Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 09:05

Θετικοί οιωνοί για τη διασκέδαση της Καλαμάτας

Με θετικούς οιωνούς έχει ξεκινήσει η χειμερινή σεζόν για τη διασκέδαση της Καλαμάτας από πλευράς προσέλευσης κόσμου.

Μπορεί ο χειμώνας να προβάλει αρκετά δύσκολος για τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης εξαιτίας της ενέργειας και των ανατιμήσεων, ωστόσο η ανταπόκριση του κόσμου τα τελευταία Παρασκευοσάββατα είναι αρκετά ικανοποιητική, γεγονός που γεννά προσδοκίες για έναν χειμώνα ανάλογο του 2019. Στο πλαίσιο αυτό η κατανάλωση σαφώς δεν είναι η προσδοκώμενη λόγω του οικονομικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί, όμως σε κάθε περίπτωση η νυχτερινή ζωή της πόλης δείχνει να επιστρέφει σε… γνώριμους ρυθμούς.  

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας μιλώντας στην «Ε» ανέφερε πως ο καιρός βαδίζοντας στα μέσα του φθινοπώρου έχει ευνοήσει τα καταστήματα, ώστε ο κόσμος να βγει και να κάτσει και εξωτερικά των χώρων για ποτό ή φαγητό, κίνηση ωστόσο που παρατηρείται κατά κύριο λόγο τις Παρασκευές και τα Σάββατα.  

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Αναφορικά με το αν οι καταναλωτές περιορίζουν τις παραγγελίες τους λόγω των οικονομικών δυσκολιών της εποχής, τακτική που παρατηρήθηκε και τη θερινή σεζόν, ο ίδιος σημείωσε πως ο περισσότερος κόσμος κινείται σε αυτή τη λογική. «Ναι μεν παρατηρείται συνωστισμός στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να υπάρχει το οικονομικό αποτέλεσμα που θα έπρεπε βάσει του κόσμου που κυκλοφορεί» εξήγησε, σχολιάζοντας πως η Καλαμάτα είναι απ’ τις πόλεις που θα έχει ακόμα περισσότερο ενεργό ρόλο στη διασκέδαση ως μία απ’ τις ευνοημένες πόλεις στο κομμάτι της εστίασης λόγω των προδιαγραφών της. «Εχουμε μεταξύ άλλων καταστήματα στο Ιστορικό Κέντρο παρά πολύ καλής ποιότητας αλλά και καταστήματα στην κεντρική πλατεία, τα οποία αποτελούν χώρους που συναγωνίζονται αντίστοιχους της Αθήνας, γεγονός που κάνει την Καλαμάτα να ξεχωρίζει» πρόσθεσε. Και παρατήρησε πως το χειμώνα που οι δραστηριότητες στη θάλασσα περιορίζονται, η διασκέδαση του κέντρου είναι ο πρωταγωνιστής, αποτελώντας δέλεαρ ώστε να αποφασίσει κάποιος ντόπιος να βγει ή να έρθει κάποιος επισκέπτης στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για να τονωθεί περαιτέρω η διασκέδαση στην πόλη ανεξαρτήτως εποχής, σύμφωνα με τον κ. Μαλαπέτσα πρέπει να βοηθήσουν και άλλοι παράγοντες για να αυξηθεί η κίνηση. «Ένα αίτημα που είχε κάνει ο σύλλογός μας ήταν η παράταση του ωραρίου για Παρασκευή και Σάββατο κατά μία ώρα, εξέλιξη που σχολιάστηκε αρνητικά από ορισμένους. Εμείς δεν ζητήσαμε παράταση ωραρίου που θα συνδυαστεί με ενόχληση, αλλά περιθώριο άλλης μιας ώρας, σεβόμενοι οι επαγγελματίες τους κανόνες και τους όρους που προδιαγράφονται στην άδεια που έχει πάρει το εκάστοτε κατάστημα απ’ το δήμο» διευκρίνισε, λέγοντας πως εφόσον η Καλαμάτα είναι ένας εύκολος προορισμός και για την Αθήνα αλλά και για τις γύρω περιοχές, έχει τις δυνατότητες να έχει ιδανική νυχτερινή διασκέδαση αποτελώντας σημείο αναφοράς. «Το αίτημα αυτό θα είναι μόνιμα στην ατζέντα του συλλόγου μας, θεωρώντας πως η ορθή τήρηση του εξτρά ωραρίου θα βοηθήσει κατ’ επέκταση την οικονομία της περιοχής. Καταρχάς θα αυξηθούν οι επενδύσεις, καθώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, εφόσον γνωρίζουν πως θα έχουν μια ώρα παραπάνω για να μπορέσουν να δουλέψουν, θα φτιάξουν νέα μαγαζιά, ενώ και η κατανάλωση θα αυξηθεί αν ανοίξει το ωράριο» εκτίμησε. Για να τονίσει πως δεν είναι ανάγκη για τις επιχειρήσεις να παίζουν πάνω από τα 80 ντεσιμπέλ για να κρατήσουν έναν πελάτη, μιας και η έξοδος συνδυάζεται με την παρέα και την επικοινωνία και με την ανάλογη χαλαρή μουσική. 

