Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 21:30

Το ελαιόλαδο κρατάει τις μεταφορές στη Μεσσηνία

Σε σχετικά καλά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής βρίσκεται ο κλάδος των μεταφορών στη Μεσσηνία. Το δυνατό χαρτί της αγοράς παραμένει το ελαιόλαδο, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές, παρά τη μειωμένη παραγωγή.

Γενικότερα σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται το μεταφορικό έργο από Καλαμάτα προς Αθήνα, ενώ σημαντικά μειωμένο, σε ποσοστά που κυμαίνονται ακόμα και στο 50% για ορισμένα είδη, είναι το φορτίο των μεταφορικών από Αθήνα προς Καλαμάτα. Αιτία γι' αυτό είναι οι μειωμένες παραγγελίες των εμπορικών καταστημάτων της Μεσσηνίας, που πλέον δε στοκάρουν.

Από το πρακτορείο "Καλλιντέρη" ο Σίμος Χριστοφιλόπουλος διαπιστώνει πως το μεταφορικό έργο από Καλαμάτα για Αθήνα παραμένει σταθερό, με μικρή ίσως άνοδο. Ανοδική τάση σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε και από Αθήνα προς Καλαμάτα κατά τη διάρκεια του 2013 και στις αρχές του 2014. Οπως επισημαίνει, η σταθερότητα της κίνησης και η αύξηση που παρατηρείται, οφείλεται κυρίως στην πολιτική της εταιρείας, η οποία με μεθοδικότητα διατηρεί και διευρύνει το πελατολόγιό της, προσφέροντας καλή εξυπηρέτηση και ανταγωνιστικές τιμές.

Ειδικά για το ελαιόλαδο, η κίνηση κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα καθώς το πελατολόγιο παραμένει σταθερό με αυξητική τάση. Ωστόσο, παρατηρείται πως έχουν μειωθεί οι ποσότητες που διακινούνται λόγω της μείωσης της παραγωγής και της αδυναμίας του κόσμου να κάνει αγορές. 

Στο χώρο όμως των εμπορικών καταστημάτων η κατάσταση είναι τραγική, καθώς πλέον οι έμποροι δε στοκάρουν λόγω ρευστότητας. Ετσι, οι επαγγελματίες παραγγέλνουν κάθε φορά ό,τι χρειάζονται, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χριστοφιλόπουλο, στηρίζονται στο γεγονός πως παραλαμβάνουν άμεσα κάθε παραγγελία τους. 

Οσο για τις τιμές, είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής και της αγοράς, καθώς σε καμιά περίπτωση η δουλειά δεν είναι ίδια με εκείνη που υπήρχε πριν από 4 - 5 χρόνια. Οι τιμές μάλιστα έχουν μειωθεί σε επίπεδα... 20ετίας, ενώ την ίδια ώρα το κόστος έχει ανέβει σημαντικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για ένα συρόμενο όχημα τα διόδια έχουν φτάσει στα 95 ευρώ ανά δρομολόγιο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τμήματα της παλιάς εθνικής οδού. 

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως οι εταιρείες της Αθήνας, λόγω της οικονομικής δυστοκίας δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους όπως άλλες εποχές και η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο γενικά. Αυτό επηρεάζει και το μεταφορικό έργο από την Αθήνα προς Καλαμάτα.

Υπογράμμισε ωστόσο πως η εν λόγω επιχείρηση παραμένει υγιής και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Γενικότερα για τον κλάδο των μεταφορών στη Μεσσηνία, εξήγησε πως λείπουν τ΄ αναπτυξιακά μέτρα που θα συμβάλλουν στην αύξηση της εμπορικής κίνησης, καθώς οι μεταφορικές αδυνατούν να βοηθήσουν περαιτέρω τους εμπόρους με μείωση τιμών και πιστώσεις. 

 

Σύμφωνα με τον Κώστα Σπουργίτη, η δουλειά κινείται σε σταθερά επίπεδα. Οπως εξηγεί, η Μεσσηνία κρατάει καθώς υπάρχει ικανοποιητικό φορτίο προς Αθήνα, ενώ αντίθετα έχει επηρεαστεί η δουλειά από Αθήνα για Καλαμάτα. Ειδικότερα για το τελευταίο, εκτιμά πως η μείωση παραγγελιών για τα καταστήματα ενδυμάτων έχει μειωθεί κατά  40%, στα ηλεκτρικά κατά 50% και στα χρώματα 30%. 

