Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 08:30

Με αργούς ρυθμούς το γιοφύρι στην Μαυροζούμαινα

Με αργούς ρυθμούς προχωράει η κατασκευή της νέας γέφυρας στην Μαυροζούμαινα, στην είσοδο του Νεοχωρίου Ιθώμης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για τα πυρόπληκτα (πρώην Ταμείο Μολυβιάτη).

Μία από τις αιτίες των αργών ρυθμών είναι το νερό που υπάρχει στο ποτάμι και το οποίο δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών θεμελίωσης των βάθρων. Αιτία, όμως, που ήταν γνωστή, όταν δημοπρατήθηκε το έργο και πολύ περισσότερο όταν καταρτίστηκε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με την πιο χαμηλή στάθμη των νερών του ποταμού.

Με απόφαση του διευθυντή Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Π. Γιαννακέα δόθηκε παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου έως το τέλος Σεπτεμβρίου -η αρχική προθεσμία έληξε στις 19 του μήνα, με χρόνο υλοποίησης το 1 έτος-, όμως θα χρειαστεί νέα μεγάλη παράταση (αρκετών μηνών), καθώς το έργο βρίσκεται ουσιαστικά στην αρχή του. Στόχος φέρεται να είναι η ολοκλήρωσή του μέσα στο 2015, 1 χρόνο και πλέον μετά το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (ήταν έως 19 Σεπτεμβρίου 2014).

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το ένα ακρόβαθρο (κολόνα) προς την πλευρά του Μελιγαλά, αφού είναι έτοιμο για σκυροδέτηση. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή κι ετοιμάζεται η θεμελίωση για το ακρόβαθρο προς το Νεοχώρι. Εκτιμάται ότι η πιο δύσκολη δουλειά είναι τα δύο ακρόβαθρα και το άνοιγμα της γέφυρας που είναι μεγάλο, καθώς δεν υπάρχει μεσαίο βάθρο (κολόνα).

Το έργο υλοποιείται με έκπτωση 37,92%, με ποσό σύμβασης 895.356,90 ευρώ. Η σημασία του είναι μεγάλη, καθώς η ολοκλήρωσή του θα ανοίξει το δρόμο για την ανάδειξη της υφιστάμενης γέφυρας - μνημείου με τα 9 τόξα, η θεμελίωση της οποίας και το κατώτατο μέρος της ανήκουν στους Ελληνιστικούς χρόνους.

Γ.Σ.