Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 16:24

Εγκρίθηκαν οι όροι του βιολογικού Γαργαλιάνων 

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΒΙΟΚΑ) και αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων τ. Δήμου Γαργαλιάνων», στη θέση «Νότσαινα».

Η έγκριση δόθηκε από την Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την υλοποίησή του.

Η σχετική απόφαση έχει ήδη δημοσιευτεί στη "Διαύγεια", και όπως σημειώνεται σε αυτή, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων βρίσκεται σε γήπεδο έκτασης: 8.821,15 τετραγωνικών μέτρων στη θέση: «Τσίκουζα». Αναφέρεται επίσης ότι το φυσικό αντικείμενο της παρούσας απόφασης δεν περιλαμβάνει τμήματα του έργου που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και εγκεκριμένων ορίων οικισμού. 

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων δέχεται μέσω αποχετευτικού δικτύου χωριστικού τύπου τα αστικά λύματα της Δ.Κ. Γαργαλιάνων, ενώ μέσω μεταφοράς βοθρολυμάτων εξυπηρετεί τις λοιπές Τ.Κ. της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, οι οποίες δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο (Βάλτας, Λεύκης, Μαραθόπολης, Μουζακίου, Πύργου, Τραγάνας και Φλόκας). Η εγκατάσταση  βασίζεται στη μέθοδο της ενεργού ιλύος, τύπου παρατεταμένου αερισμού, με οξειδωτικές τάφρους. Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται στη θάλασσα, με υποθαλάσσιο αγωγό, στην περιοχή Νότσαινα ή Νόζαινα ή Όζαινα.

Για αποτέλεσμα 2,5 χρόνων δουλειάς έκανε λόγο ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας που σε δηλώσεις του τόνισε: «Μετά από 2,5 χρόνια σκληρής δουλειάς ολοκληρώνουμε τη μελέτη του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων και καταφέρνουμε να πάρουμε την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ήταν πάρα πολύ επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Οι υποσχέσεις που κατά καιρούς δίνονταν για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στους Γαργαλιάνους ήταν λόγια του αέρα.

Τώρα το δύσκολο είναι να εντάξουμε το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αυτό θέλει πάρα πολλή δουλειά.

Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Ιωάννη Αδρακτά για την επίπονη προσπάθεια που έκανε προς αυτή την κατεύθυνση».

Οσον αφορά την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, σύντομα θα υπάρχει συνάντηση με την μελετητική εταιρείας «ΑΞΩΝ Μελέται ΑΤΕ» όπου θα γίνει επικαιροποίηση της μελέτης και σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Οσον αφορά δε το κόστος του έργου αυτό ανέρχεται περίπου στα 15 εκ. ευρώ. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η σύνταξη της σχετικής μελέτης από τον τότε Δήμο Γαργαλιάνων έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Κ.Μπ.