Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 08:54

Με δυσκολίες η προσαρμογή στα νέα μέτρα και στην Καλαμάτα

 

Τα νέα μέτρα λειτουργίας του λιανεμπορίου και των καταστημάτων εστίασης για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, που εφαρμόζονται από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, προκάλεσαν γκρίνιες και στην Καλαμάτα.

Ομως καταγράφηκε προσαρμοστικότητα και ο καλός καιρός έφερε κόσμο στα καταστήματα της κεντρικής πλατείας, των πεζοδρόμων και της Παραλίας.

Ο περισσότερος κόσμος που πήγε κυρίως για να πιει τον καφέ του, ήταν εμβολιασμένος ή είχε κάνει rapid test και συνεργάστηκε με τους σερβιτόρους των καταστημάτων που έγιναν κι ελεγκτές. Στο κέντρο της πόλης, σε φαρμακεία, υπήρξαν εικόνες από άτομα που έκαναν rapid test για να πιουν τον καφέ τους ή για να μπουν σε καταστήματα και να ψωνίσουν.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων μας ενημέρωσαν ότι υπήρξαν και άτομα που δεν γνώριζαν τις απαγορεύσεις για τους ανοιχτούς χώρους και στους οποίους δεν επετράπη να καθίσουν. “Πήραν τον καφέ τους και πήγαν στην παραλία”, μας είπε χαρακτηριστικά καταστηματάρχης της Ναυαρίνου.

Πάντως, δεν έλειψαν και οι γκρίνιες από καταστηματάρχες για το ρόλο του ελεγκτή - αστυνομικού, καθώς σε μια παρέα με 4 άτομα δημιουργείται πρόβλημα και καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση και ο έλεγχος θέλει χρόνο. Καταστηματάρχες του λιανεμπορίου, από την πλευρά τους, απέδωσαν στα νέα μέτρα την κίνηση που περίμεναν στο μαγαζί τους και δεν εμφανίστηκε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) Νίκος Μαλαπέτσας έκανε λόγο για άτυπο lockdown, για αντιδράσεις και προτάσεις κινητοποιήσεων από μέλη του συλλόγου, αλλά παρατήρησε ότι περιμένουν τις αντιδράσεις των κεντρικών τους οργάνων από την Αθήνα και τις συναντήσεις τους με τους υπουργούς, για να αποφασιστεί τι θα γίνει.

Χθες Κυριακή που πολλά καταστήματα της Καλαμάτας ήταν ανοιχτά λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων κι εξαιτίας του καλού καιρού, στο εμπορικό κέντρο της πόλης υπήρξε κίνηση στην Αριστομένους. Ομως, όσον αφορά το λιανεμπόριο, κόσμος έμπαινε για να ψωνίσει στα καταστήματα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΜΟΜΙΑ

Για τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, προχθές Σάββατο, για την Πελοπόννησο ανακοινώθηκαν: Σύλληψη ιδιοκτήτη και πελάτη, καθώς και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση του πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 3 καταστήματα με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παραβάσεις στους πελάτες. Τέσσερις παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων και 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γ.Σ.