Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 09:05

Απεργεί η εστίαση και στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής διαμαρτυρίας (βίντεο)

“Για πρώτη φορά αν τα πράγματα πάνε καλά, θα είναι όλη η Καλαμάτα νεκρή” τόνισε χθες ο Νίκος Μαλαπέτσας πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) για τη συμμετοχή του συλλόγου στη σημερινή πανελλαδική απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων του κλάδου.

Στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των επιχειρηματιών με το προσωπικό τους και αντιπροσωπεία τους θα παραδώσει στον δήμαρχο το ίδιο ψήφισμα που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου, ο Ν. Μαλαπέτσας εξέφρασε την έντονη διαφωνία του κλάδου με τα εξοντωτικά πρόστιμα και το κλείσιμο για 15 ημέρες που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις εστίασης, με βάση τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι “διεκδικούμε πρώτα από όλα τον εξορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές στα καθημερινά θέματα”, μίλησε για ένα άλλο μοντέλο μισθολογικού κόστους για την εστίαση και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εστίαση. Παρατήρησε ότι “η συμμετοχή θα είναι καθολική, έχουμε μια λίστα που πλησιάζει τα 140 ενεργά καταστήματα και περιλαμβάνει και τις μεγάλες αλυσίδες” και ξεκαθάρισε πως “ο στόχος είναι να καταστήσουμε σαφές σε όλους ότι δεν είμαστε είδος πολυτελείας, είμαστε είδος πρώτης ανάγκης”.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ Ν. Μαλαπέτσας ενημέρωσε ότι “ο κλάδος της εστίασης είναι υπέρ του εμβολιασμού και κάθε προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να κτιστεί τείχος ανοσίας” και διευκρίνισε: “Διαφωνεί όμως με τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση και δημιουργούν νέα χρέη. Καμία επιχείρηση δεν αντέχει να πληρώσει πρόστιμο 5.000 ευρώ και κλείσιμο καταστήματος για 15 ημέρες. Δεν είναι πρόληψη αυτό, είναι εξόντωση. Η διαμαρτυρία του κλάδου μας γίνεται με ειρηνική διάθεση, με σκοπό να καταδείξουμε ότι η εστίαση δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι βασική καθημερινή ανάγκη όλων μας. Στη βασική ανάγκη δεν έπρεπε να έχουμε ΦΠΑ 24%. Αν ο κλάδος επιθυμούσε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, όπως λέγεται, θα διοργάνωνε συλλαλητήρια και πορείες, θα έκλεινε δρόμους και θα δημιουργούσε κλίμα αναρχίας. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο”.

 

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Ανέφερε ότι “όλα τα καταστήματα της εστίασης σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαξίωση της εστίασης” και παρατήρησε για τις διεκδικήσεις: “Διεκδικούμε πρώτα από όλα τον εξορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές στα καθημερινά θέματα, όπως ο αιγιαλός, τα πνευματικά δικαιώματα, αυτόφωρο, μισθολογικό κόστος, ΦΠΑ, πρόστιμο, ελεγκτικές αρχές. Δευτερευόντως κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που έρχονται από την έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στον κλάδο”. Κι εξήγησε πως “οι επιστρεπτέες βοήθησαν αρκετά όλες τις επιχειρήσεις το διάστημα της πανδημίας. Τώρα, όμως, που θα πρέπει να επιστραφούν, γίνονται θηλιά στο λαιμό του κάθε επιχειρηματία. Τα προγράμματα βοήθειας που υλοποιήθηκαν, δεν βοήθησαν όλο τον κλάδο παρά μόνο το1/3 του συνόλου των πληγεισών επιχειρήσεων. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, αλλά και οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην κρίση, είναι βαρίδι για κάθε επιχείρηση. Η εστίαση δεν ζητάει χρήματα ούτε δανεικά. Ζητάει υγιές περιβάλλον για να παράξει χρήματα, για να αποπληρώσει και να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Η εστίαση απαιτεί τη θέση που της αξίζει και την αξιοπρέπειά της”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για την απροθυμία του Εμπορικού Συλλόγου να ταχθεί στο πλευρό τους, είπε: “Επειδή η συνέντευξη Τύπου αφορά μόνο τις κινητοποιήσεις της εστίασης

θα προσπαθήσω να αποφύγω οποιαδήποτε ερώτηση έχει να κάνει με άλλους συλλόγους. Ο Εμπορικός Σύλλογος, όπως και ο δικός μας σύλλογος, είναι αυτόνομος και οι αποφάσεις όλων μας κρίνονται. Ο καθένας πήρε την απόφασή του και δεσμεύεται για την απόφαση που έχει πάρει. Δεν θέλω να κρίνω τον Εμπορικό Σύλλογο. Θεώρησε ότι δεν είχε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, δεν προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση. Αρκετοί Εμπορικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα συμπορεύονται με τα αιτήματά μας και θα συμμετέχουν στις απεργίες”.

