Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 19:29

“Ανδανία”: Το νερό της Μεσσηνίας και μοναδικό Αρτεσιανό της χώρας

 

Το δικό της εμφιαλωμένο νερό διαθέτει τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία, κερδίζοντας σταδιακά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της απαιτητικής και ανταγωνιστικής πίτας του κλάδου, δεδομένου πως στην ελληνική αγορά συνολικά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 70 εταιρείες.

Το εμφιαλωμένο αρτεσιανό νερό “Ανδανία”, ένα όνομα με ιστορία, αναβλύζει φυσικά από τις πηγές στο Διαβολίτσι, ξεχωρίζοντας από το 2014 στην τοπική και όχι μόνο αγορά τόσο για την υφή, την όψη, τη γεύση και την επίγευση, όσο και τις ευφάνταστες συσκευασίες του.

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

 

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΡΤΕΣΙΑΝΟ ΝΕΡΟ

Ο Βασίλης Χαρίτσης, χημικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιομηχανία της εμφιάλωσης στη Νέα Υόρκη και την Ισπανία και με εντυπωσιακό βιογραφικό στο συγκεκριμένο τομέα, όντας μεταξύ άλλων πρόεδρος των εμφιαλωτών φυσικού μεταλλικού νερού Ελλάδας από το 1995 έως το 2005 και με 35 χρόνια ενασχόλησης πάνω στην εμφιάλωση του νερού, αποφάσισε να επενδύσει στον τόπο καταγωγής του, το Διαβολίτσι, μέσω της εταιρείας "Ergopack" απ’ την οποία παράγεται η “Ανδανία”. Μιλώντας στην “Ε”, o κ. Χαρίτσης ανέφερε αρχικά πως η επένδυση στον νομό από τον οποίο κατάγεται ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του, γνωρίζοντας παράλληλα την ιδιομορφία του τόπου και τον υδροφόρο ορίζοντα του, συνδυασμός για τον οποίο ήταν σίγουρος πως θα εξασφάλιζε την ανάλογη ποσότητα νερού που χρειάζεται μια εταιρεία για να επενδύσει. «Επιπλέον η ποιότητα του νερού είναι διασφαλισμένη 100% λόγω του γεγονότος πως προέρχεται από τον παρθένο ορεινό όγκο που βρίσκεται πίσω από τα Αρκαδικά βουνά, στα σύνορα με τη Μεσσηνία. Μετά από έρευνες αρκετών χρόνων καταλήξαμε έτσι στον τόπο, το μέρος και το σημείο που θα κάναμε τη γεώτρηση» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η “Ανδανία” είναι το μόνο Μεσσηνιακό νερό αλλά και το μόνο Αρτεσιανό στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να κινήσει όπως είπε τις διαδικασίες για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας ώστε να συμπεριληφθεί το Αρτεσιανό σε αυτή, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση πληρούνται οι προδιαγραφές για ένα φυσικό μεταλλικό νερό, αλλά και για το νερό “πηγής”, ορολογία λιγότερo γνωστή στην Ελλάδα.

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦIΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

«Βάση της έρευνας που κάναμε και γνωρίζοντας την περιοχή, εντοπίσαμε το σημείο όπου το νερό βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα σε πετρώματα, κάτω από πίεση. Αυτό σημαίνει, πως αναβλύζοντας το νερό στην επιφάνεια, στο σημείο που είναι εγκλωβισμένο δεν αφήνει τίποτα να μπει προς τα μέσα λόγω της πίεσης που έχει» εξήγησε ο Βασ. Χαρίτσης, πληροφορώντας πως το Αμερικάνικο FDA τονίζει πως το Αρτεσιανό νερό είναι το πιο καθαρό που πηγάζει από τη φύση, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους τύπους νερού όπου πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουν σε επαφή με κάποιο μολυσματικό παράγοντα. Ο ίδιος διευκρίνισε, πως αντίστοιχου τύπου νερά παράγονται στη Γαλλία, στην Ισπανία, στα νησιά Φίτζι, στην Νορβηγία αλλά και στην Ιταλία, με το κόστος τους να είναι 4 φορές πάνω από ένα απλό νερό στην Ευρωπαϊκή αγορά. «Το αρτεσιανό νερό θεωρείται καλύτερης ποιότητας διότι φιλτράρεται φυσικά από τα πετρώματα μέχρι να αποθηκευτεί στους υπόγειους υδροφορείς και αναβλύζει στην επιφάνεια χωρίς να έρθει σε επαφή με άλλα επιφανειακά ύδατα και ρύπους. Ακόμα παρουσιάζει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα και άλατα που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας  πως λόγω της εμπειρίας του, σε αρκετές περιπτώσεις του έχει γίνει κρούση από Μεσσήνιους αλλά και ενδιαφερόμενους πανελλαδικά σχετικά με το αν και πως μπορούν να εκμεταλλευτούν μια πηγή που διαθέτουν ή για κάποια γεώτρηση που θέλουν να κάνουν. «Αυτό που συνηθίζω να λέω είναι πως δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, καθώς χρειάζονται μελέτες για την ποιότητα, την ποσότητα αλλά και για την πρόσβαση σε αυτό» συνέχισε.

