Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 08:45

Πασχαλινά σπιτάκια: Κορυφώνεται η κίνηση στην κεντρική πλατεία για λαμπάδες και δώρα

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Στο πόστο τους βρίσκονται από τις αρχές Απριλίου τα ξύλινα σπιτάκια στο πάνω μέρος της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, κινούμενα στο γιορτινό κλίμα των ημερών. Εως και την Τρίτη του Πάσχα 18/4 οι περαστικοί μπορούν να δουν και να επιλέξουν μέσα από μία μεγάλη ποικιλία ξεχωριστών και θεματικών λαμπάδων, κοσμημάτων, ειδών χειροτεχνίας, αλλά και αναμνηστικών δώρων για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους ίδιους.  

Ενοικιαστές τους μιλώντας στην «Ε» έκαναν λόγο για ένα μέτριο ξεκίνημα την περασμένη εβδομάδα λόγω κυρίως της κακοκαιρίας, ενώ οι μαθητές των σχολικών εκδρομών δεν φαίνεται να βοήθησαν ιδιαίτερα στην αγοραστική κίνηση. Οπως είπαν, το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ για τις τιμές ανέφεραν πως έχουν παραμείνει σταθερές. Οσο για τη μεταφορά της έκθεσης ειδών χειροτεχνίας στη Ναυαρίνου, ενημέρωσαν πως αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μιας και πέρυσι λόγω της μετακίνησής της στο ύψος της οδού Βουλγαροκτόνου, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό για τεχνικά ζητήματα.

 

Μαρία και Κωνσταντίνα Μαλαπάνη

«Το ξεκίνημα της παρουσίας μας στην πλατεία δεν ήταν το ιδανικό λόγω της κακοκαιρίας. Απόδειξη αυτού είναι πως στα διαλείμματα ηλιοφάνειας ο κόσμος βγήκε για βόλτα και ψώνια, δείγμα πως αμέσως άλλαξε η ψυχολογία του. Από την περασμένη Κυριακή η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο, βγαίνοντας ο κόσμος να αγοράσει τα δώρα του και ιδίως οι νονοί να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τα βαφτιστήρια τους, μιας και οι λαμπάδες ως γνωστόν στα σπιτάκια καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Στο μουντό κλίμα των περασμένων ημερών έδωσαν σε ένα βαθμό πνοή μαθητές των τριήμερων σχολικών εκδρομών, αγοράζοντας κάτι προσωπικό από τα είδη χειροτεχνίας ή κάτι για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές, είναι οι ίδιες σε σχέση με πέρυσι παρότι τα υλικά που χρησιμοποιούμε έχουν ακριβύνει, προκειμένου το αγοραστικό κοινό να μην δυσκολευτεί περαιτέρω».

 

Ιωάννα Μαρκοπούλου

«Η κίνηση ξεκίνησε πρακτικά από τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεδομένου πως τις περασμένες μέρες το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν υποτονικό λόγω του καιρού. Οι αγορές έτσι όπως φαίνεται μετατέθηκαν για την τελευταία στιγμή, μιας και πέρυσι από τη Μεγάλη Δευτέρα και έπειτα είδαμε τα σπιτάκια να κατακλύζονται από κόσμο, με τους επισκέπτες της πόλης να δίνουν έξτρα ώθηση. Παράλληλα, τις περασμένες μέρες παρατηρήσαμε μαθητές που έκαναν τη βόλτα τους στο κέντρο, προερχόμενοι από σχολεία της χώρας, ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι είχαμε ιδιαίτερη ενίσχυση, μιας και το οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί επηρεάζει ακόμα και τις μικροαγορές των παιδιών, διαθέτοντας τα χρήματά τους ενδεχομένως σε φαγητό και διασκέδαση. Στη λογική αυτή επιλέξαμε να μην ανεβάσουμε τις τιμές μας παρά τις όποιες πιέσεις από τα “αλμυρά” υλικά μας, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορέσει να αγοράσει αυτό που επιθυμεί».

 

Νίνα - Ιόλη Παπανικολάου

«Σε σύγκριση με το περσινό μας ξεκίνημα, ο κόσμος φαίνεται πιο μαζεμένος, κάνοντας περισσότερο έρευνα αγοράς. Ο κακός καιρός συνετέλεσε ώστε η κίνηση στην πλατεία να είναι μειωμένη, οπότε ευελπιστούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα το κλίμα να αλλάξει προς το καλύτερο. Τις περασμένες μέρες δεν έλειψαν βέβαια και εκείνοι που προνόησαν να αγοράσουν τις λαμπάδες τους νωρίτερα για να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή, ενώ μια -έστω και μικρή- ανάσα έδωσαν και οι σχολικές εκδρομές. Οπως γνωρίζουν όλοι, τα υλικά για να δημιουργηθούν τα είδη προς πώληση έχουν αυξηθεί κατά πολύ, όμως κάναμε τα πάντα και φέτος το Πάσχα ώστε να διατηρήσουμε τις τιμές σταθερές. Πολύς κόσμος μας μεταφέρει πως του δίνει χαρά η παρουσία των σπιτιών στην πλατεία, μιας και το χάζι και μόνο είναι μια ιεροτελεστία για τους περαστικούς, ανεξαρτήτως αν θα ψωνίσουν ή όχι, κάτι που ισχύει άλλωστε και με την παρουσία μας τα καλοκαίρια στην Παραλία».

 

Καλλιόπη Ηλιακοπούλου

«Η παρουσία μας στην πλατεία ξεκίνησε με έρευνα αγοράς για τους περισσότερους περαστικούς, ενώ η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Από το ξεκίνημα του μήνα η Καλαμάτα υποδέχτηκε αρκετά σχολεία, όμως οι μαθητές δεν φάνηκαν ιδιαίτερα ζεστοί στα ψώνια τους, κάνοντας απλά κάποιες μεμονωμένες αγορές. Πλέον, είτε ντόπιοι είτε επισκέπτες, δεν χάνουν την ευκαιρία να αγοράσουν μια χειροποίητη λαμπάδα τόσο για τους ίδιους όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ πολλές φορές αγοράζουν και κάτι ακόμα ως δώρο από τα σπιτάκια, όπως κοσμήματα. Αλλωστε, κόβοντας το κόστος που επωμιζόμαστε λόγω της ακρίβειας, βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε ο κόσμος να μπορεί να αγοράσει με μεγαλύτερη άνεση».