Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015 08:30

Εξαγωγή… ποιημάτων από την γη της Πυλίας με πελάτες celebrities (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Εξαγωγή… ποιημάτων από την γη της Πυλίας με πελάτες celebrities (φωτογραφίες)

Τρία αδέρφια από την Πύλο, μια δικηγόρος, ένας αρχαιολόγος - οικονομολόγος κι ένας αρχιτέκτονας εξάγουν τυποποιημένο, σε κρυστάλλινα μπουκάλια, οργανικό παρθένο ελαιόλαδο (και) στις ΗΠΑ, έχοντας πελάτες αρκετούς celebrities εντός και εκτός συνόρων.

Τι είπατε; Ούτε σε ταινία του Χόλιγουντ δεν υπάρχει αυτό το σενάριο; Κι αν μαθαίνατε επιπλέον ότι στο Χόλιγουντ υπάρχει ήδη γκουρμέ εστιατόριο που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του το εν λόγω ελαιόλαδο, το οποίο -όπως και άλλα 22 παραδοσιακά προϊόντα, από την περιοχή της Πυλίας- τυποποιεί και εξάγει η εταιρεία Pylos Poems, που με έδρα την Πύλο, δημιούργησαν, μόλις πριν 2 χρόνια, τα τρία αδέρφια που ανέφερα πιο πάνω;

Η ζωή, τελικά, είναι πιο απρόβλεπτη από τις ταινίες, όπως αποδεικνύει το επιτυχημένο εγχείρημα που η δικηγόρος Νάντια Καραμπάτσου και τα αδέλφια της, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Καραμπάτσος και ο αρχαιολόγος – οικονομολόγος Δημήτρης Καραμπάτσος, ξεκίνησαν μόλις πριν δύο καλοκαίρια, μια ζεστή Αυγουστιάτικη βραδιά του 2013.

Οπως λέει στο eleftheriaonline.gr η Νάντια Καραμπάτσου, η εταιρεία στήθηκε από αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκαν και με μόνη γνώση ότι τα πόιοτικά προϊόντα του είχαν τη δυνατότητα, με την κατάλληλη προώθηση και φρέσκιες ιδέες, να πετύχουν κάτι ξεχωριστό σε διεθνείς αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες...

“Ολα τα προϊόντα που τυποποιούμε τα διαλέγουμε πολύ προσεκτικά, όπως τους στίχους ενός ποιήματος” δηλώνει, εξηγώντας την κάπως... παράξενη για παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα ονομασία Pylos Poems. Τονίζει παράλληλα πως όλα αυτά τα προϊόντα -όπως και εταιρεία- έχουν όλες τις απαιτούμενες τυποποιήσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι όλα τους “προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς, από την Πυλία”.

Ακολουθεί η συζήτησή μας με τη Νάντια Καραμπάτσου:

-Γιατί ονομάσατε την επιχείρηση Pylos Poems; Τι επιχειρείτε να αναδείξετε με αυτή την ονομασία;

“ Πύλος, γιατί είναι ο τόπος που γεννηθήκαμε. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ όμορφη περιοχή που έχει να αναδείξει, πέρα από τη φυσική ομορφιά του τόπου που ο καθένας μπορεί να δει, πολύ ωραία προϊόντα. Poems, ''ποιήματα'', γιατί αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία που ''κρύβεται'' πίσω από τη συλλογή μας. Ολα τα προϊόντα τα διαλέγουμε πολύ προσεκτικά, όπως τους στίχους ενός ποιήματος.

Θέλουμε όλοι οι παραγωγοί που συνεργαζόμαστε -γιατί δεν έχουμε δική μας παραγωγή- να αγαπούν αυτό που κάνουν, να είναι μικρές φάρμες, πολύ organic, πολύ φυσικά, οι προδιαγραφές να είναι αυτές που θέλουμε και όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που θα ήθελε να γευθεί κάποιος που έρχεται πρώτη φορά στην Πύλο και θέλει να δει ποιό είναι το παραδοσιακό, ποιοί είναι οι καρποί της Πύλου. Δηλαδή, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το πατέ ελιάς, το μπαλσάμικο και ο,τιδήποτε μπορεί να έχουμε στην περιοχή”.

