Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 09:06

Επαγγελματίες Ιστορικού Κέντρου: «Όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές από την πλειονότητα

Αρνητική εμφανίστηκε η πλειονότητα των καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου απέναντι στο άνοιγμα τις Κυριακές κατά τη θερινή σεζόν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας είχε ενημερώσει τον περασμένο Ιούνιο πως σε τουριστικά σημεία της Καλαμάτας μπορούν να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα προαιρετικά όλες τις Κυριακές του χρόνου, κάτι που οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν ακολούθησαν όπως φάνηκε εξ αρχής.

Μιλώντας στην “Ε” σημείωσαν πως ο τουρισμός στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες δεν συνηγορεί ώστε να είναι ανοιχτά και την τελευταία μέρα της εβδομάδας, όπως γίνεται στη Ναυαρίνου, ενώ το ελεύθερο που τους δόθηκε συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση, γεγονός που τερμάτισε τις όποιες σκέψεις για άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές, καθώς ένα ακόμα ωράριο με ρεύμα και πενιχρές εισπράξεις μόνο δέλεαρ δεν αποτελεί. Στον αντίποδα, υπήρξαν και ορισμένες επιχειρήσεις που στήριξαν το εγχείρημα αυτό, καθώς θεωρούν πως το Ιστορικό Κέντρο μπορεί να μην έχει την επισκεψιμότητα της Παραλίας, ωστόσο μαγνητίζει διαχρονικά τους επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση, απ’ τη στιγμή που τελείωσε η θερινή σεζόν, στην πλειονότητά τους οι επαγγελματίες έκλεισαν τις πόρτες τις Κυριακές, έχοντας το βλέμμα τους πλέον στις μέρες των γιορτών. 

Ευστάθιος Ξυπόλητος (φώτο) - Παναγιώτης Κουραμπάς (Αμερικανική Αγορά Υποδημάτων)

«Δηλώνουμε αντίθετοι να είμαστε ανοιχτά τις Κυριακές. Οι ντόπιοι και ιδίως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μέχρι και το Σάββατο να ψωνίσουν, ενώ και οι επισκέπτες δεν είναι απαραίτητο πως θα έρθουν μόνο την Κυριακή στην πόλη, κάτι που μεταφράζεται και από την κίνηση που παρατηρείται. Αλλωστε, η μέρα αυτή συνδυάζεται συνήθως με επίσκεψη στην Υπαπαντή και κατανάλωση ύστερα στα καταστήματα εστίασης παρά σε αυτά του εμπορίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε πως μας μένει μια μέρα να ξεκουραστούμε και εμείς, μιας και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα βρισκόμαστε στο πόστο μας, τη στιγμή που και να ανοίγαμε ο τζίρος θα περιοριζόταν σε λίγα ευρώ. Και από την πλευρά μας, θα θέλαμε στη μοναδική μας ελεύθερη μέρα να πάμε στο σούπερ μάρκετ, στην τράπεζα ή σε μια δημόσια υπηρεσία για να κάνουμε τη δουλειά μας αλλά οι πόρτες είναι κλειστές, οπότε η συζήτηση για άνοιγμα όλης της εβδομάδας σε εμάς φαντάζει οξύμωρη. Από πλευράς κίνησης το καλοκαίρι μάς άφησε ικανοποιημένους σε ένα βαθμό, αλλά σίγουρα δεν θύμισε παλιότερες εποχές που συνδυάζονταν με κερδοφορία. Στο σκέλος της κίνησης, συντελεί το γεγονός πως τα παραδοσιακά καταστήματα της περιοχής έχουν χαμηλότερες τιμές δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να κάνει τα ψώνια του. Βαδίζοντας στο φθινόπωρο, παρατηρούμε πως ο κόσμος λόγω του καιρού που είναι ουδέτερος αλλά και της οικονομικής κατάστασης, ψωνίζει μόνο τα εντελώς απαραίτητα, αναμένοντας να δούμε την πορεία των πραγμάτων όσο χειμωνιάζει». 

