Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 09:21

Χαρίτσης και Επιμελητήρια αναζητούν λύση για τα πυροδάνεια 

«Είναι γεγονός ότι η κατάσταση με τα "πυροδάνεια" έχει περιέλθει στο μη περαιτέρω. Χρειάζεται κοινά αποδεκτή λύση, που και τους δανειολήπτες θα ανακουφίζει, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη τις συμφωνίες κυβέρνησης - Θεσμών», δήλωσε χθες στην Καλαμάτα ο συμπατριώτης μας υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης.

Η πιο πάνω δήλωση του Αλ. Χαρίτση έγινε κατά τη συνάντηση που ο Μεσσήνιος υπουργός είχε χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σχετικά με τα δάνεια που είχαν λάβει επιχειρήσεις των νομών οι οποίοι είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές το 2007.

Παρόντες στη χθεσινή συνάντηση ήταν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, Ηλείας Κώστας Νικολούτσος και Λακωνίας Βασιλική Δερτιλή, όπως επίσης και η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη.

Ο Αλ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις αυτές αποτελούν επιδίωξη του υπουργείου προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, αφ’ ενός των επιχειρηματικών φορέων για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και αφ’ ετέρου του υπουργείου σχετικά με τα προβλήματα κάθε περιοχής.

Κατά την ίδια συνάντηση, επιδόθηκε στον Αλ. Χαρίτση κοινό υπόμνημα που συνυπογράφουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων το 2007 Νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, στο οποίο προτείνονται ρυθμίσεις για τα εν λόγω δάνεια και στο οποίο επισημαίνονται τα εξής:

 

ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

«Οπως γνωρίζετε, η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την χώρα μας, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία προσπάθεια για την ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού που διαταράχθηκε σοβαρά από τη φυσική καταστροφή του 2007, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Οι ιδιαιτερότητες των πυρόπληκτων δανείων είναι πολλές και απαιτείται η ξεχωριστή αντιμετώπισή τους, διότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση έχουν επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα.

Εχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν για την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε "ειδικές συνθήκες ρύθμισης", με υποχρεωτική εφαρμογή από τις τράπεζες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η χώρα μας και είναι αναγκαίο να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες, για να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

• Απομείωση δανείων επιτοκίου και επιβαρύνσεων. Είναι επιβεβλημένο να γίνει μείωση κεφαλαίου των δανείων των ΜμΕ διότι: Υπήρξε μονομερής αύξηση των αρχικά συμφωνημένων επιτοκίων, και με την επιδείνωση της οικονομίας πολλές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν. Ο τρόπος υπολογισμού των τόκων σε όλες τις τραπεζικές συμβάσεις είναι παράνομος, με αποτέλεσμα οι τόκοι και τα τρέχοντα υπόλοιπα των δανείων να είναι πλασματικά, ενώ και πολλοί άλλοι όροι των τραπεζικών συμβάσεων είναι παράνομοι. Υπάρχει απομείωση της εμπορικής αξίας των διασφαλίσεων που τα συνοδεύουν. Επειδή είναι παράλογο να πουληθούν, όπως φημολογείται, σε εταιρείες διαχείρισης χρέους στο 1/20-1/4 της ονομαστικής αξίας τους χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στο δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του στην ίδια ή έστω σε λίγο μεγαλύτερη τιμή.

- Δείκτης επιβίωσης επιχείρησης: Θα πρέπει να εισαχθεί μια μεθοδολογία, η οποία θα προτείνει ένα ελάχιστο ποσό μηνιαίων εξόδων της επιχείρησης προκειμένου να είναι λειτουργική, ανάλογα με το μέγεθος και την δραστηριότητά της. Η δανειολήπτρια επιχείρηση θα καλύπτει πρώτα τις ανάγκες και ό,τι περισσεύει θα το δίνει ως δόση δανείου. Επίσης, πρέπει να σχετίζει τη συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων από τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

- Προτάσεις ρύθμισης πυρόπληκτων δανείων: α) Περίοδος χάριτος δύο χρόνια. β) Επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής πυρόπληκτου δανείου για 15 χρόνια. γ) Μείωση επιτοκίου. δ) Σπάσιμο του δανείου στα δύο με το 50% της οφειλής να παγώνει για 15 χρόνια και η καταβολή αυτού να γίνεται στο τέλος της περιόδου (balloon). ε) Κεφαλαιοποίηση των σημερινών οφειλών. στ) Υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τις τράπεζες. Στη ρύθμιση να συμπεριληφθούν: Τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές.

- Επίσης ζητούμε: Οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων να μην συνδέονται με τις νέες οφειλές. Να υπάρχει ένας ακατάσχετος λογαριασμός επιχειρήσεων. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η διαδικασία ενημέρωσης, ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή κατάσχεσης χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό, παρότι καταβάλλεται η δόση της ρύθμισης στην εφορία. Μείωση προμήθειας τραπεζών στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οσο πιο πετυχημένα αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων πυρόπληκτων δανείων, τόσο πιο επιτυχημένα θα βοηθήσουμε στην επιβίωση των επιχειρήσεων».

 

Το υπόμνημα συνυπογράφουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Εύβοιας Γιάννης Λιονάκης, Ηλείας Κώστας Νικολούτσος και Λακωνίας Βασιλική Δερτιλή.