Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 09:06

Μείζον ζήτημα η στάθμευση - Σε διαρκή αναμονή οι επαγγελματίες της Ναυαρίνου λόγω της ανάπλασης

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Αρνητικό αντίκτυπο συνεχίζουν να έχουν για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό Ναυαρίνου τα έργα ανάπλασης που εκτελούνται στο τμήμα από τη Φαρών έως την Ακρίτα.

Μιλώντας στην “Ε” έκαναν λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αν και τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εργασίες έτρεξαν για πρώτη φορά με γρήγορους ρυθμούς, αποδεικνύοντας πως με έναν ορθολογικό προγραμματισμό θα μπορούσε το έργο να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα. Παράλληλα, επισήμαναν πως ο τζίρος των καταστημάτων τους εδώ και 1,5 χρόνο έχει μειωθεί αισθητά λόγω της κατάστασης αυτής, ενώ δεν έχει δοθεί μια ουσιαστική λύση για τη στάθμευση στην περιοχή. Ακόμα και το πάρκινγκ του Λιμενικού είτε είναι ανοιχτό με ωράρια ή είναι κλειστό εντελώς, κινούμενο μόνο στις ανάγκες της επισκεψιμότητας της πόλης και όχι των ντόπιων. Ενόψει της θερινής σεζόν ζητούν να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό και να μην δοθεί άλλη παράταση, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθούν λύσεις τόσο για τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα που ενδέχεται να δυσκολέψουν τη λειτουργία των μαγαζιών, όσο και για τα μηχανάκια των επιχειρήσεων που προορίζονται για delivery.

 

Γιώργος Βρυώνης (Φαρμακείο Βρυώνη - Μπεσσή)

«Εχοντας διανύσει ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο αυτό δίχως να παίρνουμε ξεκάθαρες απαντήσεις, αυτό που θέλουμε είναι να τελειώσουν γρήγορα οι εργασίες και να μην φτάσουμε στις αρχές του καλοκαιριού για να ανοίξει ο δρόμος. Ελπίζουμε ο εργολάβος σε συνεργασία με το δήμο να μας βοηθήσουν και να παραδοθεί το έργο πριν ξεκινήσει ο Ιούνιος, έτσι ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση στο χώρο μας πολίτες, ασθενείς και τουρίστες, δίχως να πρέπει να προσπερνούν εμπόδια. Οπως μπήκαν με γρήγορους ρυθμούς οι κυβόλιθοι πριν το Πάσχα, δεδομένου πως δούλεψε επιπλέον προσωπικό, το ίδιο επιθυμούμε και για τις υπόλοιπες εργασίες, ώστε να δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία ακόμα και πριν την προθεσμία της τελευταίας παράτασης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται ταυτόχρονα έργα στους δρόμους πάνω από τη Ναυαρίνου, με αποτέλεσμα η πρόσβαση ενός ανθρώπου που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση να είναι αδύνατη, μιας και χρειάζεται ολόκληρος κύκλος για να φθάσει κανείς ως εδώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χαμένη πελατεία μας, η οποία τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει συνδυαστεί με τεράστια πτώση του τζίρου».

 

Γιάννης Γκόζιας (Ευμάρεια)

«Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι πως ο δρόμος θα είναι έτοιμος στα τέλη Μαΐου, με την 5η κατά σειρά παράταση όπως ενημερωθήκαμε μέχρι τις 10 Ιουνίου να αφορά την τοποθέτηση φανοστατών και δέντρων. Οι εργασίες έτρεξαν σχετικά γρήγορα το περασμένο διάστημα, δείγμα πως υπήρχαν δυνατότητες να επισπευστεί η διαδικασία, ωστόσο δεν παύει ένα ακόμα Πάσχα να το περάσαμε με κλειστό δρόμο, με αποτέλεσμα η κίνηση να μην ήταν η προσδοκώμενη στην περιοχή. Το να υπάρχει ένα έργο το οποίο αρχικά μας είχε ειπωθεί επίσημα πως θα διαρκούσε 6 μήνες και φτάνουμε να μιλάμε για πιθανό άνοιγμα 1,5 χρόνο μετά, είναι μια εξέλιξη που δείχνει πως δεν υπήρξε η ανάλογη θέληση, επικαλούμενοι οι υπεύθυνοι μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο τζίρος μας να έχει μείνει πίσω, καθώς αυτή η αδράνεια μόνο κακό μας έκανε, εισπράττοντας παράλληλα και τα παράπονα του κόσμου για τις συνθήκες στη Ναυαρίνου. Βάζοντας άλλωστε και εμείς τον εαυτό μας σε μια αντίστοιχη περίπτωση σε άλλη πόλη, προφανώς δεν θα πλησιάζαμε ένα δρόμο με λακκούβες και εμπόδια. Τουλάχιστον το 2023 κυλάει με πιο γρήγορους ρυθμούς, ευελπιστώντας επιτέλους το έργο να παραδοθεί και να ησυχάσουμε. Ενα θετικό που πρέπει να τονιστεί ήταν το άνοιγμα του πάρκινγκ του Λιμενικού από το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ, όμως αυτό που ζητάμε είναι να παραμείνει ανοιχτό σταθερά και να μην κλείσει μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, για να ανοίξει εκ νέου το καλοκαίρι. Γενικότερα, έστω και με ένα μικρό κόστος όπως στη Νέδοντος, ο χώρος θα μπορούσε να εξυπηρετεί τον κόσμο σε 24ωρη βάση, βοηθώντας κατ’ επέκταση και εμάς να δουλέψουμε με καλύτερες συνθήκες».

 

Σωτήρης Δημητρακόπουλος (L’ Artigiano)

«Βάσει πληροφόρησης που έχουμε, οι εργασίες θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πιο γρήγορα, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας του περασμένου διαστήματος αλλά και του μη επιθυμητού αριθμού εργατών σε καθημερινή βάση, τα δεδομένα άλλαξαν. Έτσι κάνουμε υπομονή έως ότου ο δρόμος να ανοίξει, ενώ παρουσιάζονται και μικροπροβλήματα στην καθημερινότητα της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα με την καθαριότητα λόγω της σκόνης. Αναφορικά με τη στάθμευση, παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα το πάρκινγκ του Λιμενικού να κλείνει στις 12 το βράδυ, τη στιγμή που παρέες και ζευγάρια είχαν σταθμεύσει εκεί μία ή δύο ώρες πριν. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος πρέπει να αφήσει το τραπέζι του για να πάρει από το σημείο το όχημά του και να αναζητήσει αλλού χώρο; Παράλληλα, ο προβληματισμός μας είναι έντονος για το τι μέλλει γενέσθαι με τις πιθανές πρόχειρες σταθμεύσεις των αυτοκινήτων το καλοκαίρι επί της Ναυαρίνου. Θεωρώ πως κατά μήκος του βόρειου πεζοδρομίου πρέπει να τοποθετηθούν σιδερένιες μπάλες ή κολονάκια, όπως σε άλλα σημεία της πόλης, διαφορετικά θα γίνουμε μάρτυρες εικόνων απείρου κάλλους. Ακόμα, ένα ζήτημα για εμάς είναι το πλάνο που θα εφαρμοστεί για τα μηχανάκια που δουλεύουν ως delivery, καθώς δεν φαίνεται να έχει προβλεφθεί κάποιος χώρος για τις επιχειρήσεις επί της Ναυαρίνου που δεν έχουν κοντά τους στενό».