση αυτή. Είναι λογικό έτσι να δημιουργούνται αντιδράσεις και εντάσεις, λόγω των αποτελέσματος που προκύπτει. Πρόσφατα επισκέφτηκα το εξωτερικό σε μέρος που ήταν σε ισχύ τα ίδια σχεδόν μέτρα με αυτά της Μεσσηνίας. Η απαγόρευση της μουσικής ωστόσο αφορούσε τη διασκέδαση και όχι τα εστιατόρια για παράδειγμα. Στην ουσία τα μέτρα αυτά μας έκλεισαν τη σεζόν από τις 25 Αυγούστου, με το αιτιολογικό να μειωθούν τα κρούσματα, και φτάσαμε να είμαστε στα μισά του Σεπτέμβρη χωρίς να υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καταστρέφοντας παράλληλα 700 επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της εστίασης στην περιοχή μας» πρόσθεσε.

 

ΑΜΕΣΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σύμφωνα με τον Νίκο Μαλαπέτσα, το πρόβλημα που δημιουργείται με όλα αυτά τα απαγορευτικά από το 2020 και έπειτα είναι οι καινούργιες συνήθειες που γεννήθηκαν από την πανδημία, καθώς είναι δύσκολο να αλλάξουν άμεσα. «Οταν ένας άνθρωπος έχει μάθει να κάθεται στο σπίτι του βλέποντας Netflix και να παραγγέλνει μια πίτσα ή δύο cocktail με take away ή με delivery, για ενάμιση χρόνο, μετά από όλο αυτό το διάστημα είναι δύσκολο να επανέλθει στον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης. Τα νέα δεδομένα που έχει περάσει η πανδημία στο χώρο της εστίασης θα βγάλουν μεγαλύτερα προβλήματα στη συνέχεια. Αυτό μπορεί να μην είναι ορατό τώρα αλλά θα το δούμε μπροστά μας στην πορεία, από το χειμώνα ιδίως και έπειτα. Μελέτες αναφέρουν πως μια συνήθεια έξι μηνών δεν μπορείς να την κόψεις αν δεν περάσουν τρία χρόνια. Φανταστείτε ένας τρόπος διασκέδασης που έχει αλλάξει εδώ και ενάμιση χρόνο πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να επανέλθει στην κανονικότητά του, η οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τις χώρες της Μεσογείου με υψηλές θερμοκρασίες συνδέεται άρρηκτα με την εστίαση, παίζοντας σημαντικό ρόλο» εξήγησε.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Με τροποποίηση που αποσαφηνίζει την κατάσταση για τους ανεμβολίαστους ανήλικους 12-17 ετών και τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα (13/9), έγινε γνωστό ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους της εστίασης με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος rapid test 48 ωρών. Τα παιδιά ηλικίας 4-11 ετών μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους (όπως καφετέριες, εστιατόρια κλπ) με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος self test 24 ωρών. Σύμφωνα με το αρχικό ΦΕΚ, τα παιδιά άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορονοϊό δεν μπορούσαν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης, κάτι που ισχύει από τη Δευτέρα για τους ενήλικους ανεμβολίαστους.