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές στα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης, οι οποίες τους τελευταίους μήνες πήραν τον ανήφορο λόγω του πληθωρισμού, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ δήλωσε πως μετά το αρχικό σοκ που δέχτηκαν όλες οι επιχειρήσεις, ιδίως το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, με αποτέλεσμα κάποιες αυξήσεις, η κατάσταση πλέον έχει σταθεροποιηθεί σε ένα βαθμό. Όπως είπε, ευελπιστεί να μείνει εκεί και να μην υπάρξει ανάγκη για νέα άνοδο στους τιμοκαταλόγους, ούτως ώστε να μην έρθουν σε δύσκολη θέση επαγγελματίες και πελάτες και οι ρυθμοί της διασκέδασης να επιστρέψουν σε επίπεδα προ πανδημίας. 

ΟΙ «ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Παράλληλα, ο Νίκος Μαλαπέτσας είχε προαναγγέλλει μέσω της “Ε” τον ερχομό μέσα στο καλοκαίρι ανθρώπων από το “Αθηνόραμα” για τα ελληνικά βραβεία “Χρυσοί Σκούφοι”, με επίκεντρο τη γαστρονομία και τα cocktail bars, αξιολογώντας  αντίστοιχες επιχειρήσεις. «Πράγματι ήρθαν οι αρμόδιοι γευσιγνώστες που γυρίζουν τη χώρα και ελέγχουν αυτά τα εστιατόρια. Κάποιες τέτοιες επιχειρήσεις της Καλαμάτας πέρασαν έτσι αυτή τη δοκιμασία και αναμένουν τα αποτελέσματα» πληροφόρησε, υπογραμμίζοντας πως ανεξαρτήτως διακρίσεων και μόνο το γεγονός πως έρχονται στην πόλη μας άνθρωποι για το σκοπό αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Η πόλη της Καλαμάτας έχει μπει στο γαστρονομικό χάρτη όχι μόνο λόγω των προαναφερόμενων βραβείων και των FNL Best Restaurant Awards, αλλά και άλλων οργανισμών που παρατηρούν εστιατόρια» είπε. 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «DAILY MAIL»

Τέλος, τον περασμένο Αύγουστο, ο Μαρκ Πάλμερ της βρετανικής «Daily Mail» είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για την εστίαση, κάνοντας τότε στάση και στο “Ego” του Νίκου Μαλαπέτσα, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είδε, η κριτική που άφησε για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας δεν ήταν και η καλύτερη, συγκρίνοντάς το με ένα… ετοιμόρροπο της Καραϊβικής.

«To κατάστημά μου ήταν το πρώτο που επισκέφτηκε ο αρχισυντάκτης του εν λόγω μέσου, ο οποίος είχε έρθει με άσχημη εντύπωση από το Αεροδρόμιο και την όλη εικόνα του, αποτελώντας σύμφωνα με τον ίδιο δυσφήμηση για τη Μεσσηνία. Στη συνέχεια απόλαυσε διάφορες γεύσεις, συνομιλώντας μαζί μας για την περιοχή και τα προϊόντα της, δίνοντάς του κάποια για να τα πάρει στο ταξίδι του στη Μάνη, στο γενικότερο κλίμα της φιλοξενίας, το οποίο ο ίδιος εκτίμησε» γνωστοποίησε. Και ανέφερε πως είναι επιτακτική ανάγκη το Αεροδρόμιο να ανακαινιστεί και να αλλάξει όψη σε σύγχρονα πρότυπα, καθώς δεν συνάδει πλέον με τις τουριστικές παροχές που δίνει ο νομός.

Οι φωτογραφίες είναι του Λευτέρη Κουφάκου («Μώμος») και του Γιώργου Πετρόπουλου («Lavo»).