Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 22:41

Ταλαιπωρία δικαιούχων Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

 

Ταλαιπωρία χωρίς λόγο υφίστανται αρκετοί δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κι αυτό λόγω… ασυμφωνίας των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών με αυτά της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει μιλώντας στην “Ε” ο λογιστής Θανάσης Αλιφέρης, το τελευταίο διάστημα κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης για το ΚΕΑ για λογαριασμό δικαιούχων πελατών του το σύστημα απορρίπτει ορισμένες λόγω λανθασμένου ταχυδρομικού κώδικα, αν και αυτοί έχουν προβεί στην απαραίτητη αλλαγή του ως όφειλαν.

Ως γνωστόν προ καιρού από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υπήρξαν αλλαγές στους ταχυδρομικούς κώδικες και έτσι για παράδειγμα στην Καλαμάτα το γνωστό επί χρόνια 24100 αντικαταστάθηκε από τα 24131, 24132, 24133 κ.ά. ανάλογα με την περιοχή εντός της πόλης. Στο σύστημα της ΔΕΗ όμως δεν έχει υπάρξει αυτή η επικαιροποίηση των στοιχείων, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι των οποίων οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν ακόμα τον παλιό ταχυδρομικό κώδικα, να μην γίνονται δεκτοί. Σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος πρέπει να απευθύνεται αυτοπροσώπως στο αρμόδιο γραφείο του οικείου δήμου προσκομίζοντας το Ε1 για να ταυτοποιηθεί και να προχωρήσει η αίτηση.

Έτσι μία κατά τα άλλα γρήγορη διαδικασία, που μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά σε λίγα λεπτά μετατρέπεται σε ταλαιπωρία και μάλιστα τον καιρό του κορονοϊού, που έτσι κι αλλιώς συνιστάται η αποφυγή των περιττών παρουσιών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Προφανώς το θέμα δεν βαρύνει πρωτίστως τους δήμους, αλλά το υπουργείο Οικονομικών και τη ΔΕΗ, που θα πρέπει να συντονίσουν τα στοιχεία τους. Αλλά και οι δήμοι από την πλευρά τους, είτε μεμονωμένα είτε κεντρικά μέσω της ΚΕΔΕ, μπορούν να ασκήσουν τη δική τους πίεση, ώστε τουλάχιστον οι δικαιούχοι να ταυτοποιούνται με κάποιο άλλο στοιχείο (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κ.ά.).

Δ.Πλ.