Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 15:49

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας για τον αποχαρακτηρισμό βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Ο θεσμός των ΒΑΕ, όπου εφαρμόζεται σήμερα, προβλέπει σύνταξη κατά 5 χρόνια νωρίτερα για τους εργαζόμενους που υπάγονται σ’ αυτόν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ύπαρξη του θεσμού με τις προβλέψεις για συνταξιοδότηση νωρίτερα για κάποιους κλάδους, μειωμένο ωράριο κλπ., δεν σημαίνει ότι αρκεί αυτό το μέτρο για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στους κλάδους που εντάσσονται στα ΒΑΕ ούτε ότι στους κλάδους εκτός ΒΑΕ μειώνονται οι κίνδυνοι για την ΥΑΕ και δεν υπάρχει η ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισής της. Η ύπαρξη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα του θεσμού των ΒΑΕ, είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης και δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος.
Η υπερκατανάλωση και η φθορά της εργατικής δύναμης, η χρησιμοποίηση ανήλικης εργασίας, οι βλάβες στην υγεία, οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα επιδρούν καθοριστικά στη γενικότερη κατάσταση της εργατικής τάξης, των νέων και των γυναικών που ανήκουν σ’ αυτήν. Σημαδεύουν τη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
Επομένως είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για λήψη μέτρων για την προστασία της ΥΑΕ, την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, τη λειτουργία δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών ΥΑΕ. Πάλη για πλήρη, μόνιμη και σταθερή εργασία, με μείωση του ημερήσιου χρόνου, του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, αύξηση των αδειών κλπ., σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλους τους χώρους εργασίας, για όλους τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενουςΕΒΕ και αγρότες.
Ιδιαίτερα πρέπει να δίνεται προσοχή στην προστασία της ΥΑΕ των γυναικών. Οι βλαπτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος έχουν πιο σύνθετες συνέπειες για τις γυναίκες. Συνδέονται άμεσα με την ικανότητα του οργανισμού της γυναίκας να συλλάβει, να κυοφορήσει και να γεννήσει με ασφάλεια ένα υγιές παιδί. ‘Όταν αυτές οι βιολογικές λειτουργίες διαταράσσονται , πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την γυναίκα και για το παιδί.
Ο θεσμός των ΒΑΕ, που αποτελεί μια σοβαρή αμυντική κατάκτηση της εργατικής τάξης, προκειμένου να περιορίζεται σ’ ένα βαθμό η πρόωρη φθορά της υγείας και της εργατικής δύναμης, αποτελεί για το κεφάλαιο εμπόδιο στις συνθήκες έντασης του ανταγωνισμού, ο οποίος απαιτεί ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να αποδεχτούν την κατάργηση του θεσμού των ΒΑΕ που προωθείται από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και της άρχουσας τάξης, αλλά έχουν υποχρέωση να απαιτήσουν τη διεύρυνση του, εκεί όπου απαιτείται, και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα για την ΥΑΕ. Να παλέψουν για μείωση των ορίων
ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση του εργάσιμου χρόνου και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βοηθάει την Κυβέρνηση να δικαιολογήσει με δήθεν επιστημονικό τρόπο την κατακρεούργηση και τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά, ακολουθώντας πιστά το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Ένας από τους κλάδους που χτυπιέται είναι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό. Ήδη έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 Αυγούστου.
Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στηρίζει την απεργία και καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας μαζί με τα συνδικάτα που έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους.

Από το ΕΚ Αρκαδίας