 

ΕΙΔΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

“Ολοι μας χρειαζόμαστε με το που θα σηκωθούμε να πιούμε έναν καφέ, να πάρουμε μια τυρόπιτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας γιατί η εστίαση είναι είδος πρώτης ανάγκης. Παρατήρησε ότι “η πίεση που δεχόμαστε είναι τεράστια, δεν μπορούμε να την σηκώσουμε και αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τα καταστήματά μας για να κάνουμε σαφές ότι έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας”. Διευκρίνισε ότι “ανάλογα με το πώς θα κυλήσουν οι κινητοποιήσεις και θα γίνει η συζήτηση με την κυβέρνηση, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Οχι από τον δικό μας σύλλογο, οι αποφάσεις που ακολουθούμε είναι του πανελλαδικού μας οργάνου, εμείς συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του πανελλαδικού μας οργάνου”. Ανέφερε ότι “δεν έχουμε επιβάλει και δεν έχουμε πιέσει κανένα συνάδελφο να κλείσει το κατάστημά του. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι. Χάνουμε εισόδημα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Εχουν καταλάβει όλοι την ανάγκη του κλάδου για συσπείρωση, για να μπορέσει να περάσει τα αιτήματά του”.

 

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ακόμα, επικρίνοντας αυτούς που πήραν τις αποφάσεις, παρατήρησε ότι “αυτός που νομοθέτησε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ, δεν νομίζω ότι έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Είναι σαν να του έχουν κρατήσει το μισό χρόνο το μισθό του. Ο ίδιος έλεγχος δεν γίνεται στα ιατρεία. Αν έβαζαν σε έναν γιατρό 5.000 ευρώ θα του άρεσε ή θα έλεγε ότι είναι εξοντωτικό;” και σημείωσε: “Ως κλάδος αυτό το πρόστιμο μας εξοντώνει. Οι 15 ημέρες κλείσιμο του καταστήματος σημαίνει καταστροφή, κλείσιμο ολικό. Αν θέλουμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις, τα μέτρα είναι σωστά. Αν θέλουμε να μείνουν ζωντανές, θα έπρεπε να υπάρχει άλλος τρόπος ελέγχου του μέτρου”.

 

ΑΛΛΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ δήλωσε ότι “είμαστε στοχοποιημένος κλάδος για ό,τι κακό συμβαίνει στην κοινωνία” και αναγνώρισε πως “ίσως μερίδιο ευθύνης να έχουμε και εμείς οι επιχειρηματίες”. Εκανε λόγο για νέους επιχειρηματίες στην εστίαση με καινούργια όνειρα, καινούργια πλάνα” κι επεσήμανε: “Ζητάμε εξορθολογισμό των προβλημάτων της εστίασης, καινούργιο συμβόλαιο της επιχειρηματικότητας με την εστίαση. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που έχει Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, έχουμε βραδινά, νυχτερινά, αργίες. Δεν γίνεται να έχουμε το ίδιο μισθολογικό κόστος με αυτό που έχουν οι άλλοι κλάδοι. Οποια κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαζί να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και να φτιάξουν ένα άλλο μοντέλο μισθολογικού κόστους για την εστίαση. Μας αναγκάζουν να είμαστε παραβατικοί και μετά μας επιβάλλουν πρόστιμα εξοντωτικά. Ζητάμε να καταλάβουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που χρονίζουν στην εστίαση. Δεν γίνεται να νομοθετούμε 24% ΦΠΑ για τον καφέ, το νεράκι, το αναψυκτικό, το φαγητό. Είναι είδος πρώτης ανάγκης”. Επίσης, είπε ότι “δεν μπορεί να πηγαίνει επιχειρηματίας αυτόφωρο για τον ήχο, για την παραβίαση του ωραρίου. Αυτόφωρο πηγαίνουν οι εγκληματίες, δεν είμαστε εγκληματίες”. Και πρόσθεσε πως “δεν μπορεί κανόνες για τον αιγιαλό να αναφέρονται σε Μάο - Μάο. Το νομοθετικό πλαίσιο για την εστίαση είναι στρεβλό. Πρέπει να αλλάξει, είναι η ευκαιρία μας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι της δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εστίαση”.

 

“ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ”

Τέλος, όσον αφορά τη βοήθεια από την κυβέρνηση, παρατήρησε: “Εννοείται ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, δεν ζητάμε χρήματα. Δεν μας δόθηκαν χρήματα, δανεικά μας δόθηκαν. Οι επιστρεπτέες είναι δανεικά που αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε από 1/1. Στο συνέδριο στην Τρίπολη αποδείξαμε με νούμερα ότι δεν έχουμε πάρει τα περισσότερα, σύμφωνα με τη ζημιά που έχει υποστεί. Η εστίαση έχει πάθει ζημιά κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ. Και η βοήθεια από την κυβέρνηση είναι γύρω στα 2 δισ. μαζί με τις αναστολές για το προσωπικό, για να μη μείνει άνεργο. Εμείς έχουμε πάρει γύρω στα 680 εκ. ευρώ, το 33% μέσο όρο καλούμαστε να το επιστρέψουμε. Το καθαρό ποσό ως βοήθεια από την κυβέρνηση για 20 μήνες πανδημίας είναι 4.000 ευρώ ανά έτος για κάθε επιχείρηση”.

Γ.Σ.