Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 13:00

Take away: Σταθερές οι τιμές στον καφέ - Δεν επηρεάζει την τιμή του το τέλος ανακύκλωσης

Σταθερές παραµένουν οι τιµές στον καφέ µέσω take away στην Καλαμάτα, παρά την ακρίβεια που αντιµετωπίζουν οι επαγγελµατίες του κλάδου σε όλα τα επίπεδα.

Όπως είπαν στην «Ε», µπορεί οι πρώτες ύλες αλλά και οι λογαριασµοί να έχουν πάρει την ανιούσα εδώ και µήνες, ωστόσο σεβόµενοι πως είναι ένα ρόφηµα αναγκαίο και καθηµερινό για τους πελάτες τους, µέχρι σήµερα δεν έχουν αλλάξει το κόστος του καφέ στο χέρι, ελπίζοντας πως το κύµα των ανατιµήσεων θα σταµατήσει να τους δοκιµάζει.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο «καπέλο» των 10 λεπτών στο πλαστικό, το οποίο οι περισσότεροι απορρόφησαν στις αρχές του έτους, καθώς και στο τέλος ανακύκλωσης των 8 λεπτών, που µπήκε σε εφαρµογή από την 1η Ιουνίου, χωρίς όπως είπαν να επηρεάζει την τιµή του καφέ, καθώς αφορά άλλες κατηγορίες πλαστικών.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Για το τέλος ανακύκλωσης συσκευασιών, µόνο όσες συσκευασίες έχουν PVC στην ετικέτα και δεν είναι συσκευασίες νερού θα έχουν επιβάρυνση 8 λεπτών. Ουσιαστικά, ισχύει ό,τι και στις πλαστικές σακούλες που έχουν τέλος. Έτσι κάθε µπουκάλι που έχει χυµό ή γάλα και στην ετικέτα του υπάρχει PVC θα επιβαρύνεται. Το ίδιο θα ισχύσει και σε άλλες συσκευασίες, µε σκοπό οι επιχειρήσεις να µην τις χρησιµοποιούν για το καλό του περιβάλλοντος. Έτσι στην προκειµένη περίπτωση, το νέο τέλος που επιβάλλεται δεν επηρεάζει την τιµή των συσκευασιών του καφέ και εποµένως και του ίδιου του προϊόντος. Τα ποτήρια και τα καλύµµατα που χρησιµοποιούνται για τον καφέ είναι πλαστικά ή χάρτινα µε πλαστικό περίβληµα και δεν περιέχουν PVC ώστε να επιβαρυνθούν από το νέο τέλος. Ωστόσο, ορισµένες εταιρείες στην αγορά χρησιµοποιούν συσκευασίες που περιέχουν PVC, οπότε αναπόφευκτα θα πρέπει να τις αντικαταστήσουν µε άλλες.

Μάριος Στρογγύλης (Coffee Island):

«Ως προς τις ανατιµήσεις ακόµα δεν έχουµε κάτι στο πλάνο µας, παρότι δοκιµαζόµαστε συνεχώς από την ακρίβεια. Όµως ως επαγγελµατίες κοιτάµε πάντα και την έξω πλευρά, αυτή του πελάτη. Ηδη κάποιοι πελάτες έχουν µειώσει τον αριθµό του καφέ σε ηµερήσια βάση, αγοράζοντας σε κάποιες περιπτώσεις από δύο έναν, εξέλιξη λογική αν αναλογιστεί κανείς τις υποχρεώσεις που έχει ο κόσµος καθηµερινά. Η µειωµένη ζήτηση φάνηκε και το Πάσχα παρότι είχαµε πολύ κόσµο στην πόλη, καθώς η κατανάλωση δεν ήταν η αναµενόµενη. Το πολυβινυλοχλωρίδιο ή αλλιώς PVC αφορά κάποιες συσκευασίες και µόνο σε αυτές θα µπουν τα 8 λεπτά. Προσωπικά σε εµάς εκτός από έναν χυµό, οτιδήποτε άλλο έχουµε στο κατάστηµά µας δεν συνδέεται µε τον φόρο ανακύκλωσης. Σε ό,τι έχει να κάνει µε τον φόρο των 10 λεπτών που µπήκε την Πρωτοχρονιά για το πλαστικό στον καφέ, τον απορροφήσαµε εν τέλει, ώστε να µην ανέβει άλλο η τελική τιµή».

