Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 08:27

«Καίει» η τιμή στο πιτόγυρο - Επαγγελματίες της Καλαμάτας μιλούν στην “Ε”

Ακριβό σπορ τείνει να γίνει το φαγητό ακόμη και σε ταχυφαγεία και ψησταριές, με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί.

Είναι ενδεικτικό πως λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων στα προϊόντα που προμηθεύονται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μέσα στο 2023 οι πίτες ακρίβυναν κατά 20 με 30 λεπτά, φτάνοντας να πωλείται κατά μέσο όρο το πιτόγυρο από 3 έως 3.30 ευρώ κατά πλειοψηφία, ενώ το σουβλάκι ανηφόρησε κατά 10 με 20 λεπτά, αγγίζοντας τα 2 ευρώ. Όπως εξήγησαν επαγγελματίες εστίασης της Καλαμάτας μιλώντας στην «Ε», η εξέλιξη αυτή είναι φυσική απόρροια της συνεχόμενης ακρίβειας στην αγορά, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές τους τα δύο τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κρέατα, αυτό που προμηθεύονται πιο “αλμυρό” είναι το χοιρινό, ενώ από πλευράς λαχανικών η ντομάτα όπου αποτελεί κύριο συστατικό στα τυλιχτά, έχει φτάσει να καταλήγει στις ψησταριές έως και 2.20 ευρώ το κιλό! Σε κάθε περίπτωση, η Καλαμάτα για την ώρα διατηρεί τις πιο χαμηλές τιμές στην πίτα έναντι άλλων προορισμών. Είναι ενδεικτικό πως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πωλούνται κατά μέσο όρο στα 3.60 με 3.70 ευρώ, ενώ σε γνωστές τουριστικές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αγγίζει τα 4 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος 

Βασίλης Πράσινος «Θράκα»

«Το κόστος της πίτας ανέβηκε κατά 20 λεπτά, ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς τις τιμές που προμηθευόμαστε για τα υλικά της, η πραγματική τιμή είναι πολύ μεγαλύτερη, απορροφώντας τη διαφορά ώστε οι πελάτες μας να μην ζοριστούν περαιτέρω. Ως προς τα υλικά, όλα έχουν πάρει την ανηφόρα, ιδίως το κρέας με το οποίο η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει. Για παράδειγμα, προμηθευόμασταν πέρυσι το χοιρινό με 3.10 ευρώ το κιλό, φτάνοντας πλέον να φτάνει στην επιχείρηση μας 5 ευρώ. Την όλη κατάσταση επιβαρύνουν κι’ άλλο τα συμπληρωματικά είδη, με την ντομάτα να φτάνει τα 2.20 ευρώ το κιλό, έχοντας πάρει 100% αύξηση μέσα σε ένα έτος. Πρώτη ύλη και αναλώσιμα έτσι έχουν φέρει την όποια άνοδο στον τιμοκατάλογο, φτάνοντας να έχουμε πολλά έξοδα και λίγα έσοδα, δεδομένου πως ο κόσμος βιώνει την ακρίβεια σε πολλά επίπεδα. Μπορεί η πελατεία να είναι σταθερή, αλλά οι παραγγελίες έχουν τροποποιηθεί, ζητώντας μικρότερες ποσότητες και τεμάχια απ’ ότι στο παρελθόν. Σχετικά με το καλοκαίρι, ήταν περίπου 30% κάτω σε σχέση με το περσινό, τη στιγμή που οι λογαριασμοί του ρεύματος συνεχίζουν να καταφθάνουν με ανηφορικές διαθέσεις. Ενδεικτικό της πραγματικότητας, είναι πως αρκετοί πελάτες επιθυμούν να ενημερωθούν για το κόστος της παραγγελίας νωρίτερα, κάτι που στο παρελθόν γινόταν σπανίως. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος έχει επίγνωση της κατάστασης, κατανοώντας πως το ζήτημα των ανατιμήσεων είναι γενικό. Αν κάθε φορά που παρατηρούμε αύξηση στην προμήθεια έπρεπε να ανεβάσουμε αντίστοιχα τις τιμές, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν, βάζοντας φρένο όσο μπορούμε. Το επόμενο διάστημα έτσι προβλέπεται δύσκολο, μιας και παρατηρείται έλλειψη ρευστού στην αγορά». 

Αιμίλιος Γκόκας (Το κάτι άλλο)