 

Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Σχετικά με τις πωλήσεις στη Μεσσηνία και αν οι ντόπιοι στηρίζουν το νερό του τόπου τους, ο Βασίλης Χαρίτσης υποστήριξε πως ο κόσμος του νομού έχει αγκαλιάσει την “Ανδανία” σε μεγάλο βαθμό, κάνοντας λόγο ωστόσο για ένα “πόλεμο” από τις ανταγωνιστικές εταιρείες μέσα από τις τιμές κατά βάση, λόγω του ότι αυτές εκπροσωπούν και άλλα προϊόντα μέσω των οποίων έχουν συνέργειες, κινούμενες ανάλογα στην αγορά. «Το πρόβλημα αυτό ισχύει τόσο στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και στην εστίαση, μιας και ένας αντιπρόσωπος μιας μεγάλης εταιρείας προσφέρει παράλληλα αναψυκτικά, χυμούς και ποτά, καταφέρνοντας πιο ευνοϊκές προσφορές, παρότι στο αποκλειστικό σκέλος του νερού διαθέτουμε σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες τιμές» υπογράμμισε, λέγοντας πως το προτέρημα που έχει και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η εταιρεία του αλλά και κάθε μικρή επιχείρηση είναι η ευελιξία. O ίδιος, σημείωσε πως από τη χρονιά που ξεκίνησε η λειτουργία της εταιρείας, χρόνο με το χρόνο σημειώνεται άνοδος, με εξαίρεση μια μικρή κάμψη που σημειώθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας λόγω των lockdown. «Πλέον, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση μέσα από τον Αναπτυξιακό, ώστε να επεκταθούμε σε αποθηκευτικούς χώρους και σε εξοπλισμό για μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες, κάνοντας αργά και σταθερά βήματα» είπε, υπενθυμίζοντας πως σε όλη την περίοδο του κορονοϊού τα δύο πρώτα χρόνια, η εταιρεία είχε κάνει προσφορά τα νερά της στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. Αναφορικά με τις συνεργασίες της εταιρείας, η “Ανδανία” έχει παρουσία σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της πλέον –πέρα από το τοπικό επίπεδο- στη Λακωνία, στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στην Αχαΐα, σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ γίνεται και άνοιγμα στην Αργολίδα. «Πέρα από τους ντόπιους, επισκέπτες της περιοχής μας επικοινωνούν στη συνέχεια μαζί μας από μακριά, ρωτώντας μας πως μπορούν να προμηθευτούν το νερό μας, καθώς η φρεσκάδα που τους αφήνει είναι ιδιαίτερη» πρόσθεσε, παρατηρώντας πως δεν πρόκειται για τυχαία εξέλιξη, δεδομένου πως το νερό σε τρία λεπτά απ’ τον υδροφόρο ορίζοντα μπαίνει στο μπουκάλι, δίχως κανένα πέρασμα από σωληνώσεις, κάποια επεξεργασία, ή παραμονή σε δεξαμενές.