Ηλίας Βασιλάκος (Alla Svelta):

«Στον χώρο του καφέ ενδεχοµένως θα θέλαµε να κάνουµε µια µικρή αύξηση, ώστε να ανταποκριθούµε καλύτερα στις υποχρεώσεις µας και να ανασάνουµε οικονοµικά, ωστόσο ερχόµαστε και στην πλευρά του καταναλωτή, ο οποίος πιέζεται εξίσου πολύ, οπότε αν του τον αυξήσουµε περαιτέρω θα µπει ίσως στη διαδικασία να τον κόψει. Μπορεί στο τρόφιµο να έχει µπει κάποιος περιορισµός ως συµπληρωµατικό του ροφήµατος, όµως ο καφές όντας απαραίτητος για την πλειοψηφία του κόσµου συνεχίζει να παραγγέλνεται κανονικά, µιας και είναι σίγουρα πιο φτηνός σε πλαστικό, αγοράζοντάς τον πολλοί για να κάνουν τη βόλτα τους ή για να καθίσουν σε µια πλατεία. Αναφορικά µε το τέλος ανακύκλωσης, τα περισσότερα προϊόντα, όπως το µπουκαλάκι µε το νερό ή τα αναψυκτικά, έχουν ανακυκλώσιµο υλικό, οπότε δεν σχετίζονται µε το PVC. Τα 10 λεπτά στο πλαστικό που ανακοινώθηκαν στις αρχές του 2022 δεν µπορέσαµε να τα απορροφήσουµε, καθώς ήδη δοκιµαζόµαστε καθηµερινά λόγω των ανατιµήσεων σε όλα τα είδη».

Παναγιώτης Καρύγιαννης - Παναγιώτης Σχοινάς (Petit-four):

«Παρακολουθώντας το ράλι των τιµών, µεταξύ αυτών της ζάχαρης το τελευταίο διάστηµα, το κόστος του καφέ µοιάζει αβέβαιο, ωστόσο για την ώρα κάνουµε ό,τι µπορούµε για να το κρατήσουµε σταθερό, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές µιας επιχείρησης. Το αν θα πάρει 10 ή 20 λεπτά πάνω ο καφές σε πλαστικό το επόµενο διάστηµα δεν είναι κάτι βέβαιο. Οι εξελίξεις θα είναι αυτές που θα κρίνουν το οτιδήποτε, δοκιµάζοντας τις αντοχές µας. Έτσι για το λόγο πως δεν αυξάνουµε τις τιµές µας, η πελατεία µας είναι σταθερή, ενώ το άνοιγµα της καλοκαιρινής σεζόν σηµατοδοτεί ένα πιο κερδοφόρο διάστηµα. Από τον Οκτώβριο θα µπορούµε να έχουµε µια καθαρή εικόνα για την κατανάλωση. Σχετικά µε τα 10 λεπτά για το πλαστικό κυπελλάκι στις αρχές τους έτους, τα απορροφήσαµε ως επιχείρηση έχοντας µπει στη διαδικασία πλέον να οργανωθούµε σχετικά µε το τέλος ανακύκλωσης και το κατά πόσο θα µας επηρεάσει».

Κώστας Καραµπάγιας (Barrio):

«Το τέλος ανακύκλωσης υπήρχε µια φηµολογία πως θα περάσει στο νερό, ωστόσο για την ώρα δεν έχουµε κάποια εξέλιξη, αναµένοντας να δούµε αν θα επηρεαστεί η τιµή στο µπουκαλάκι που δίνουµε δώρο µε τον καφέ. Τα 10 λεπτά που µπήκαν φοροκαπέλο στον καφέ ως επιχείρηση τα απορροφήσαµε, ώστε να µην ξεφύγει η τιµή στο πακέτο. Για το αν θα αλλάξει η τιµή του καφέ το επόµενο διάστηµα, ο κάθε επιχειρηµατίας θα βάλει τα δεδοµένα του κάτω αναλυτικά και θα αποφασίσει ποιο είναι το κέρδος του, καθώς βαλλόµαστε από πολλά µέτωπα. Αν το πρόσηµο είναι θετικό στο τέλος του µήνα, δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το κόστος, διαφορετικά ενδέχεται να δούµε αλλαγές µέσα στο καλοκαίρι. Γενικότερα, ο καφές είναι ένα προϊόν εθιστικό σαν το τσιγάρο, οπότε για την ώρα ο κόσµος δεν δείχνει να τον αποχωρίζεται. Σε διαφορετική περίπτωση θα σηµαίνει πως δεν έχει χρήµατα ούτε για τα βασικά. Παράλληλα, µεγάλο ρόλο παίζει και το κατά πόσο γευστικός και ποιοτικός είναι ο καφές, µε τον κάθε πελάτη πλέον να σκέφτεται πού θα αφήσει τα χρήµατά του».