Οσον αφορά στις ποσότητες ελαιολάδου που μεταφέρονται για Αθήνα κι εξωτερικό (Καναδά, Αυστραλία, Αμερική) παραμένουν στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές, παρά τη μείωση της παραγωγής καθώς οι μικροπαραγωγοί στέλνουν ποσότητες προς πώληση μέσω μεταφορικών εταιρειών. 

Να σημειωθεί πως σημαντικά αυξημένο είναι το κόστος λειτουργίας των μεταφορικών λόγω και της αύξησης των διοδίων. Για τα φορτηγά που χρησιμοποιεί ο κ. Σπουργίτης αναλογούν 72 ευρώ διόδια σε κάθε δρομολόγιο, με αποτέλεσμα, όταν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται μέρος της παλιάς εθνικής οδού. 

Ο κ. Σπουργίτης επισημαίνει πως η επιχείρησή του είναι υγιής μέσα στο γενικότερο κλίμα που ταλανίζει τον κλάδο μεταφορών και στη Μεσσηνία. 

 

Ο Κώστας Τύρος είναι της άποψης πως το μεταφορικό έργο έχει συρρικνωθεί κατά 60% μέσα στην κρίση, σε σχέση με το παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, σε ιδιωτικό επίπεδο εκτιμά πως η μείωση κυμαίνεται σε ποσοστό 30% και σε εμπορικό εντός Ελλάδος σε ποσοστό 80%. 

Μιλώντας από τη μεριά του αυτοκινητιστή, λέει το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει τελειώσει, αφού, είναι λίγα ακόμα τ΄ ανεξάρτητα φορτηγά που βγάζουν ένα μεροκάματο, εφόσον τα δουλεύει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Μιλώντας σαν πράκτορας, διαπιστώνει πως δεν πάνε καλά οι δουλειές στο εσωτερικό, ενώ λίγο καλύτερα λέει πως είναι η κατάσταση σε σχέση με το εξωτερικό, καθώς πολλές οικογένειες έχουν μεταναστεύσει και τους στέλνουν πακέτα οι δικοί τους. Οπως εξηγεί, οι εξαγωγές κρατάνε, με ανοδική τάση, καθώς παρά τη μειωμένη παραγωγή ικανοποιητικά κινείται το ελαιόλαδο και η ελιά. 

Οσον αφορά στις μεταφορές Αθήνα - Καλαμάτα και αντίστροφα, η κίνηση στηρίζεται κυρίως σε πακέτα ιδιωτών. 

 

Ο Νίκος Οικονομόπουλος από τη μεριά του διαπιστώνει πως ακόμα και η μεταφορά ελαιολάδου είναι μειωμένη, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια για να περάσουν τα δύσκολα. Οπως εξηγεί, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά το κόστος μεταφοράς και τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων. Επίσης, σημαντικό μέρος του πελατολογίου δεν υφίσταται πλέον, λόγω της κρίσης.

 

Ο Κωνσταντίνος Δαρσακλής παρατηρεί πως φέτος υπάρχει σημαντική μείωση στο εμπορικό κομμάτι. Ειδικά την περίοδο των εορτών διαπίστωσε πως υπήρχε μεγάλη μείωση στις παραλαβές των εμπορικών καταστημάτων (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά), ενώ μόνο τα πολυκαταστήματα φαίνεται να συμβάλλουν στις μεταφορές και φέτος, καθώς πέρυσι εκτιμά πως ήταν καλύτερη η χρονιά. "Δε στοκάρουν τα μαγαζιά. Νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί στη δεκαετία" παρατήρησε. Οσον αφορά στο ελαιόλαδο, εκτιμά πως υπάρχει μια σχετική μείωση της μεταφοράς, λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Οσο για τις τιμές, εξηγεί πως έχουν μειωθεί σημαντικά γιατί ο κόσμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει, παρότι τα έξοδα των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά. 

 

Παρά τις δυσκολίες πάντως, διαπιστώνει πως ο κλάδος των μεταφορών στη Μεσσηνία πάει καλύτερα σε σύγκριση με άλλους νομούς της περιοχής μας. "Ακόμα κρατάμε, υπάρχει κίνηση" επισημαίνει.

 

Ρεπορτάζ Κέλλυ Δημητρούλια