Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015 15:44

Νέο ρεκόρ παρόχων από την “Καρέλια Α.Ε.” - Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. (βίντεο-φωτογραφίες)

Νέο ρεκόρ παρόχων από την “Καρέλια Α.Ε.” - Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. (βίντεο-φωτογραφίες)

Εκτακτες παροχές ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους ανακοίνωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο διευθύνων σύμβουλος της “Καρέλια Α.Ε.” Ανδρέας Καρέλιας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης γιορτής στις εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας στην Καλαμάτα.

Οι παροχές αυτές – οι υψηλότερες στην ιστορία της εταιρείας- έρχονται και φέτος ως επιστέγασμα της άκρως επιτυχημένης χρονιάς κατά την οποία σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 17% (έφθασε τα 225 εκατ. ευρώ), μέσα πάντως σε ένα αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον με φόντο τις φήμες περί Grexit, τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και φυσικά την έξαρση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων

Μέσα στο 2015 η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε σε περισσότερες από 60 χώρες και η συνολική παραγωγή έφθασε τα 16,1 δισεκατομμύρια τσιγάρα, ενώ στον καπνό για στριφτά τσιγάρα παρήχθησαν 550 τόνοι, ποσότητα αυξημένη από πέρσι κατά 17%.

Στην ελληνική αγορά η “Καρέλια” ήταν από τις ελάχιστες εταιρείες με αύξηση πωλήσεων σε ποσοστό μάλιστα 9,2% καταλαμβάνοντας μάλιστα σε επίπεδο τσιγάρων το 14,2% (έναντι 12,5% πέρσι) στο μερίδιο της αγοράς, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο στην αγορά του καπνού αυξήθηκε από 16,3% σε 18,5%. Σε επίπεδο εμπορικών σημάτων μάλιστα οι κυριότεροι πυλώνες στη εγχώρια αγορά ήταν τα σήματα George Karelias and Sons, Karelia Slim και Karelia Blue, και ώς επίσης και ο καπνός.

Πολύ καλή ήταν η εικόνα των πωλήσεων της εταιρείας και στο εξωτερικό, που αυξήθηκαν κατά 6%. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις χώρες τις Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης γενικότερα, όπου έφθασε το 20%. Στην Ανατολική Ευρώπη υπήρξε βελτίωση πωλήσεων κατά 7,5%, κατά 10% στα Βαλκάνια, κατά 6% στην Απω Ανατολή και κατά 7,5% στην Αφρική. Αντιθέτως λόγω των κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων στην Μέση Ανατολή υπήρξε μείωση.

Βελτίωση της εικόνας υπήρξε στην αφορολόγητη αγορά της Τουρκίας και της Αιγύπτου, ενώ έγιναν και τα πρώτα βήματα για διείσδυση και στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Παράλληλα εδραιώθηκε επιχειρηματικά η παρουσία της εταιρείας σε Βρετανία και Βουλγαρία.

Επενδύσεις, θέσεις εργασίας και εισφορές

Τόσο για την αύξηση των παραγωγικών της δυνατοτήτων, όσο και για τη σταδιακή και ομαλή προσαρμογή στην επικείμενη κοινοτική οδηγία, που θα ισχύσει από το Μάιο του 2016, η “Καρέλια” πραγματοποίησε επενδύσεις άνω των 3.5 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο επενδυτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί κατά το α' πεντάμηνο του νέου έτους, όπου θα επενδυθούν ακόμα 14,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα οι επενδύσεις αυτές δημιούργησαν και προϋποθέσεις πρόσθετης απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο 2015 προσελήφθησαν 36 άτομα, κάποια για να καλύψουν κενές θέσεις από συνταξιοδότηση και άλλες νέα πόστα, που δημιούργησαν οι ανάγκες τις εταιρείας.

Αναμφισβήτητα η καπνοβιομηχανία “Καρέλια” υπήρξε “πραγματικός πρεσβευτής της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας”, καθώς συνεισέφερε 475 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων, ποσό αυξημένο κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Επίσης κατέβαλε 7 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το συνάλλαγμα, που προέκυψε για την Ελλάδα από τις διεθνείς πωλήσεις ξεπέρασε τα 185 εκατ. ευρώ΄, αυξημένο κατά 15%.


Η κοινοτική οδηγία

Οπως προαναφέραμε από το Μάιο του 2016 θα ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή της νέας κοινοτικής οδηγίας, η οποία προβλέπει για τις χώρες της Ε.Ε. την κάλυψη του 65% κάθε πακέτου από προειδοποιητικά μηνύματα και αποκρουστικές φωτογραφίες για την επίπτωση του καπνίσματος στην υγεία με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης. Τόσο ο Ανδρέας, όσο και ο Στάθης Καρέλιας εκτιμούν ότι μόνο τέτοια αποτελέσματα δεν θα έχει η νέα οδηγία και ότι ουσιαστικά όχι μόνο θα μειωθούν τα έσοδα των χωρών της Ε.Ε. (και φυσικά της Ελλάδας), αλλά θα οι καταναλωτές θα στραφούν ακόμα περισσότερο προς τον παράνομο χύμα καπνό ενδυναμώνοντας το λαθρεμπόριο.

