Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 08:55

Θερινές εκπτώσεις: Πρεμιέρα τη Δευτέρα, μετά από ένα υποτονικό δίμηνο - Στις 2 Σεπτέμβρη η 9η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας

Ως οικονομική ανάσα περιμένουν οι επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό της Καλαμάτας τις θερινές εκπτώσεις.

Υστερα από ένα υποτονικό δίμηνο λόγω του αλλοπρόσαλλου καιρού, του εκλογικού κλίματος, της μειωμένης τουριστικής κίνησης αλλά και της ακρίβειας που περιορίζει τα «ανοίγματα» των νοικοκυριών, από αύριο 10 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει δέλεαρ για τους καταναλωτές, οι οποίοι φαίνεται πως «φρέναραν» τις αγορές τους τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, κάνοντας κυρίως έρευνα αγοράς μέχρι να ανακοινωθούν οι μειωμένες τιμές. Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 16 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να είναι προαιρετικά ανοιχτά, μέσα από ένα crash test ενδεχομένως για την τακτική που θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι οι επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές στην Καλαμάτα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος έκανε λόγο στην “Ε” για μια δύσκολη περίοδο ευρύτερα, τονίζοντας πως το 2023 έδειξε τα “δόντια” του από την αρχή, με εξαίρεση κάποια μικρά διαστήματα.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

«Σαφώς ο καιρός το περασμένο διάστημα ήταν μια μεγάλη τροχοπέδη, όχι μόνο για το εμπόριο αλλά και για άλλους κλάδους. Θεωρώ πως με την έλευση περισσότερων τουριστών στην πόλη, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στην αγορά, κάτι που ευελπιστούν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες», ανέφερε, τονίζοντας πως τα ποσοστά των εκπτώσεων αναμένεται να κυμανθούν από 30% έως 50%. «Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι κατά πόσο οι καταναλωτές θα έχουν την αγοραστική δύναμη να ανταπεξέλθουν, καθώς τα οικονομικά βάρη και οι υποχρεώσεις συνεχίζονται. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να πιστεύουμε πως το λιανεμπόριο θα κινηθεί καλά την περίοδο των εκπτώσεων» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως οι επαγγελματίες έχουν απορροφήσει ήδη ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας των προϊόντων που οφείλονται στο ενεργειακό αλλά και στον πληθωρισμό.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Καλαμάτας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τους τζίρους των επιχειρήσεων, με κύριο παράδειγμα αυτά της 23ης Μαρτίου, ο κ. Εγγλέζος σημείωσε πως ο Σύλλογος δέχεται παράπονα από επαγγελματίες για τα χρονοδιαγράμματα, υπογραμμίζοντας πως και η Δημοτική Αρχή έχει παραδεχτεί πως υπάρχουν καθυστερήσεις, τις οποίες αποδίδει στους εργολάβους. «Για την ανάπλαση της 23ης, θεωρητικά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το πρώτο κομμάτι πρέπει να έχει τελειώσει, βασιζόμενοι στις διαβεβαιώσεις του δημάρχου ότι θα ολοκληρωθεί. Πρόκειται άλλωστε για ένα κομβικό σημείο της πόλης, με τα τεχνικά προβλήματα στα καταστήματα που εδρεύουν στην περιοχή να είναι δεδομένα, στερούμενα ακόμα και τη σύντομη στάθμευση, γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις» υποστήριξε.

ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Για το αν η αγορά στηρίζεται το καλοκαίρι περισσότερο στην επισκεψιμότητα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας εκτίμησε πως βασίζεται τόσο σε ντόπιους όσο και σε τουρίστες, με το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου να αυξάνει παραδοσιακά την κίνηση στο κέντρο. Για το αν αυτή η κίνηση είναι ικανή να ωθήσει τους επιχειρηματίες στο άνοιγμα των καταστημάτων τους και τις Κυριακές, κάτι το οποίο δεν παρατηρήθηκε κατά πλειοψηφία το περσινό καλοκαίρι παρά το ελεύθερο που τους δόθηκε, ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι συνθήκες οι οποίες να οδηγούν σε καθολικό άνοιγμα την τελευταία μέρα της εβδομάδας. «Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να θεωρηθούμε μια αμιγώς τουριστική περιοχή, όπως τα Κυκλαδίτικα νησιά για παράδειγμα. Συν τοις άλλοις, έχει αποδειχτεί πως εδώ στο νότο η μεγάλη ζέστη οδηγεί την κόσμο κατά τη διάρκεια της μέρας στην παραλία και όχι στην αγορά. Μπορεί να παρατηρούνται επισκέπτες στο Ιστορικό Κέντρο το πρωί ή πολύ περισσότερο τα βράδια, όμως το λειτουργικό κόστος ιδίως σε εποχές σαν αυτές παίζει καταλυτικό ρόλο, ώστε μια επιχείρηση να επιλέξει να μείνει ανοιχτή ή κλειστή, βλέποντας τα έξοδα να μην συνάδουν με τα έσοδα» συνέχισε.

ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Η 9η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ

Με τη Λευκή Νύχτα να σηματοδοτεί κάθε χρόνο τη λήξη της εκπτωτικής περιόδου, υπήρχε το δίλλημα φέτος αν θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου (26/8) ή αν θα μετακινηθεί το πρώτο του Σεπτέμβρη (2/9). Εν τέλει, αποφασίστηκε σύμφωνα με τον Γιώργο Εγγλέζο να διοργανωθεί στις αρχές Φθινοπώρου σε επίπεδο προσφορών, δεδομένου πως οι εκπτώσεις θα λήξουν τυπικά δύο μέρες νωρίτερα, ενώ αναφορικά με τις όποιες δράσεις του Συλλόγου, ενημέρωσε πως βρίσκονται σε επίπεδο προετοιμασίας και θα ανακοινωθούν σύντομα. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, θα δοθεί συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, όπως έγινε πέρυσι με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. «Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να εντάξουμε και τους επιχειρηματίες σε αυτή τη γιορτή μέσα από δράσεις, ώστε να καταλάβουν άπαντες πως αυτές οι ενέργειες γίνονται κατά κύριο λόγο για τους ίδιους. Νομίζω πως χρόνο με το χρόνο ανταποκρίνονται όλο και περισσότεροι στις δράσεις του Συλλόγου, αναγνωρίζοντας πως τείνουν στην ενίσχυση των ταμείων τους» σχολίασε.

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ «ΧΤΥΠΑ» ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Τέλος, από πλευράς εκτίναξης των διαδικτυακών πωλήσεων από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κίνησης στα φυσικά καταστήματα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας ανέφερε πως η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας είναι προς όφελος όλων. «Είναι κατά μια έννοια επιτακτική ανάγκη να ενισχύουμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας, με την τοπική αγορά να είναι μια άρρηκτη αλυσίδα η οποία αν αρχίσει να σπάει θα χαλάσει η κοινωνική συνοχή, με τα επακόλουθα να είναι δυσοίωνα» παρατήρησε, λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση το αγοραστικό κοινό πρέπει να είναι προσεκτικό, καθώς οι fake παραγγελίες έχουν αυξηθεί. «Οσοι επιμένουν στις διαδικτυακές αγορές, μπορούν τουλάχιστον να επιλέγουν καταστήματα της Καλαμάτας με ηλεκτρονική παρουσία, έχοντας την επιλογή να επιστρέψουν κάτι ή να το αλλάξουν άμεσα» κατέληξε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, επιτρέπεται η αναγραφή τόσο της παλαιάς όσο και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση. Επιπλέον, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Σε περίπτωση που προσφέρονται μειωμένες τιμές για περισσότερο από το 60% των πωλούμενων προϊόντων, είναι υποχρεωτική η αναφορά του ποσοστού έκπτωσης. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.