Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 08:45

Αύξηση των πωλήσεων αλκολοούχων ποτών το 2021 - Πώς δούλεψαν οι κάβες

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Αύξηση των πωλήσεων σημειώθηκε το 2021 στα αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας NielsenIQ για το οργανωμένο λιανεμπόριο, η οποία δείχνει πως συνολικά ο τζίρος έκλεισε με άνοδο 1,3%. Στο κλίμα αυτό κινήθηκαν σε γενικές γραμμές και επαγγελματίες του κλάδου στην Καλαμάτα, επιβεβαιώνοντας την εν λόγω έρευνα. Όπως είπαν μιλώντας στην «Ε», η λιανική πώληση δούλεψε περισσότερο εν αντιθέσει με τη χονδρική, λόγω της κλειστής εστίασης για μεγάλο διάστημα του έτους, ενώ και οι πρόσφατες απαγορεύσεις εν μέσω εορτών είχαν αντίκτυπο στην προσέλευση πελατών στις κάβες της πόλης.

Κατά την ίδια έρευνα, αρκετές από τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2020 (βότκα +18,4%, ρούμι +16,5%, ουίσκι +13,3%), ποσοστά που στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν αποτυπώθηκαν πλήρως.

Δήμητρα Γαλανοπούλου (Musses boutique)

«Η αύξηση σε σχέση με το 2020 ήταν οριακή, της τάξεως του 5%. Λόγω του γεγονότος πως η διασκέδαση ήταν κλειστή για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια του 2021, το τετράμηνο στις αρχές αλλά και λίγο πριν αλλάξει το έτος, η ζημιά που προέκυψε στη χονδρική πώληση ήταν μεγάλη. Στην τελευταία περίπτωση, η λιανική πήρε μια ώθηση, μιας και τα ρεβεγιόν μεταφέρθηκαν στα σπίτια, οπότε η εκάστοτε κάβα έπρεπε να ανανεωθεί. Από πλευράς Χριστουγέννων, με τα οικογενειακά τραπέζια χωρίς περιορισμούς εν αντιθέσει με το 2020, τα ποτά για δώρο είχαν την τιμητική τους. Γενικότερα, θα μπορούσε όλος ο Δεκέμβριος να είχε κινηθεί σε καλούς ρυθμούς, ωστόσο περιοριστήκαμε στο τελευταίο δεκαήμερο των γιορτών, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τα ποτά που είχαν ζήτηση στο κατάστημά μας ήταν περισσότερο τα κρασιά, ενώ το ουίσκι πουλήθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο ίδιο μοτίβο σχεδόν ακολούθησε το ρούμι, σε αντίθεση με το τζιν και τη βότκα».

 

Γιώργος Μουτζούρης (Cava Moutzouri)

«Οι διαφορές στις πωλήσεις ανάμεσα στις δύο χρονιές ήταν ελάχιστες, με ελαφρώς θετικό πρόσημο το 2021, της τάξεως του 2%. Η λιανική ήταν αυτή που μας βοήθησε να δουλέψουμε στον κλάδο, μιας και στην χονδρική μπήκε “πάγος”, λόγω των περιορισμών κατά της πανδημίας στη διασκέδαση. Ακόμα και το περιορισμένο ωράριο στα μαγαζιά ή το κλείσιμο της μουσικής, με τον τρόπο τους συνδυάστηκαν ώστε να μην γίνει ιδιαίτερη κατανάλωση στα ποτά. Τα Χριστούγεννα κλείσαμε με λιγότερο τζίρο, λόγω της εστίασης που ήταν ανοιχτή, σε αντίθεση με το 2020 που ο κόσμος ήταν στο σπίτι του. Η Πρωτοχρονιά ωστόσο πήγε το ίδιο με το 2020 και λίγο καλύτερα, λόγω των έκτακτων ανακοινώσεων λίγο πριν εκπνεύσει το έτος. Παράλληλα, δεδομένων των συνθηκών δεν έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις από παρέες σε σπίτια, με αποτέλεσμα και τα αντίστοιχα δώρα, τα οποία πολλές φορές συνδέονται με ένα καλό ποτό, να περιοριστούν. Το ίδιο συνέβη κατά τη διάρκεια του 2021 και στις ονομαστικές εορτές, όπως για παράδειγμα του Αγ. Νικολάου. Στον αντίποδα όμως δούλεψαν τα καλάθια, από κάποιους που ναι μεν δεν πήγαιναν επίσκεψη λόγω της κατάστασης, αλλά ήθελαν να στείλουν κάποιο δώρο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ποτά που επιλέχτηκαν, οι καταναλωτές στράφηκαν σε πιο premium αγορές, όπως το ρούμι».

 

Γιώργος Λέκκας (Κάβα Λέκκας): «Ως νέα επιχείρηση δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης με το 2020, ωστόσο η κίνηση από το 2021 μας άφησε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους. Το κλείσιμο του έτους ιδίως αύξησε την κίνηση στην αγορά ποτών, μιας και πολλά ρεβεγιόν, από εκεί που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν σε μαγαζιά, μεταφέρθηκαν στα σπίτια, άρα προέκυψε η ανάγκη αρκετοί καταναλωτές να πάρουν ορισμένα μπουκάλια για να υποδεχτούν τους καλεσμένους τους. Στο ίδιο μοτίβο σχετικά κινήθηκαν και τα Χριστούγεννα, καθώς τα καλάθια για μια επίσκεψη επιλέχτηκαν σε μεγάλο βαθμό από το καταναλωτικό κοινό, δίνοντας προτεραιότητα από πλευράς ποτών στο ουίσκι και στο κρασί».