-Πότε δημιουργήθηκε η ιδέα, πόσος χρόνος πέρασε από τη σύλληψη μέχρι την υλοποίησή της;

“Η εταιρεία δημιουργήθηκε ουσιαστικά μέσα σε μόλις 3 ημέρες... Δηλαδή, η σύλληψη, το όνομα της εταιρείας και το τι θέλουμε να κάνουμε, έγινε ένα Αυγουστιάτικο βράδυ του 2013, στις 13 του μήνα συγκεκριμένα, συζητώντας με τα αδέλφια μου -ο μεγάλος είναι οικονομολόγος, εγώ είμαι δικηγόρος και ο μικρός αρχιτέκτονας. Εγώ μόλις τελείωνα το μάστερ μου, ο μικρός το ξεκινούσε και ο μεγάλος μόλις είχε τελειώσει -κι αναρωτιώμαστε τι θα κάναμε όλοι μας σε ένα χρόνο από τότε, όταν όλοι μας θα είχαμε τελειώσει.

Και κάπως έτσι είπαμε να κάνουμε κάτι παράλληλα με τις σπουδές μας, που να μας γεμίζει την ημέρα μέχρι να ασχοληθούμε με την επιστήμη που σπούδασε ο καθένας μας...”.

-Είχατε σχέση με εμπόριο, με αγροτική παραγωγή ή τυποποίηση αγροτικών προϊόντων; Πώς ξεκινήσατε αυτή την επιχείρηση, η ιδέα πώς προέκυψε;

“Καμία σχέση πραγματικά... Η ιδέα ξεκίνησε τελείως φυσικά -ίσως ήταν φυσική συνέχεια, λόγω του πατέρα μας, ο οποίος ήταν πολύ δραστήριος και επαγγελματικά και κοινωνικά όλα τα προηγούμενα χρόνια... Θεωρήσαμε φυσικό ότι οι σπουδές που κάναμε -στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- είναι μέρος της ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας, του πνεύματός μας, αλλά για μετά έπρεπε να βρούμε κάτι που θα μας αρέσει και θα μας προσφέρει αυτό που πραγματικά θέλαμε... Την καθημερινή αναζήτηση, την επικοινωνία...

Τυχαία, λοιπόν, σε μια βόλτα μας στο Παρίσι -όπου έχω κάνει μεταπτυχιακό στη νομική, στη Σορβόνη (Sorbonne1)- είδα ότι ήταν πλέον μόδα στη Γαλλία, αντί για κρασί και σαμπάνια ως δώρα στις επισκέψεις στα σπίτια, να πηγαίνουν ακριβά ελαιόλαδα. Εδώ στην Ελλάδα υποτιμούμε, κατά κάποιον τρόπο, το ελαιόλαδο, ίσως επειδή το έχουμε συνηθίσει, αλλά στη Γαλλία τα φυσικά προϊόντα, όπως το πατέ ελιάς, οι ελιές και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, αποτελούν τους κωδικούς προϊόντων με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Οπότε, έτσι προέκυψε η ιδέα. Ομως, για να είναι ξεχωριστό, έπρεπε και το ντιζάιν να είναι ξεχωριστό. Γι’ αυτό κάναμε και τα κρυστάλλινα τυπωμένα μπουκάλια, που έρχονται από την Ιταλία και η τυποποίηση γίνεται εδώ, στο Κυνηγού.

Το κάναμε, λοιπόν, γιατί και οι τρεις, είχαμε μεν σπουδάσει στο εξωτερικό, αλλά είχαμε μεγαλώσει εδώ και θέλαμε να ενισχύσουμε την περιοχή μας και να συνεργαστούμε με ανθρώπους που γνωρίζαμε”.

-Πόσο εύκολο ήταν το ξεκίνημα αυτό, δεδομένου ότι δεν είχατε προηγούμενη εμπειρία στον τομέα αυτό; Πώς πείσθηκαν οι παραγωγοί να συνεργαστούν;

“Στην αρχή, όλοι οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνθήκαμε αναρωτήθηκαν το ''γιατί'', δηλαδή για ποιον λόγο μία δικηγόρος, ένας αρχιτέκτονας κι ένας οικονομολόγος θέλουν να ασχοληθούν με το ελαιόλαδο. Ισως, τότε, να μην είχαν ακόμα αντιληφθεί το κόνσεπτ, αυτό δηλαδή που κάνουμε σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε λίγο στην αρχή, γιατί ενώ βρήκαμε πολύ συνεργάσιμους ανθρώπους και αναμφισβήτητα πολύ ωραίο προϊόν, δεν υπήρχαν -από την πλευρά των παραγωγών- οι πιστοποιήσεις.

