Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 09:04

Επαγγελματίες της 23ης Μαρτίου για το αντίκτυπο των έργων: Πτώση τζίρου και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Οικονομικό «αγκάθι» συνεχίζουν να αποτελούν για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της 23ης Μαρτίου τα εν εξελίξει έργα. Κλείνοντας σε λίγο καιρό δέκα μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε η ανάπλαση, η πτώση του τζίρου λόγω των συνεχόμενων εργασιών είναι δεδομένη, με το ερώτημα που πλανάται από τους ίδιους να είναι τι θα επακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του έργου, απ’ τη στιγμή που δεν φαίνεται να έχει γίνει πρόβλεψη για τις χαμένες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες αποτελούσαν ανάσα για τα μαγαζιά τους. Όπως σημείωσαν μιλώντας στην “Ε”, η ανάπλαση προφανώς θα ομορφύνει την περιοχή, ωστόσο για το πρακτικό και λειτουργικό σκέλος είναι αμφίβολο πως και αν θα βοηθήσει. Στoν αντίποδα, υπάρχουν και ορισμένοι επαγγελματίες που βλέπουν με καλό μάτι την διαμόρφωση της περιοχής, εστιάζοντας στις διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων.

Λαμπρινή Γκούζου: «Η ανάπλαση έχει επηρεάσει πολύ τη δουλειά μας, τουλάχιστον 30% κατά κάτω. Ο σημαντικότερος προβληματισμός μας όμως είναι πως από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το έργο δεν θα μπορεί να σταματήσει κάποιο όχημα και να ψωνίσει όπως παλιά, ενώ ακόμα και για τα μηχανάκια δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια σοβαρή μελέτη για το που θα τοποθετούνται. Στην προκειμένη φάση χάθηκαν 70 θέσεις στάθμευσης, αλλά δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη να δημιουργηθούν αντίστοιχες σε κοντινό σημείο. Το κεντρικό πάρκινγκ δεν επαρκούσε πριν το έργο σε μέρες με έντονη κίνηση, πόσο μάλλον τώρα. Δυστυχώς το έργο αυτό είναι προβληματικό εξ αρχής, κάτι που φάνηκε από τα ατυχήματα που σημειώθηκαν από το ξεκίνημα των εργασιών κατά μήκος της 23ης αλλά και στην παρούσα φάση, δεδομένου πως αν συναντηθούν δύο λεωφορεία στον κόμβο, στο δρόμο προς την Υπαπαντή δεν μπορούν να περάσουν. Κατά τη γνώμη μας, η επιτροπή του Δήμου, έπρεπε να μιλήσει με τους επιχειρηματίες της περιοχής και να τους ακούσει, μιας και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της και στη συνέχεια να γίνει η μελέτη. Τουλάχιστον, θα μπορούσε να γίνει μια μείωση στα δημοτικά τέλη όλο αυτό το διάστημα που έχει πέσει η δουλειά μας, ωστόσο τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Το ότι περάστηκαν καινούργιοι αγωγοί κάτω από το δρόμο προφανώς είναι θετική εξέλιξη, αλλά η λειτουργικότητα του έργου φαίνεται να έχει κενά, κάτι που θα ωθήσει τους οδηγούς κατά τη γνώμη μας στην κατάληψη πεζοδρομίων για να εξυπηρετηθούν».