 

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ

Για το αν η ενέργεια και ο πληθωρισμός δυσκόλεψαν τη λειτουργία της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια, επηρεάζοντας το τελικό κόστος του εμφιαλωμένου νερού, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως οι τιμές παρέμειναν κατά κύριο λόγο σταθερές, καθώς απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό η άνοδος στην ενέργεια, καταλαμβάνοντας αυτή τη στιγμή το 25% του κοστολογίου της εταιρείας, περνώντας οριακά στην τελική τιμή κάποιων περιπτώσεων ένα συν 5%. Σε ερώτηση για το αν οι οικονομικοί στόχοι που τέθηκαν εξ αρχής από την εταιρεία τελεσφόρησαν, ο ίδιος ενημέρωσε πως δεν εκπληρώθηκαν απόλυτα σε συνάρτηση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει, τονίζοντας ερχόμενοι στο σήμερα πως οι ρυθμοί φέτος “τρέχουν” πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι, χρονιά που κινήθηκε αντίστοιχα θετικά, γεγονός όπως είπε, που δημιουργεί ελπίδες για εδραίωση του Μεσσηνιακού νερού στην αγορά.

ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις συσκευασίες του νερού “Ανδανία”, οι οποίες ξεχωρίζουν τόσο για το χρώμα τους όσο και για το σχήμα τους, ο Βασίλης Χαρίτσης επισήμανε πως το τετράγωνο είναι ένα δύσκολο σχήμα ώστε να το ακολουθήσουν οι μεγάλες εταιρείες, καθώς η παραγωγική διαδικασία γίνεται δυσλειτουργική. «Πέρα από το χρώμα, και το σχέδιο είναι ξεχωριστό, έχοντας δεχτεί πολύ καλές κριτικές, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη “Food Expo”» σημείωσε.

 

Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Αναφορικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών και αν αυτά τείνουν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εμφιαλωμένων νερών, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε το ελληνικό νερό και ιδίως της Μεσσηνίας καλής ποιότητας, με τα δίκτυα σε κάθε περίπτωση όπως και οι δεξαμενές να παίζουν το ρόλο τους ως προς το τελικό αποτέλεσμα που βγαίνει στη βρύση, στρέφοντας εν τέλει πολλούς καταναλωτές στο εμφιαλωμένο, ανάλογα με την περιοχή που διαμένουν. Οσο για το αν πρέπει να γνωρίζει κάτι το καταναλωτικό κοινό πριν προχωρήσει στην αγορά ενός εμφιαλωμένου, ο ίδιος υπογράμμισε πως ο τρόπος φύλαξης και παραμονής σε αποθήκες που ενδέχεται να εκπέμπουν μυρωδιές είναι δεδομένα ώστε το νερό να φτάσει όπως πρέπει στο καλάθι του πελάτη, μιας και οι μυρωδιές περνούν μέσα από το πλαστικό στο νερό. «Ακόμα και αν ένας καπνιστής φυσήξει πάνω σε ένα μπουκάλι τον καπνό, ένας μη καπνιστής ενδέχεται να αντιληφθεί την μυρωδιά. Το ίδιο ισχύει και σε ψησταριές όπου μπορεί να έχουν εκτεθειμένα τα νερά» πληροφόρησε, τονίζοντας πως η παραμονή των μπουκαλιών σε δροσερό μέρος δίχως να το “βλέπει” ο ήλιος είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.

 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η εταιρεία ΕΡΓΟΠΑΚ Α.Β.Ε.Ε., ιδρύθηκε το 2001 με αντικείμενο αρχικά την παραγωγή πλαστικών πωμάτων και από τότε δεν σταμάτησε να αναπτύσσει την πολυδιάστατη δραστηριότητά της. Το 2009 επεκτάθηκε στον τομέα της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων καταφέρνοντας να γίνει η εταιρεία με τα περισσότερα έργα πάρκων και σε στέγες σπιτιών στη Πελοπόννησο. Το 2014 οι συνθήκες ήταν ώριμες για την εκμετάλλευση του πιο πολύτιμού πόρου, της αρτεσιανής πηγής. Ετσι ξεκίνησε η εμφιάλωση του νερού “Ανδανία”. Παράλληλα, συνεχίζεται η παραγωγή πωμάτων και πλαστικών φιαλών PET. Σήμερα απαριθμεί 10 άτομα προσωπικό, όντας κατά βάση οικογενειακή επιχείρηση.