Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 10:23

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το σύστημα πέδησης του οχήματος σου

 

Το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου, τα φρένα του δηλαδή, όπως είναι απόλυτα λογικό, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο συστήματα του οχήματος.

Είναι το σύστημα το οποίο επιβραδύνει και σταματά το όχημα είτε σε φυσιολογικές, είτε σε έκτακτες καταστάσεις.

Το σύστημα πέδησης αποτελείται από πολλά και διαφορετικά τμήματα, που ξεκινούν από το πετάλι του φρένου και φτάνουν μέχρι τους τροχούς. Κάθε τροχός, διαθέτει ένα δίσκο φρένων, τη δαγκάνα με τα τακάκια και τα μαρκούτσια που συνδέουν τα συγκεκριμένα τμήματα με το υδραυλικό σύστημα που τους επιτρέπει να λειτουργούν.

Ο δίσκος περιστρέφεται μαζί με τον τροχό, ενώ η δαγκάνα είναι σταθερά συνδεδεμένη στην πλήμνη του τροχού. Κατά την πέδηση, τα υγρά του συστήματος μέσω των εμβόλων της δαγκάνας πρεσάρουν τα τακάκια στο δίσκο των φρένων, επιβραδύνοντας και σταματώντας το όχημα.

 

Φωτογραφία των δίσκων φρένων από το euantallaktika.gr

Τόσο οι δίσκοι, όσο και τα τακάκια καταπονούνται συνεχώς. Η τριβή που αναπτύσσεται ανάμεσά τους, πέρα από τη φυσική φθορά, προκαλεί και αύξηση της θερμοκρασίας. Το αποτέλεσμα φυσικά, είναι ότι θα πρέπει να αντικαθίστανται και τα τακάκια που είναι αναλώσιμα αλλά και οι δίσκοι των φρένων.

Τα τακάκια είναι αναλώσιμα τμήματα και αντικαθίστανται συχνότερα. Όσων αφορά στους δίσκους, όταν είναι καινούργιοι, έχουν συγκεκριμένο πάχος, το οποίο καθορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος με βάση τις προδιαγραφές του. Όταν οι δίσκοι των φρένων φτάσουν στο ελάχιστο πάχος που ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος, απαιτείται η άμεση αλλαγή τους. Το πάχος για κάθε όχημα αναγράφεται συνήθως στο εγχειρίδιο συντήρησης αλλά είναι αρκετά εύκολο να βρεθεί και στο διαδίκτυο.

Εκτός όμως από το πάχος κάθε δίσκου των φρένων, υπάρχουν και άλλα σημάδια που υποδηλώνουν την ανάγκη αντικατάστασης. Αυτά είναι:

  • Κραδασμοί στο τιμόνι κατά την πέδηση.
  • Μείωση της απόδοσης πέδησης.
  • Ήχοι τριβής κατά την πέδηση.
  • Ταχεία υπερθέρμανση και απώλεια φρένων.

Φυσικά, για τα παραπάνω ενδέχεται να ευθύνονται και τα τακάκια ή κάποιο άλλο τμήμα του συστήματος, οπότε θα πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε ολόκληρο το σύστημα.

Όσον αφορά στην διαδικασία της αλλαγής τους, καλό θα ήταν να αφήνεται σε ειδικούς, μιας και απαιτεί ειδικά εργαλεία και γνώσεις, αλλά σε γενικές γραμμές η διαδικασία είναι η εξής:

  1. Αφαίρεση του τροχού στον οποίο θα αλλαχτεί ο δίσκος.
  2. Αφαίρεση των δύο πείρων οδηγών της δαγκάνας.
  3. Αφαίρεση της δαγκάνας και σταθεροποίησή της με σύρμα στην ανάρτηση.
  4. Αφαίρεση των μπουλονιών της βάσης της δαγκάνας από την πλήμνη του τροχού.
  5. Αφαίρεση των στοιχείων στερέωσης του δίσκου στην πλήμνη, αν υπάρχουν.
  6. Αφαίρεση του δίσκου με τράβηγμα ή απαλό χτύπημα στο πίσω μέρος του.
  7. Τοποθέτηση του καινούριου δίσκου και των πιο πάνω με την αντίθετη σειρά.
  8. Έλεγχος για την ορθή λειτουργία των φρένων.