Γιώργος Οικονομάκος (Παραδοσιακά Προϊόντα Οικονομάκος Ο.Ε.)

«Η Καλαμάτα δεν είναι τόσο δυνατός τουριστικός προορισμός, για να είναι τα καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου την Κυριακή ανοιχτά. Σε άλλες περιοχές, όπως το κοντινό Ναύπλιο, τις Κυριακές ο κόσμος κατακλύζει τα στενά και τα μαγαζιά κατ’ επέκταση μένουν ανοιχτά από το πρωί έως αργά το βράδυ. Εδώ η περιοχή μας δεν έχει την επισκεψιμότητα ώστε να μπούμε σε αυτή τη φιλοσοφία. Προφανώς αν είχαμε τον ίδιο κόσμο με το προαναφερόμενο παράδειγμα προσωπικά θα ήμουν ανοιχτός, ωστόσο η όποια κίνηση υφίσταται τις Κυριακές στηρίζει κυρίως την εστίαση του Ιστορικού Κέντρου, καθώς δεν υπάρχει εμπορική δύναμη λόγω του γεγονότος πως δεν υπάρχουν και πολλά μαγαζιά αυτού του είδους. Για να κάνει κάποιος τη βόλτα του πρέπει να έχει στο μυαλό του πως θα αντικρίσει μια πλειάδα εμπορικών καταστημάτων και όχι να ψάχνει μεμονωμένα στα στενά. Προσωπικά θεωρώ πως ο δήμος πρέπει να δώσει χρώμα στην περιοχή μας μέσω κινήτρων, για να ανοιχτούν μαγαζιά παντός είδους. Επιπλέον, όταν μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης ανοίγουν μονάχα το βράδυ και το πρωί είναι ερμητικά κλειστά και δεν προσφέρουν επιλογές για καφέ και πρωινό, αναπόφευκτα κάποιος θα απομακρυνθεί για να αναζητήσει επιλογές αλλού. Έτσι, για τους λίγους επισκέπτες τις Κυριακές τα έξοδα θα είναι σίγουρα περισσότερα από τα έσοδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για να είμαστε ρεαλιστές δε, το καλοκαίρι την τιμητική της στην Καλαμάτα έχει κατά κύριο λόγο η Ναυαρίνου και όχι οι δρόμοι μας, κάτι που απεικονίζεται αν κάνει κάποιος κάποια βόλτα εκεί και εδώ τις Κυριακές. Σχετικά με τη σεζόν που μας πέρασε, ήταν καλή εισπρακτικά από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ήταν καλύτερη από την περσινή, όπου η Καλαμάτα και άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας προτιμήθηκαν έναντι των νησιών που χρειάζονταν πιστοποιητικά και έλεγχοι».  

Μαρία Αλαπάντα (Αλαπάντα Λευκά Είδη - Προικός)

«Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε πως η Κυριακή είναι μια μέρα που ο κόσμος ξεκουράζεται. Από την πλευρά μου επέλεξα έτσι να μην ανοίξω εκείνη τη μέρα. Μπορεί να γίνει διευρυμένο το ωράριο τις καθημερινές για να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες, αλλά η Κυριακή νομίζω είναι ιερή και αφιερώνεται στην οικογένεια, τη στιγμή που ως επαγγελματίες στο εμπόριο δουλεύουμε περισσότερο απ’ όλους. Η όποια κίνηση υφίσταται τις Κυριακές στο Ιστορικό Κέντρο συνδέεται με λιγοστό κόσμο, ο οποίος αρέσκεται περισσότερο στη βόλτα από το απόγευμα και μετά παρά στην κατανάλωση, με το άνοιγμα στο κλίμα αυτό να είναι ανούσιο. Πόσο μάλλον τη χρονιά αυτή, που μια μέρα παραπάνω ανοίγματος ισούται με μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Αναφορικά με τον απολογισμό της καλοκαιρινής σεζόν, πήγε καλά κυρίως από ξένους που κινούνται στη λογική να αγοράσουν κάτι παραδοσιακό της περιοχής, μιας και οι ντόπιοι επιλέγουν κυρίως το Ιστορικό Κέντρο για διασκέδαση. Οσο για την κίνηση, από εδώ και πέρα έχει σημειώσει σημαντική κάμψη, με τις γιορτές που πλησιάζουν να είναι άγνωστο αν θα αλλάξουν το κλίμα». 

