Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 18:35

Πασχαλινός οδηγός εστίασης του ΣΕΜ είχε αποτέλεσμα: «Ανοιξε την όρεξη» επισκεπτών και επιχειρηματιών

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με σαφώς περισσότερες επιλογές στην εστίαση και μεγαλύτερη οργάνωση υποδέχτηκε φέτος η Καλαμάτα τους επισκέπτες της για τις μέρες του Πάσχα.

Το ζήτημα της διαθεσιμότητας των ανοιχτών καταστημάτων για τις μέρες αυτές είχε μονοπωλήσει την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, μιας και η εστίαση της πόλης δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες των επισκεπτών της στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας, βρίσκοντας οι ίδιοι κλειστές πόρτες μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΜ κατέγραψε τον Απρίλιο ποιες επιχειρήσεις σκόπευαν να ανοίξουν ανά περιοχή, κάτι που είχε πράξει και τα Χριστούγεννα του 2023. Στόχος του ήταν να δημοσιευτεί ένας οδηγός εστίασης για το Πάσχα με τις επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να κάνουν γνωστή τη λειτουργία τους στην Καλαμάτα αλλά και ευρύτερα στη Μεσσηνία, προκύπτοντας οι σχετικές λίστες. Σε ότι έχει να κάνει δε με την Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές, προσφέροντας πληθώρα επιλογών, προκύπτοντας ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό σε συνάρτηση με την ισχνή γκάμα επιλογών του 2023. Μιλώντας στην “Ε” o πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός ανέφερε πως η κινητοποίηση αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά από πέρυσι, με στόχο να αλλάξει η φιλοσοφία της περιοχής και να υπάρχουν ανά ζώνη έστω κάποιες επιχειρήσεις ανοιχτές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι Νομοί στις απαιτήσεις του κόσμου. «Ο κύκλος επαφών έτσι επανήλθε και φέτος, με αποτέλεσμα κάποιοι που ήταν πιο διστακτικοί να ανοίξουν εν τέλει μέσα από προτροπή και καλή διάθεση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να παρατηρηθεί φέτος μεγαλύτερη υποστήριξη, ενώ σημαντικός παράγοντας ήταν σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως το Πάσχα έπεσε φέτος αργά, έχοντας ανοίξει έτσι και αλλιώς κάποιες επιχειρήσεις για σεζόν» σημείωσε, παρατηρώντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα διαθεσιμότητας αφορά κυρίως το Σάββατο της Ανάστασης. «Επειδή είμαστε ένας οικογενειακός προορισμός και συνήθως οι επισκέπτες έχουν και τα παιδιά τους μαζί, επιθυμούν να μην κινούνται μακριά από το σημείο που διαμένουν για διάφορους λόγους όπως η ασφάλεια, γι’ αυτό έχοντας ανά ζώνη και περιοχή διαθέσιμες προτάσεις τους κάνουμε τη διαμονή πιο εύκολη, επιλέγοντας γι’ αυτό το λόγο ενδεχομένως την περιοχή μας και μελλοντικά» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για ανάγκη καθοδήγησης των επισκεπτών, κάτι που διαπιστώθηκε από ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε σε ξενοδοχεία της πόλης, υπογραμμίζοντάς το οι ίδιοι οι πελάτες.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Για το αν οι ενδιαφερόμενοι ανέτρεξαν στον οδηγό εστίασης για να ενημερωθούν σχετικά, ο Γιάννης Κολοβός ενημέρωσε πως σύλλογοι της Μεσσηνίας ζήτησαν τη λίστα για να την αναπαράγουν ώστε να ενημερωθούν τα μέλη τους και οι επισκέπτες της εκάστοτε περιοχής που εδρεύουν. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας πληροφόρησε πως τρεις Δήμοι της Μεσσηνίας ζήτησαν επίσης τη σχετική λίστα, κάνοντας λόγο για ένα εργαλείο που βοηθάει πρακτικά, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία. «Ακόμα, είχαμε αρκετές κλήσεις ως Σύλλογος από κόσμο που ήθελε να ενημερωθεί για τα σημεία που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, καθώς άλλοι ήθελαν να βιώσουν την εμπειρία του βουνού και άλλοι της θάλασσας, δείγμα πως το εγχείρημα αυτό τους βοήθησε να κατευθυνθούν, με αποτέλεσμα να εξυπηρετηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πέρυσι» υπογράμμισε, τονίζοντας πως η κίνηση που σημειώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός ώστε να ανοίξουν ακόμα περισσότερες του χρόνου. Ο ίδιος, υπενθύμισε πως υπήρχε η διάθεση και άλλων επαγγελματιών να ανοίξουν το φετινό Πάσχα, όμως συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την εύρεση εργαζομένων, γεγονός που τους στέρησε την επιλογή αυτή.

ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Όπως το ΚΤΕΛ ενημερώνει για τα δρομολόγια του Πάσχα, όπως γίνονται γνωστά ποια φαρμακεία εφημερεύουν, έτσι οφείλουν όλοι οι σύλλογοι να προχωρούν στην ενημέρωση του κοινού για το πού μπορούν να γευματίσουν, μέσα από μια πιο επαγγελματική προσέγγιση» πρόσθεσε, ενημερώνοντας πως επιχειρηματίες εστίασης από άλλες πόλεις που επισκέφτηκαν την Καλαμάτα το Πάσχα, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την ενημέρωση που παρείχε η πόλη στο σκέλος αυτό, υπογραμμίζοντας -όπως είπαν- πως στα μέρη τους δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις. «Οι άνθρωποι αυτοί διαπίστωσαν πόσο πρακτικός είναι ο οδηγός από τη στιγμή που έγιναν για λίγες μέρες πελάτες και φιλοξενούμενοι, γεγονός που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα» συμπλήρωσε. Τέλος, ο Γιάννης Κολοβός στάθηκε στη στοχευόμενη διοργάνωση του 2ου Messinia Forum, συνδυάζοντας την προβολή του διήμερου event και των σημαντικών ονομάτων που έδωσαν το παρών με την εξωστρέφεια της πόλης στα αθηναϊκά και όχι μόνο media, διαφημίζοντας κατ’ επέκταση το Πάσχα και το καλοκαίρι στη Μεσσηνία, τακτική που φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, αποδίδοντας καρπούς.