Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 18:56

Αναζητούν λύσεις για την δακοκτονία στη Μεσσηνία - Απλήρωτοι οι εργολάβοι

Να προλάβει την καταστροφή σε περιοχές της Μεσσηνίας που δεν έχουν εργολάβους ψεκασμών δακοκτονίας, σπεύδει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. 

Για όλο τον υπόλοιπο νομό δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα παγίδες και έχουν ξεκινήσει ψεκασμοί μόνο σε πρώιμες περιοχές με αυξημένους πληθυσμούς δάκου (Ακριτοχώρι, Νεοχώρι Λεύκτρου - εκεί συνεχίζεται και σήμερα για 3η μέρα), πριν την υπογραφή συμβάσεων με τους εργολάβους για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Μάλιστα, η διεύθυνση εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί, για τους ίδιους λόγους, και σε άλλες πρώιμες περιοχές της Μεσσηνίας, με βάση την ενδεικτική ανάρτηση παγίδων. Ομως, σε κάποιες περιπτώσεις η υπηρεσία σκοντάφτει στις επιφυλάξεις και την άρνηση των εργολάβων, οι οποίοι ακόμα, ένα χρόνο μετά, δεν έχουν πληρωθεί για την περσινή δουλειά τους.

Αυτές τις ημέρες κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, με επικεφαλής το διευθυντή Γιάννη Κυριακόπουλο, οργάνωσε συναντήσεις με τους αρμοδίους αντιδημάρχους και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος, για τις περιοχές που δεν έχουν εργολάβους ψεκασμών.

Υπήρξε ενημέρωση - προειδοποίηση για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την επιλογή αναδόχων - ψεκαστών και παρουσιάστηκαν δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη προβλέπει τους ψεκασμούς να αναλάβουν εθελοντικά συνεργεία με πιστοποιημένα τρακτέρ και η υπηρεσία θα χορηγήσει τα φάρμακα και τις παγίδες, ενώ θα έχει και την επιστασία. Σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας. Σύμφωνα με τη δεύτερη, θα βρεθεί ένας παγιδοθέτης που θα προμηθευτεί  παγίδες από την υπηρεσία, θα τις αναρτήσει και θα τις παρακολουθεί και θα πληρωθεί για τη δουλειά του από το δήμο. Σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγοί δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας, καθώς θα κάνουν μόνοι τους τους ψεκασμούς.

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις αφορούν: Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος τις περιοχές: Πύλος - Πύλα, Καλλιθέα, Ευαγγελισμό, Μεθώνη, Καινούργιο Χωριό, Χωματάδα, Μεσοχώρι, Φοινικούντα και Χρυσοκελλαριά.

Στο Δήμο Μεσσήνης τα χωριά Ανδρούσα, Καρποφόρα, Αγριλιά - Αμφιθέα, Μαγγανιακό, καθώς και τους Κωνσταντίνους στο Δήμο Οιχαλίας και το Προσήλιο στο Δήμο Δυτικής Μάνης.

Να αναφέρουμε ότι σε Κορώνη, Βουνάρια και Υάμεια προβλέπεται τελικά να γίνουν ψεκασμοί, καθώς έγινε δεκτή η ένσταση του ενδιαφερόμενου εργολάβου και  κρίθηκε ικανοποιητική και νόμιμη η προσφορά του γι’ αυτά τα 3 χωριά.

Οσον αφορά τις διαδικασίες επιλογής των αναδόχων εργολάβων ψεκασμών και παγιδοθετών δακοκτονίας την Τρίτη 25 Ιουλίου πρόκειται να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τους, για να κατακυρωθούν ως ανάδοχοι και να κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις.

Για να συνειδητοποιηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι γύρω στα μέσα Ιουνίου τοποθετούνταν οι παγίδες και στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουλίου ξεκινούσαν οι ψεκασμοί στις πρώιμες περιοχές.

Στο μεταξύ, με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη αποφασίστηκε η συμμετοχή 11 γεωπόνων - υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας στο πρόγραμμα δακοκτονίας, «λόγω ανεπαρκούς αριθμού προσλαμβανόμενου εποχικού προσωπικού (τομεαρχών) για την κάλυψη των αναγκών της τρέχουσας δακικής περιόδου».

Γ.Σ.