Μπήκαμε, όμως, μαζί σε αυτή τη διαδικασία και τους υποστηρίξαμε όσο μπορούσαμε, ψάξαμε και βρήκαμε εμείς τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται ειδικά για την αγορά στην οποία στοχεύαμε, δηλαδή την κεντρική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ετσι λοιπόν ξεκινήσαμε μαζί τον αγώνα, για να δούμε πώς ένα προϊόν, το οποίο μπορούμε να το βρούμε σε οποιαδήποτε μορφή του, να το κάνουμε λίγο πιο όμορφο και να αλλάξουμε τη φιλοσοφία, την ιδέα, την αντίληψη που έχει ο κόσμος για το ελαιόλαδο. Δηλαδή, ότι το ελαιόλαδο είναι κάτι που μπορούμε να το πάμε σε ένα σπίτι ως δώρο”.

-Εχετε κάνει επαφές για συνεργασία με Ελληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό, εισαγωγείς ενδεχομένως ή άλλους;

“Επειδή κι εμείς, όταν ξεκινούσαμε, είμαστε άπειροι με το εμπόριο, οι πρώτες μας επαφές έγιναν μέσω γνωστών. Η αγορά άνοιξε, σχετικά εύκολα, μετά από τις δοκιμές των προϊόντων μας που κυκλοφόρησαν στα ράφια, γιατί μόλις το δοκίμαζε ο καταναλωτής, ερχόταν ξανά και το ζητούσε.

Οσον αφορά στις ΗΠΑ, έτυχε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, σχετικά, -έκλεισε μια πολύ μεγάλη συμφωνία σε κάτι λιγότερο από 4 μήνες- επειδή λειτουργούν εξαιρετικά οι εκεί προξενικές αρχές της χώρας μας. Μέσα στο προξενείο υπάρχουν πολλά τμήματα, οικονομικές διευθύνσεις, αρκεί λοιπόν κάποιος που ενδιαφέρεται να έχει εμπορική δραστηριότητα να ζητήσει τις λίστες με τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, τους διανομείς. Μέχρι τώρα μαθαίνουμε στην πορεία...”.

-Η παραγωγή των προϊόντων που συσκευάζετε προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος; Τι προϊόντα διακινείτε από την Pylos Poems;

“Πραγματικά, όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς, από την Πυλία.

Εχουμε συνολικά 23 κωδικούς, δηλαδή 23 τυποποιημένα προϊόντα. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, οργανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, πάστα ελιάς, ξύδι, μπαλσάμικο, μέλι, πετιμέζι, παστέλι, λουκούμια, τραχανάς, χυλοπίτες, σύκα, λαλάγγια”.

-Πώς διασφαλίζετε την ποιότητα που επιδιώκετε να έχουν τα προϊόντα σας;

“Εχουμε επιστημονικούς συνεργάτες που πραγματοποιούν τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις, αλλά κυρίως όλοι οι συνεργάτες μας παραγωγοί -όπως και εμείς ως εταιρεία- είναι πιστοποιημένοι με ISO και γενικά με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Οπότε, τα προϊόντα περνούν από τρία στάδια μέχρι την τυποποίησή τους.

Η διαδικασία που ακολουθήσαμε μέχρι να τυποποιήσουμε το πρώτο μπουκάλι διήρκεσε περίπου έναν χρόνο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι παραγωγοί μας θα είχαν την απαιτούμενη πιστοποίηση. Φυσικά, έτσι κι αλλιώς τα προϊόντα τους ήταν εξαιρετικά, σε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά εμείς, για να προχωρήσουμε, περιμέναμε να πιστοποιηθούν και επίσημα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στην Ελλάδα”.

-Τα προϊόντα σας διατίθενται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

“Στην Ελλάδα είμαστε σε ορισμένα επιλεγμένα delikatessen μαγαζιά. Βρισκόμαστε επίσης στην κεντρική Ευρώπη, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία, πρόσφατα στην Ελβετία και ελάχιστα στη Νορβηγία και στην υπόλοιπη Σκανδιναβία.

Ομως πρόσφατα μπήκαμε και στην Δυτική Ακτή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Σαν Ντιέγκο μέχρι και το Σαν Φρανσίσκο, όπου βρήκαμε πολύ μεγάλη αποδοχή. Τους άρεσε τόσο η εμφάνιση -η επιγραφή και τα σχέδια σε όλα τα μπουκάλια είναι τυπωμένα ανάγλυφα με λέιζερ, δεν υπάρχουν ετικέτες. Η βάση στο τυπωμένο σχέδιο είναι το παραδοσιακό σεμέν, αλλά το καθένα μπουκάλι έχει το δικό του εικαστικό αποτύπωμα”.