Η κοινοτική οδηγία επίσης προβλέπει την κατάργηση κάποιων σημάτων και τη διάθεση καπνού για στριφτό σε συσκευασία τουλάχιστον των 30 γραμμαρίων. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ουγγαρία τα πακέτα θα λάβουν την ίδια ακριβώς μορφή ανεξαρτήτως μάρκας, τύπου και άλλων χαρακτηριστικών και το όνομα της φίρμας θα αναγράφεται με ομοιόμορφο τρόπο και με μικρά γράμματα στο κάτω μέρος του πακέτου. “Ουσιαστικά σε αυτές τις χώρες, όλα τα πακέτα από απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου θα είναι ακριβώς ίδια” τόνισε ο Ανδρέας Καρέλιας, που έκανε λόγο για σαφή περιορισμό του ανταγωνισμού και εξομοίωση των ποιοτικών καπνικών προϊόντων με άλλα σαφώς κατώτερης ποιότητας.

“Εμείς ζούμε, δρούμε και πάμε καλά όλα αυτά τα χρόνια στο πεδίο του ανταγωνισμού, που μας κάνει όλους καλύτερους. Η καλή πορεία της εταιρείας μας πέρα των επενδύσεων, οφείλεται στο ότι έχουμε ενσωματώσει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και έχουμε επενδύσει στο ταλέντο, τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση των ανθρώπων , που εργάζονται στην επιχείρησή μας” τόνισε ο Ανδ. Καρέλιας και συνέχισε: “Η καλύτερη χρονιά μας δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες για να διατηρηθούμε ψηλά και στο μέτρο του δυνατού να συνεχίσουμε την ανάπτυξη της εταιρείας μας”.

Από τη δική του πλευρά ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Στάθης Καρέλιας ανέφερε ως σημαντικό εμπόδιο την μεγάλη αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, εκφράζοντας παράλληλα όμως την ελπίδα ότι σιγά σιγά θα γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό της.

Επανερχόμενος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τόνισε ότι δεν είναι το θέμα τόσο οι νόμοι και οι φορολογικοί συντελεστές, όσο η γενικότερη αντιμετώπιση από διάφορες πλευρές.

“Πρέπει να καταλάβουμε ως Ελληνες, ότι ο μόνος τρόπος να πάει η χώρα μπροστά είναι όλοι- πολιτικοί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, να δουλέψουμε περισσότερο, να σκεφτούμε έξυπνα, να δημιουργήσουμε και να δούμε τι καινούργιο μπορούμε να προσφέρουμε”.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση της “Ε” τόνισε ότι οι προσδοκίες της “Καρέλια Α.Ε.” για τη νέα χρονιά εκτός από τα παραπάνω είναι “λιγότερες εκπλήξεις και περισσότερη σταθερότητα” για να διαμορφωθούν ουσιαστικά πιο υγιείς συνθήκες για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πάνω από 3 εκατ. ευρώ έκτακτες παροχές

Οπως κάθε χρόνο μετά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ακολούθησε η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή των εργαζομένων της εταιρείας, όπου παραδοσιακά ανακοινώνονται σημαντικές έκτακτες παροχές προς το προσωπικό. Φέτος μάλιστα ξεπέρασαν τα 3 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ στα χρονικά της εταιρείας.

Ο Ανδ. Καρέλιας, αφού πρώτα έκανε μία σύντομη αναφορά στην πορεία της εταιρείας για το 2015, ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τους εργαζόμενους εξαίροντας φέτος την συμβολή ιδιαίτερα τριών τμημάτων και συγκεκριμένα του τμήματος αποθήκης μη καπνικών προϊόντων, του τμήματος καπνών και χαρμανιών και του τμήματος μάρκετινγκ.

Αναφορές έκανε και στην κοινοτική οδηγία και στις προσπάθειες, που θα πρέπει να καταβληθούν από όλους στην εταιρεία για την ομαλή μετάβαση στο νέο περιβάλλον με σκοπό σε καμία περίπτωση να μη θιγούν τα συμφέροντά της και η θέση της στη διεθνή αγορά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Καρέλιας έκανε μία αναδρομή στις δύσκολές ημέρες του καλοκαιριού με το κλείσιμο των τραπεζών, την έναρξη των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων, καθώς και στις ενέργειες που έγιναν για να διασφαλιστούν οικονομικά εργαζόμενοι και προμηθευτές και να μη θιγεί στο ελάχιστο η αξιοπιστία της εταιρείας.

Αναλυτικά οι παροχές:

1. Το επίδομα «χειμερινής στολής - γαλοπούλας» θα είναι φέτος € 200,00 για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία. 

2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι € 800,00. Θυμίζουμε ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. 

3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.400,00. 

4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2015, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 500,00. 

5. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2015. 

6. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από € 1.700, θα λάβουν πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 800,00. 

7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές € 1.200 έως € 1.699, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.500 ευρώ. 

8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.199 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €2.500,00. 

9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές € 1.201 έως € 1.699 και οι οποίοι έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 750,00. 

10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως € 1.199 και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 450,00 για κάθε ανήλικο παιδί. 

11. Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής είναι € 800,00. 

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές, δηλαδή η "Καρέλια Α.Ε." θα καλύψει όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους από τις παροχές αυτές. 

Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε το "χρυσό φλουρί", που αντιστοιχεί σε 8.500 ευρώ και ακόμα 40 φλουριά, που καθένα αντιστοιχεί σε 800 ευρώ.

Αναλυτικά οι τυχεροί εδώ