Παναγιώτα Παπαθεοδώρου (Τα Μυστήρια της Γεύσης)

«H νοοτροπία που επικρατεί για την Καλαμάτα διαφέρει από άλλα μέρη της Ελλάδας. Δεν θεωρείται σταθερός τουριστικός προορισμός, ούτως ώστε να υπάρχει πληθώρα κόσμου και τα καταστήματα να είναι ανοιχτά. Ετσι, επιλέγω να είμαι κλειστή τις Κυριακές ώστε να αφιερώσω χρόνο στην οικογένειά μου, να κάνω δουλειές που δεν πρόλαβα μέσα στην εβδομάδα και να ξεκουραστώ. Η κουβέντα αυτή προφανώς γίνεται για τη θερινή σεζόν που ξεκινά από το Πάσχα πολλές φορές, καθώς όλο τον υπόλοιπο χρόνο δεν τίθεται θέμα σοβαρής επισκεψιμότητας ευρύτερα στην Καλαμάτα. Βέβαια, όταν υπάρχει κόσμος που θέλει να ψωνίσει και το ωράριο των καθημερινών τελειώνει, προφανώς μένει επιπλέον ώρα ανοιχτό το εκάστοτε κατάστημα, δείγμα πως ο σεβασμός υπάρχει απέναντι στον καταναλωτή και με το παραπάνω. Οντας μια μεγάλη πόλη, είναι λογικό το καλοκαίρι να τραβάει τον κόσμο η θάλασσα και λιγότερο τα υπόλοιπα σημεία, οπότε για τα λίγα άτομα που θα περπατήσουν τις Κυριακές στο Ιστορικό Κέντρο είναι ασύμφορο για μια επιχείρηση να είναι ανοιχτή, ιδίως για κάποια που έχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Γενικότερα, έστω και αν άργησε να ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν θα την χαρακτήριζα καλή έως και τα μέσα Οκτώβρη, σε αντίθεση με τα μέσα φθινοπώρου και έπειτα, όπου οι επισκέπτες έχουν μειωθεί και οι ντόπιοι δυσκολεύονται να καταναλώσουν φοβούμενοι την πτώση της θερμοκρασίας και τι πρέπει να ξοδέψουν για θέρμανση. Αισιοδοξούμε έτσι κοιτώντας μπροστά στις γιορτές, όπου αν μη τι άλλο ο Έλληνας ψωνίζει οποιαδήποτε και αν είναι η κατάσταση». 

Μάριος Γιαννακόπουλος - Δήμητρα Μπεντιχαβά (Καστόρας)

«Ως επιχείρηση αποφασίσαμε να ανοίξουμε τις Κυριακές από τη στιγμή που δόθηκε το ελεύθερο, αλλά μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει παραδοσιακά μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην πόλη. Σχετική κίνηση υπάρχει και τις Κυριακές και κορυφώνεται από το απόγευμα και μετά, όταν και ο κόσμος έχει κάνει το μπάνιο του, επιλέγοντας στη συνέχεια να κάνει τη βόλτα του στο Ιστορικό Κέντρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως τα παραδοσιακά προϊόντα και τα είδη δώρων πάντα συνδέονται με μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε μέρος, οπότε θεωρούμε πως δεν πρέπει να τους στερούμε την επιλογή αυτή καμία μέρα. Η κίνηση πλέον είναι σαφώς πιο υποτονική και αναμένεται να αυξηθεί από το τέλος Νοεμβρίου και έπειτα, όταν θα μπούμε στην περίοδο των εορτών, αναμένοντας ε’ νέου μια πτώση τους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους, όπως γίνεται συνήθως».