-Στην Ελλάδα πού μπορεί κανείς να βρει προϊόντα σας, σε μεγάλεις πόλεις ενδεχομένως ή σε τουριστικές περιοχές;

“Οσον αφορά τις τουριστικές περιοχές ξεκινήσαμε φέτος τις επαφές και είμαστε πλέον στην Πάρο και τη Σαντορίνη. Στην Αθήνα είμαστε σε αρκετές περιοχές, μπορεί κάποιος να βρει τα προϊόντα μας στο deli της κάθε περιοχής, όπως η Βάρη ή η Κηφισιά, ενώ συνεργαζόμαστε επίσης με ξενοδοχεία, όπως το Hilton λόγου χάριν.

Βλέπετε, το προϊόν μας δεν υπάρχει σε σούπερ μάρκετ, ούτε και θέλουμε κάτι τέτοιο, κυρίως λόγω περιορισμένης ποσότητας, την οποία επιθυμούμε για να διατηρήσουμε την ποιότητα...

Στις ΗΠΑ είμαστε σε πιο μεγάλα καταστήματα, ακριβώς επειδή εκεί είναι διαφορετική η αγορά, αν και δεν διαθέτουμε σε αυτά όλους τους κωδικούς μας. Κάποια -σε συγκεκριμένη ποσότητα- προορίζονται αποκλειστικά για εταιρικά δώρα, ενώ δεν έχουμε ακόμα προωθήσει τα ζυμαρικά, καθώς ορισμένα από αυτά, όπως ο τραχανάς, δεν τα γνωρίζουν καν”.

-Εχετε εξετάσει -ή έχετε προχωρήσει ήδη- σε συνεργασία με εστιατόρια σε πόλεις του εξωτερικού;

“Είναι κάτι που το εξετάζουμε, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ήδη συνεργασία με επιλεγμένα εστιατόρια στο Χόλιγουντ.

Εδώ πρέπει να σας πω ότι το ελαιόλαδο Pylos Poems είναι επιλογή διάφορων celebrities, αλλά και του δημάρχου του Λος Αντζελες Ερικ Γκαρσέτι”.

-Εχετε δώσει βάρος στη διαφήμιση; Υπάρχει προβολή σας, στο εξωτερικό κυρίως, όπου και βασικά απευθύνθεστε;

“Ναι, αυτό γίνεται, κυρίως μέσω του μάρκετινγκ και επιτόπου πωλήσεις, όπου πάμε πολύ καλά, αλλά και σε εξειδικευμένα περιοδικά διατροφής και μαγειρική.

Στην Ελλάδα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Antena, σε εταιρικά δώρα, ενώ θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να κινηθούμε και σε άλλα επίπεδα για την προβολή μας στο εσωτερικό της χώρας”.

-Στην Καλαμάτα μπορεί να βρει κάποιος προϊόντα σας;

“Ακόμα όχι, αλλά ήδη εργαζόμαστε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και σκεπτόμαστε, κυρίως, να απευθυνθούμε στα μεγάλα ξενοδοχεία, στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα... Ηδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες σχετικές επαφές. Ωστόσο μπορεί να τα βρει στην μπουτικ του εστιατορίου Namaste στη Γιάλοβα, όπου χρησιμοποιούνται και σαν πρώτη ύλη του μενού”.

-Ποια προοπτική βλέπετε για το μέλλον; Υπάρχει ενδεχόμενο η δικηγόρος, ο οικονομολόγος και ο αρχιτέκτονας να αποφασίσουν ότι, τελικά, δεν θα ασχοληθούν με το αντικείμενο των σπουδών του ο καθένας αλλά θα προχωρήσουν με την εταιρεία;

“Οπως έχει η κατάσταση στη χώρα μας αυτή την εποχή, ίσως και για τα επόμενα 5, αν όχι 10 χρόνια, νομίζω ότι επαγγελματικά όλοι πρέπει να στραφούν λίγο προς το εξωτερικό, κρατώντας ως βάση της επιχείρησής τους την Ελλάδα.

Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα έχει δυνατότητες και τα προϊόντα του είναι περιζήτητα στο εξωτερικό. Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου ήμουν πρόσφατα, μπορώ να σας πω ότι τα εμπιστεύονται με κλειστά μάτια, αλλά εκεί πρέπει να αντιμετωπίσεις το εντυπωσιακά αποτελεσματικό μάρκετινγκ που κάνουν οι Ιταλοί -οι οποίοι πηγαίνουν ενωμένοι, ως ομάδα, ενώ οι Ελληνες, αντίθετα, λειτουργούν ο καθένας μόνος του, ο καθένας με τη φίρμα του. Εκτιμώ, όμως, πως η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να τους ξεπεράσει αν οι παραγωγοι-εμφιαλωτές-έμποροι δουλέψουν συντονισμένα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Ιστοσελίδα της εταιρείας: www.pylospoems.com


NEWSLETTER