«Με την προμήθεια των υλικών να μην σταθεροποιείται εδώ και καιρό, το προηγούμενο διάστημα η πίτα ανέβηκε κατά 20 λεπτά και στο σουβλάκι 10. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μέσα στο καλοκαίρι το ολόκληρο κοτόπουλο έχει ανέβει ακόμα 1 ευρώ το κιλό, και 80 λεπτά το καλαμάκι, πάντα στο ίδιο βάρος. Ως προς το χοιρινό, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη σε κάποια κομμάτια, όπως η πανσέτα και ο λαιμός. Αν συνυπολογίσουμε την ντομάτα όπου έχει φτάσει 2 ευρώ το κιλό, καταλαβαίνει κάποιος πως η άνοδος στις τιμές είναι μονόδρομος, ώστε μια επιχείρηση να μην κλείσει, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει την ίδια ποιότητα και να μην κάνει “εκπτώσεις”. Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέγγιχτη την κίνηση, μιας και βασικοί πελάτες μας που ψώνιζαν 4-5 φορές την εβδομάδα, έχουν κόψει τις δύο μέρες. Παράλληλα, και η ποσότητα έχει επηρεαστεί, παραγγέλνοντας κάποιοι πελάτες λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Από πλευράς καλοκαιριού, με καλούς ρυθμούς δουλέψαμε μόνο τον Αύγουστο εν αντιθέσει με το καλοκαίρι του 2022 όπου οι αριθμοί ήταν σαφώς καλύτεροι. Στην εξέλιξη αυτή οδήγησε η μικρότερη προσέλευση ξένων τουριστών, οι οποίοι παραδοσιακά προτιμούν τις ψησταριές της πόλης. Σε συναδελφικό επίπεδο, το περασμένο διάστημα είχαμε έρθει σε επαφή αρκετά ψητοπωλεία ώστε να δούμε πως θα πορευτούμε σχετικά με την ακρίβεια. Μπορεί να συμφωνήθηκε πως θα ακολουθήσουμε μια κοινή γραμμή, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα δεδομένα έμειναν ίδια, με αποτέλεσμα να φανούμε οι “κακοί” της υπόθεσης που ανέβασαν τις τιμές, τροποποιώντας οι υπόλοιποι τον τιμοκατάλογο τους αργότερα με το πρόσχημα της ακρίβειας από τους άλλους. Σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή, αν δεν υπάρχει σύμπνοια δύσκολα μπορεί ο κλάδος να τα καταφέρει, μιας και αφορά μεταφορικά και κυριολεκτικά μια αλυσίδα». 

Γιώργος Τρουπάκης (Γουρουνάκια)

«Πριν το καλοκαίρι του έτους πέρασε μια μικρή αύξηση στις τιμές, της τάξεως των 20 λεπτών, κρατώντας τες έκτοτε σταθερές. Τα τρόφιμα, ανεξαρτήτου κατηγορίας, εδώ και δύο χρόνια κινούνται ανηφορικά ως προς το κόστος που τα προμηθευόμαστε, με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο αν θα μείνουν οι τιμοκατάλογοι στα ίδια επίπεδα το επόμενο δίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, λαχανικά, τυροκομικά και κρέας με κύριο παράδειγμα το χοιρινό, όπως παρατηρεί και ο κόσμος στην αγορά, δείχνουν να μην έχουν σταματημό στις ανατιμήσεις, με τις επιχειρήσεις αναπόφευκτα να κινούνται ανάλογα ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτές. Παράλληλα, η καλοκαιρινή κατανάλωση που παραδοσιακά αποτελεί ένα στήριγμα για την εστίαση της Καλαμάτας φέτος συρρικνώθηκε, λόγω μικρής διάρκειας, ενώ ευρύτερα η πελατεία μας δείχνει να μειώνει τις παραγγελίες της κάθε μήνα αλλά και τις ποσότητες, ώστε να εξασφαλιστεί ένα πιο οικονομικό σύνολο. Αναφορικά με τις αντιδράσεις του κόσμου, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που θεωρεί πως η χονδρική είναι δωρεάν, ωστόσο η πλειοψηφία, κάνοντας μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ καταλαβαίνει πως έχει η κατάσταση και γιατί ακόμα και μια απλή πίτα ακριβαίνει». 

Δημήτρης Αβραμοπούλος (Έλατος)

«Εδώ και καιρό έχουμε τις ίδιες τιμές, έχοντας προχωρήσει σε μικρές αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα. Ως προς τις ανατιμήσεις, από τη στιγμή που ανεβάζουν το κόστος οι προμηθευτές είναι φυσικό επακόλουθο να ανεβάσουμε και εμείς, καθώς η τακτική της απορρόφησης οδηγεί στην μη τακτοποίηση των υποχρεώσεων ενός μαγαζιού, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό κινείται κατά κύριο λόγο το χοιρινό, έχοντας πάρει τρεις φορές αύξηση μέσα σε ενάμιση χρόνο, ενώ από πλευράς λαχανικών η ντομάτα είναι η πρώτη σε άνοδο τιμής. Γενικότερα, δεν μπορώ να πω πως αντιμετωπίζουμε ως επιχείρηση πρόβλημα με τον κόσμο, παραμένοντας πάνω-κάτω η ίδια δουλειά. Προφανώς υπάρχει μια μικρή κάμψη, την οποία διαπιστώσαμε και το καλοκαίρι, ωστόσο η ώθηση και από τους ξένους επισκέπτες βοήθησε ώστε να μην γιγαντωθεί. Όταν η πίτα ακρίβυνε κι άλλο ο κόσμος δεν αντέδρασε, καταλαβαίνοντας πως έχει η κατάσταση στην αγορά, ειδικά για επιχειρήσεις που επενδύουν στην ποιότητα. Στο ίδιο πεδίο, βρίσκεται το καλαμάκι, όπως και οι μερίδες στη σούβλα».