Αγγελική Μουτζούρη: «Η μείωση στη δουλειά μας είναι δεδομένη, φτάνοντας ακόμα και στο 50% το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι εργασίες ήταν ακριβώς έξω από το κατάστημά μας. Πελάτες μας τόσο από την Καλαμάτα όσο και από τα γύρω χωριά, μας έχουν μεταφέρει πως δεν έρχονται πλέον να ψωνίσουν στην περιοχή γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν με την κάρτα τους όπως γινόταν, με ότι αυτό συνεπάγεται για το τζίρο μας. Συν της άλλης, οι εργασίες γίνονται με αργούς ρυθμούς, δουλεύοντας λίγα άτομα σε σχέση με το μέγεθος του έργου, ενώ και στο κομμάτι της τροφοδοσίας υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι χώροι που προορίζονται για το σκοπό αυτό πολλές φορές καταλαμβάνονται από άλλα οχήματα, με αποτέλεσμα τα φορτηγά ή να πρέπει να ανέβουν στο πεζοδρόμιο, να κάνουν κύκλους μέχρι να ελευθερωθεί η θέση. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης, είναι τα παράπονα που δεχόμαστε από την πελατεία μας, κάνοντας λόγο καθημερινά για ένα αχρείαστο έργο. Ο κόσμος δε από τα Γιανιτσάνικα σταμάτησε να έρχεται στο Ιστορικό Κέντρο λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που περισσότερο μπέρδευαν παρά βοήθησαν τους οδηγούς, διακόπτοντας ουσιαστικά την επικοινωνία μεταξύ των δύο περιοχών. Οι φορείς πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι εύκολο για όλους τους ανθρώπους να περπατήσουν με άνεση, έχοντας ανάγκη το όχημα τους για να φτάσουν κάπου».

Άννα Μανεσιώτη: «Από το ξεκίνημα των εργασιών υπάρχει πτώση στη δουλειά μας. Ως προς τον σχεδιασμό, θεωρώ πως το μεγάλο πεζοδρόμιο είναι ωραίο, ωστόσο δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάστηκε να διαπλατυνθεί και η πλατεία, καθώς πρακτικά δεν φαίνεται να προσφέρει κάτι. Η αλλαγή όμως στο πεζοδρόμιο ανανέωσε την περιοχή, εξέλιξη που χρειαζόταν. Σε ότι έχει να κάνει με τη στάθμευση, από την αρχή των εργασιών τίθεται ζήτημα, με ορισμένους οδηγούς να παρκάρουν πρόχειρα στο πεζοδρόμιο για να εξυπηρετηθούν. Το ενθαρρυντικό είναι πως οι εργασίες μπροστά από τα καταστήματα μας έτρεξαν σχετικά γρήγορα, καθώς όταν ξεκίνησαν υπήρξε φόβος πως θα καθυστερήσουν και η κίνηση θα μειωθεί περαιτέρω».

Γιάννα Τέτα: «Ως επιχείρηση δεν έχουμε παρατηρήσει ιδιαίτερη μείωση στη κίνηση μας. Η όποια μείωση έτσι δεν είναι βέβαιο αν προέρχεται από την εξέλιξη των έργων ή από τις γενικότερες δυσκολίες που βιώνει ο κόσμος στην καθημερινότητα του. Αναφορικά με το έργο, αυτό που θέλουμε είναι να τελειώσει όσο πιο σύντομα γίνεται, εστιάζοντας στο πεζοδρόμιο που θα μεγαλώσει έξω από το κατάστημα μας, βοηθώντας έτσι τους πεζούς να φτάσουν με μεγαλύτερη άνεση σε αυτό. Οτιδήποτε άλλωστε γίνεται στην πόλη και είναι καινούργιο βοηθάει στην επισκεψιμότητα της εκάστοτε περιοχής, οπότε βλέπουμε την εξέλιξη αυτή από τη θετική της πλευρά. Στην περίπτωση μας, τυπικά δεν είχαμε καν πεζοδρόμιο πριν τα έργα, οπότε αυξάνεται η ευκολία στον κόσμο να φτάσει με άνεση ως εδώ. Στην παρούσα φάση έτσι μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για την καλαισθησία, ωστόσο σε βάθος χρόνου όπως φαίνεται είναι ένα έργο που μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον όπως το βλέπουμε από την πλευρά μας. Αν μας αγχώνει κάτι είναι οι θέσεις στάθμευσης που χάθηκαν, όμως σε δεύτερο χρόνο μπορεί να βρεθεί μια λύση. Ένα σενάριο που ακούμε από τις παλιότερες γενιές είναι η υπόγεια στάθμευση στην περιοχή, εξέλιξη που θα αποτελούσε έργο πνοής όχι μόνο για το Ιστορικό Κέντρο αλλά για όλη την Καλαμάτα. Γενικότερα, οτιδήποτε γίνεται στην πόλη μας και εξελίσσεται μέσω αυτού καλό είναι να μην το προδικάζουμε, περιμένοντας το τελικό αποτέλεσμα».