Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 20:49

Ανησυχία για τα οικονομικά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων 

Εντονη ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει στα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων μετά τα όσα ειπώθηκαν στην γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού προς τους παραγωγούς αγγίζουν το 1,5 εκ. μέχρι και το τέλος Ιουνίου, που έκλεισε το οικονομικό έτος 2015-2016. Ποσό το οποίο εκτιμάται ότι έχει ανέβει ακόμη περισσότερο με την φετινή ελαιοκομική περίοδο, καθώς ο Συνεταιρισμός έχει στεγνώσει από ρευστότητα.

Παράλληλα υπάρχουν υποχρεώσεις από δανεισμό προς τράπεζες ύψους 730.000 ευρώ. Ετσι όλα όσα τον τελευταίο καιρό ακούγονταν σαν ψίθυροι και ήταν συζητήσεις στα καφενεία της πόλης αποτυπώθηκαν με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην γενική συνέλευση. Ωστόσο, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αναστάσιος Προσηλιακός σε επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί του εμφανίστηκε καθησυχαστικός και μας επισήμανε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, καθώς στην επόμενη γενική συνέλευση που θα γίνει πιθανότητα το επόμενο Σάββατο 11 Μαρτίου θα έρθουν στην γενική συνέλευση προτάσεις, προκειμένου αυτή να πάρει τις αποφάσεις, για συνεργασία με ξένες ή ντόπιες εταιρείες στο θέμα της εμπορίας. Επισήμανε ότι οι προτάσεις θα είναι γραπτές και θα δώσουν λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. Οσον αφορά το ποσό του δανείου ύψους 730.000 ευρώ, τόνισε ότι είναι ενήμερο και βρίσκεται σε διαδικασία ρύθμισης.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για το πώς έφτασε η κατάσταση σε αυτό σημείο: Από την μια η επένδυση που έκανε ο Συνεταιρισμός για τον εκσυγχρονισμό του, όπου ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της επένδυσης αυτής, άνω των 500.000 ευρώ θα καλυπτόταν από εσωτερικό δανεισμό. Δηλαδή ο κάθε συνέταιρος θα έδινε ένα μερίδιο περίπου 1.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν κρατήθηκε ποτέ από τα μέλη και έτσι το ποσό αυτό διογκώθηκε. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η διαφορά στην τιμή πληρωμής του λαδιού στους παραγωγούς σε σχέση με την τιμή πώλησης στην συνέχεια από το Συνεταιρισμό. Η τιμή πληρωμής των παραγωγών ήταν υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που κατάφερνε τελικά να πουλήσει το λάδι ο Συνεταιρισμός. Ολα αυτά συσσωρεύτηκαν και πλέον οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. 

Πάντως αρκετοί παραγωγοί της περιοχής είναι ανάστατοι με την όλη κατάσταση, καθώς για πολλές οικογένειες η ελαιοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια και με αγωνία περιμένουν τις εξελίξεις και να δουν τι θα γίνει. 

Κ.Μπ.