Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 15:01

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τέλη Μαρτίου το άνοιγμα του συστήματος - Πως θα φορολογηθούν οι επαγγελματίες με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;

Του Μάριου Γ. Κυριόπουλου, MSc Λογιστή – Ελεγκτή, BSc Οικονομολόγου
www.kyriopoulos.com

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των φετινών φορολογικών δηλώσεων για χιλιάδες φορολογούμενους καθότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει πως το σύστημα θα είναι έτοιμο κατά τα τέλη Μαρτίου, θα παραμείνει ανοιχτό έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ η πληρωμή του φόρου θα μοιραστεί σε 8 ισόποσες δόσεις.

Οι ιδιώτες (μισθωτοί, συνταξιούχοι) θα δουν τους περισσότερους κωδικούς της δήλωσης τους προ-συμπληρωμένους και σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή αυτή θα υποβληθεί αυτόματα κατά την τελευταία ημέρα των υποβολών με τα στοιχεία που θα έχει ορίσει η ΑΑΔΕ και όχι ο φορολογούμενος. Μεγάλη προσοχή λοιπόν καθώς θα υπάρχουν κωδικοί που θα πρέπει και φέτος να συμπληρωθούν από τον λογιστή σας.

Οι επαγγελματίες αντίθετα, πρόκειται να δουν πολλούς νέους κωδικούς στα φετινά έντυπα Ε1 και Ε3 λόγω του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και ορίζει ότι το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 10.920,00 €. Το τεκμαρτό αυτό (καθαρό) εισόδημα θα φορολογηθεί με βάσει την ήδη υπάρχουσα κλίμακα φορολογίας όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή 9% για τις πρώτες 10.000€, 22% για τις επόμενες 10.000€, 28%, 36% αντιστοίχως για τις επόμενες κλίμακες έως και τις 40.000€ όπου από εκεί και πάνω ισχύει η υπερβάλλουσα φορολόγηση με ποσοστό 44%. Με βάσει τα παραπάνω κατανοούμε πως από φέτος ο μικρότερος φόρος που μπορεί να πληρώσει ένας επαγγελματίας θα ανέρχεται στα (9%*10.000€=900,00€) + (22%*920,00€=202,40€), σύνολο φόρου κλίμακας 1.102,40€, συν 27,5% προκαταβολή επόμενου έτους επί του φόρου κλίμακας 303,16€, συν το τέλος επιτηδεύματος ύψους 325,00€, ήτοι συνολικά 1.730,56€.

*Ο παραπάνω υπολογισμός αφορά επιχείρηση που βρίσκεται στο 6ο έτος της δραστηριότητας της και δεν έχει καθόλου προσωπικό.

Σημείωση: Τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου από φέτος μειώνονται κατά 50% για όλους ενώ υπογραμμίζεται πως το τεκμήριο είναι μαχητό και οι επαγγελματίες μπορούν να το αμφισβητήσουν με την προϋπόθεση να ζητήσουν έλεγχο (από την εφορία) για να υποστηρίξουν τη θέση τους.

Προσαυξήσεις επί του τεκμαρτού θα πραγματοποιούνται κατά 10% (ήτοι 1.092,00€) ανά τριετία μετά το 6ο έτος δραστηριότητας, κατά 10% επί των ετήσιων μικτών αποδοχών του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου, κατά 10% επί του συνολικού ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού, και κατά 5% επί του ποσού κατά το οποίο ο τζίρος της επιχείρησης υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του αντίστοιχου ΚΑΔ που θα μας αναρτήσει η ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της.

Σημείωση: Στον υπολογισμό των τριετιών θα λαμβάνεται η ημερομηνία πρώτης έναρξης ακόμη και αν ο επαγγελματίας έχει κάνει διακοπή και επανέναρξη της δραστηριότητας του.

Εξαιρούνται 100% από το τεκμαρτό: οι νέοι επαγγελματίες (3 πρώτα έτη της έναρξης), αγρότες (χωρίς άλλο ΚΑΔ), οι μπλοκάκηδες (παροχή υπηρεσιών έως 3 εργοδότες, με ιδιωτικό συμφωνητικό), οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές με συνεργασία έως δύο (2) εταιρίες και με έδρα την κατοικία τους, οι έχοντες αναπηρία ≥ 80%, και τα καφενεία σε χωριά μικρότερα των 500 κατοίκων.

Εκπτώσεις επί του τεκμαρτού: οι νέοι επαγγελματίες κατά το 4ο έτος (66,67%) και κατά το 5ο έτος (33,33%) της δραστηριότητας τους, 50% όσοι έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Τέλος, εν αναμονή βρισκόμαστε και για την έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ ο οποίος φέτος θα πληρωθεί σε 11 δόσεις, αντί 10 που ήταν πέρυσι.